Különleges hatást keltő megoldások

Díszítő munkák gipszkartonból

2013-10-18 15:27:40 | Módosítva: 2013-10-18 15:29:10

Amióta a gipszkarton technológia megszokottá vált, egyre többen fedezték fel az ebben rejlő átalakítási lehetőségeket az otthonok felújításánál. A változatos formák, lehetőségek nemcsak a lakóhelyiségek gyors leválasztásánál, hanem azok újszerű, a szárazépítési technológiából adódó kreatív alkalmazásban is teret nyertek. Természetesen a bonyolultabb kialakítást igénylő elképzelések megvalósítását célszerű képzett szakemberekre bízni, ám ezen kívül számos elképzelés saját kezűleg is elkészíthető.

Az alaptechnológia egyszerű, a gipszkarton lapokat fa, vagy inkább acéllemezből kialakított vázelemekre kell felcsavarozni. Általában az UD idomok szélső tartókként használatosak, és ezekbe illeszthetők a függőleges rögzítő idomként szolgáló CW idomok. Ezek 50, 75 és 100 mm széles, 0,6 mm-es horganyzott acéllemezből készült 4 m hosszúságú idomok. Ezeken kívül használatosak még épületszerkezetekhez való rögzítéshez 30 mm széles UD idomok, és az álmennyezetek, egyéb alá függesztett vázhoz CD 60 mm-es tartóidomok. Szegélyeként használhatók UA idomok is. Az utóbbiakat inkább szakemberek alkalmazzák bonyolultabb szerkezeti vázak kialakításához 

A szükséges vázat természetesen fából is el lehet készíteni, ám ehhez csak minőségi faanyagot ajánlatos használni. A tartóvázat 40x40 mm-es staflikból, egymásba eresztett kötéssel szokás kialakítani, mint ahogyan az esetleges összekötő elemeket is, ám ezeknek csak a szélességük legyen 40 mm, a vastagságuk 25-30 mm közötti is lehet. A favázak éppen ezért munkaigényesebben készíthetők el, mint a fémidomokból összeállítottak, amelyeket csak méretre kell vágni, és egymásba illesztve szerkezeti csavarokkal könnyen összeerősíthetők. 

Borítás

A borításként használt gipszkarton lapok általában 9,5; illetve 12,5 mm vastagok, táblaméretük többnyire 1200x2000 mm, könnyen vághatók, késsel bemetszve darabolhatók. Ívelt formák kialakításához pedig vagy gyárilag vagy saját kezűleg beirdalt gipszkarton lapokat célszerű használni. A méretre szabott lapok fémvázra rögzítéséhez 25 mm-es gyorsépítő-, fához pedig 35 mm-es csavarok használhatók. A csavarok a lapok vágott éleitől 15 mm távolságba, és egymástól 250 mm távolságba legyenek. Ezek betartása alapvetően fontos, ha az egyszerűbb belsőépítészeti munkákat saját kezűleg szeretnénk kivitelezni.

A meghatározott cél eléréséhez előbb méretarányos kicsinyítésű rajz szükséges, aminek alapján kiszámítható, hogy milyen és mennyi idomra és burkolóanyagra lesz majd szükség. A mennyezetburkolati formációknál különösen fontos a különféle függesztő idomok használata, vagy a vázkerethez erősített kereszttartók alkalmazása. 

Az előtétfal jellegű kazettás átalakításoknál a váz elemei eleve meghatározzák, hogy milyen szélesek lehetnek az osztó és tagoló felületek, a kazetták mélységét pedig az összekötőidomok hosszával lehet egységesen biztosítani. Az eltoltan elhelyezkedő kazetták közötti fedőlapok méretét a csavarozási szabályok betartására ügyelve kell meghatározni. Célszerű a függőleges takarólapokat egy darabból kiszabva a vázra erősíteni, majd az összekötőlapok is a vázra rögzíthetők. A kazetták belső fedőlapjait csak ezt követően ajánlatos a váz belsejébe csavarozva rögzíteni.

Sarkok védelme, glettelés

A sarkok megerősítését a hézagoló anyagba ágyazott élvédőkkel (pl. Alux), vagy a belső sarkoknál benedvesített és a hézagoló anyagon áthúzott, szögbe hajlított papírszalagokkal lehet megerősíteni. Az egyéb hézagok eltüntetésére üvegfátyol vagy papír hézagerősítőket, a hézagoló anyagba simítva célszerű használni. A végső felületi simításokat glett anyaggal lehúzva, majd száradása után csiszolóráccsal vagy csiszolópapírral kell szintbe munkálni. Arra ügyelni kell, hogy a sarokerősítők, és a lapok karton felülete a művelet során ne sérüljön. A besimítás során a hézagok kitöltésére hézagoló-, a teljes besimításhoz pedig univerzális felületkiegyenlítő anyag használható.

A tervezés és az építési folyamat a fentiekből adódóan elég bonyolult és összetett feladat, ám az egyszerűbb átalakítások egyénileg is kivitelezhetők. Ötletadóként szolgáljanak ehhez ké­peink.


Gyakori és viszonylag egyszerűen kivitelezhető átalakítás átjárók boltívvé formálása. Az ívelt részhez bevagdosott szélű CW idomok használhatók, amelyekhez csatlakoztathatók a boltív vastagságát adó átkötő elemek. A sík felületek akár egy-egy nagyobb lapból is kivághatók, amelyeknek az élére illeszthető fel a beirdalással hajlíthatóvá tett ívelt fedőlap. A felület egyenetlenségeit glettelésel lehet eltüntetni


A gyárilag bevagdosott gipszkarton lapok ívelt felületek igényes kialakítását könnyítik meg


A nagy felületű, ívelt formációkhoz kiválóan alkalmasak az ívben hajlítható lapokból kiszabott oldalborítások


A nagyobb sík falfelület is könnyen attraktívvá tehető rátétes lapolásokkal. A masszív vázszerkezet lapborítására több rétegben felerősített és szisztematikus szempontok szerint kiszabott, egymásra csavarozott lapokkal tagolt felületi mintázat alakítható ki. A kialakított falkazettába nemcsak TV, hanem dísztárgyak is elhelyezhetők.


A lakószoba újszerű világításához ideális megoldás a mennyezetről aláfüggesztett elem, és az abba beerősített korszerű világítótestek rendszere. Az ilyen, pl. ovális elemhez akár 100 mm-es CD idom is megfelel, amelynek az íveltségét megfelelő távolságú bevágásokkal lehet kialakítani. Terjedelmesebb darabnál középre erősítő keretet is ajánlatos összeállítani. A fedőlap vázra erősítése után felcsavarozható a többszöri nedvesítéssel fokozatosan a keret ívére hajlított oldalborítás. A felületek besimítása, csiszolása, festése után beszerelhetők a világítótestek, és a mennyezetre akasztható az egyedi mennyezeti elem


A mélyített mennyezeti szegélykialakítások bonyolult vázrendszert igényelnek. Az ilyen átalakítások komoly felkészültséget és szakmai tudást igénylő feladatok, amelynek a kivitelezését célszerű megbízható szakemberre bízni.


Egyszerű, helykihasználó beépítéseket bárki készíthet. Az új válaszfalba pl. csak két oldalról acélidomokból összecsavarozott, és gipszkarton lapokkal borított váz szükséges. A polcok kerete már készülhet fa staflikból is, amelyeket azonban ajánlatos a szélső vázelemeket összekötő idomokhoz rögzíteni. A polcok borítása is gipszkarton, és glettelés, majd csiszolás után valódi épített hatást kelt az ajtó mellett kialakított rakodópolc.


A beépített rakodó terek létesítésével eltüntethetők pl. a fűtéscsövek és egyéb épületgépészeti vezetékek is. Az épített polcrendszert ilyenkor úgy érdemes kialakítani, hogy az nemcsak dekoratív tároló helyként legyen használható, hanem akár hangulatos és egyedi pihenőhelyként is szolgáljon


A beépített kazettás előtétfalak hatásosságát az eltérő színezéssel és a rejtetten beépített világítótestekkel lehet hangsúlyosabbá tenni, ám az erőteljes színek akár nyomasztó hatást is kelthetnek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyitott polcos tárolók

A lakások berendezési tárgyai között sok célra használhatók a polcos bútordarabok. Ezek formája elég változatos, ám konvencionálisan vízszintes elrendezésű polclapok mellett az egyedi kialakítású...


Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...