Régi megoldások, kompromisszumokkal

Külső WC tartályok

2013-07-30 11:52:58 | Módosítva: 2013-07-30 11:55:53

Egy WC kialakítása, esztétikája ugyanolyan fontos, mint az, hogy mindig működőképes is legyen. Ezen túlmenően nem árt, ha az öblítés víztakarékos, mert az ellenkezője bizony sokba kerül. A korszerű monoblokkos vagy beépített tartályoknál szokásos kettős öblítési funkciónak köszönhetően ez már alap funkció, ám a hagyományos és főként a magasan telepített újabb tartályoknál is megoldható. A vízszivárgás azonban egyik öblítő mechanizmusnál sem megengedhető, mert ez naponta akár 20 l-nyi túlfogyasztást eredményezhet. Ez időnkénti javítással, és/vagy a főegységek tisztításával megelőzhető.

A szakaszoló csapot minden javításnál el kell zárni! Az öblítővíz szivárgását a tartály töltő- vagy öblítő szelepének a hibája okozhatja, ami a csészében vehető észre, csak figyelni kell. Ha szivárgás észlelhető, akkor a tartály e két egységének működését kell megvizsgálni, mégpedig feltöltött állapotban. Ilyenkor a töltő- és a leeresztő szelepnek is teljesen zárnia kell.


A vízkő lerakódásokat egyik sem szíveli. Ez főként a mozgó alkatrészeknél, vezetőcsapoknál, függőleges rudazatoknál okozhat mozgászavarokat, azaz a szelep nem zár le teljesen, szivárgást okoz. A töltőszelep szivárgása csak a teljes lezárás előtti fázisban észlelhető. A szelep zárását akadályozhatja a működtető karra rakódott vízkőréteg, amely akadályozhatja a mozgását. Ez a szelep kiömlő csövének vízköves végére is vonatkozik, amit a gumitömítés már nem képes tökéletesen lezárni. Egy hosszabb, tömény ecet-, vagy citromsavas áztatás után a vízkő eltávolítható, a szivárgás megszüntethető. A záró gumitömítést is érdemes megnézni, mert ha kopott, netán elhasadt, akkor cseréje szükséges a teljes vízzáráshoz. Mivel a töltőszelep minden alkatrésze műanyag, érdemes kiszerelése után vízkőoldó folyadékban áztatva megszabadítani a lerakódásoktól. A mozgó alkatrészek szilikonzsíros kezelése is jó hatású. Ez a munka azonban elég pepecselő, ami esetleg egy azonos típusú, ám új töltőszelep beszerelésével kiváltható; kb. 2000 Ft kiadással jár.

Tömítőgyűrű csere

A WC tartály másik fontos egysége a leeresztő szelep. Bár ennek alkatrészei is vízkövesednek, ez ritka esetben okoz szivárgást. Annál inkább az alsó tömítőgyűrű alá szorult vagy a gyűrűre tapadt szennyeződések, esetleg a záró gumigyűrű kikeményedett anyagának vetemedése. Ez utóbbi esetben csak a gyűrűcsere segíthet, amelynek a beszerzése néha problémás, bár különféle tömítőgyűrű készletek egységcsomagban kaphatók. Könnyebb a helyzet, ha a szelep zárását valami szennyeződés gátolja. Tisztítás után – ha a gyűrű már jól felfekszik a kiömlőnyílás peremére – megszűnik a szivárgás. Ehhez viszont szét kell szedni az öblítő egységet, ami a korszerűbb gyártmányoknál elég összetett feladat. Viszont egy ilyen egység cseréje akár 3000 Ft is lehet.


A javítások alkalmával nem árt magát a tartályt is alaposan átmosni, mert az aljára a vezetékes vízzel együtt elég sok üledék rakódok le. Ezt mosószeres kefével és bő vízzel – felhúzott öblítő szelepállásban, öblítés közben – célszerű eltávolítani.  A nagyon régi tartályokat célszerű az új gyártmányok valamelyikére cserélni. Ezzel megvalósítható a víztakarékos öblítés és a tartályok formája is esztétikusabb lesz.

A magasra szerelt tartály erőteljesen öblít, nincs szem előtt, de pont ezért nehézkes a javítása. Ajánlott magasságuk általában 1,75 m. A régebbi telepítésűeknél a leeresztő cső többnyire elfalazott. Bár az utólagosan magasba szerelt tartályoknál ugyan a fal elé szerelt öblítő cső sem ritka, ám a tartály öblítő csőre csatlakoztatásának távolsága még ebben az esetben is kritikus lehet. Egyes típusoknál lehetőség van öblítés/stop működtetésre, így szabályozható az öblítő víz mennyisége. A legtöbb típus már páralecsapódás ellen védett, azaz a tartály sztirolcell bélelésű. Több gyártó választékából lehet tartályt választani, ezek faltól mért távolsága általában 110 és 140 mm közötti öblítővíz mennyiségük pedig 9-10 l.


A WC csészétől kb. 600 mm távolságba, azaz középmagasra szerelt tartály már ideálisabban hozzáférhető karbantartás szempontjából, viszont a vízvezetéknek a tartály közelében kell lennie, öblítő csövük pedig többnyire falon kívülre szerelt. E tartályok között már alapfunkció az öblítés/stop működés, mert a felül elhelyezett billentyűvel bármikor meg lehet szakítani az öblítés folyamatát. E típusból is több tartály méret között lehet választani. Felszerelhetők közvetlenül a WC csésze fölé is, de ettől még nem lesz monoblokkos, hiszen a csésze és a tartály nem egybeépített, és persze anyaga kerámia helyett sokkal olcsóbb műanyag. Egyszerű szerkezete lehetővé teszi a kétfunkciós öblítést, ami nyomógombbal hozható működésbe. 


Kényelmes a kezelésük, ám az elhelyezésükhöz a WC csésze és a fal között kellő távolság szükséges, hogy az ülőke felhajtva ne csapódhasson le, és a vízvezeték kiállása is az öblítő tartály közelében legyen. E célnak a lapos tartályok kimondottan megfelelnek, amelyek többnyire öblítés/stop funkciósak, páralecsapódás ellen védettek és a többi tartályokkal azonosan 9-10 l öblítővíz tárolására alkalmasak, ám az öblítő víz mennyisége a töltőszelepen szabályozható. Komolyabb változtatásokat csak jelentős átalakítások – pl. burkolatcsere vagy teljes felújítás – alkalmával érdemes megvalósítani. Igaz ezzel a helyiség sokkal esztétikusabb lesz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Strangszabályozás a fűtőrendszerben

Munkánk során számtalanszor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy laikusként olyam műszaki kérdésekben kell döntenünk, vagy mások döntését ellenőriznünk, amelyekhez nem értünk eléggé. Az adott esetben...


Falsík mögött másképpen

Nagyobb fürdőszoba vagy WC felújításnál már zömmel falsík mögötti WC-tartály szerelésével kalkulálunk. Kézenfekvő megoldás ez akkor is, ha az öblítőtartályt a strangba lehet rejteni, vagy...