Szennyvízszivattyúk

2013-07-12 14:14:01 | Módosítva: 2013-07-12 14:15:19

A szennyvízszivattyúnak nem csak a piszkos, hanem a kifejezetten darabos szennyeződésekkel szennyezett vízzel is meg kell küzdenie, ami egy merülőszivattyút hamar eltömítene. A szennyvízszivattyúba ennek megelőzésére ún. Vortex járókereket építenek.

Lényegében ez is centrifugál szivattyú, csak sokkal nagyobb illesztésekkel, hogy a darabos szennyeződés ne akadhasson meg benne. A szivattyúház a szivattyúkerék síkjában egy oldalon nyitott, ez a kiömlő nyílás. A szivattyú kerék igen nagy sebességgel megpörgeti a folyadékot, és azt a centrifugális erő hatására kidobja a kiömlő nyíláson, a benne lebegő szennyeződésekkel együtt.


A Vortex járókeréknek köszönhetően egy szennyvízszivattyún akár 30 mm feletti darabos, lebegő szennyeződések is átmennek, míg egy közönséges merülőszivattyún legfeljebb 2-3 mm-esek. A kissé eltérő felépítésnek – az egyik oldalon nyitott szivattyúháznak – a következménye az is, hogy a szennyvízszivattyúk szállítómagassága még a merülőszivattyúkét sem éri el (nemhogy a mélykúti szivattyúkét) – általában nem haladja meg az 5 m-t.


Nincs is azonban erre szükség, hiszen a szennyvízszivattyúk felhasználási területe eltér a merülő szivattyúkétól. Bevethető emésztők, elárasztott munkagödrök, vízben álló pincék stb. kiürítésére, minden olyan helyen, ahol erősen szennyezett víz kiemelésére van szükség. Különösebb nyomásra azonban nem, hiszen ezzel a folyadékkal nem akarunk sem locsolni, sem más célra nem kívánjuk felhasználni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

cides avatarja

cides         tengelytömités

Az egyetlen gyengéje ezeknek a szivattyuknak a tengelyt tömités. amit a szenyviz homokszemcséi általában tönkretesznek fél év alatt mi erre a megoldás?

A kimeríthetetlen energia

Néhány évvel ezelőtt ismét előtérbe került a hőszivattyúk alkalmazása. Többféle típus létezik, szondás, fúrt kutas, talaj kollektoros és levegős. Felhasználása szerint fűt, hűt és melegvizet állít...


Öntözési ötletek

Az öntözési megoldások közül egyrészt azt kell kiválasztani, ami az adott növénynek a legmegfelelőbb, másrészt pedig ezt össze kell hangolni a lehetőségeinkkel.