Szigetelés talajvíznyomás ellen

2014-03-09 15:42:46 | Módosítva: 2014-03-13 10:21:10

Pincefalak felszívódó nedvesség és talajvíz elleni szigeteléséről korábban is írtunk már. Foglakoztunk azzal, hogyan lehet a talajvíz szintjét, a torlóvizeket elvezetni, és ezáltal a víznyomást csökkenteni. Mutattunk módszereket, hogyan lehet a fal külső oldala felől jól záró szigetelést készíteni. De mit lehet tenni, ha a talajszint alatti falazatot kívülről egyáltalán nem lehet, vagy igen költséges lenne megközelíteni?


Akár utólag is!

Ilyen esetben nyújthat megoldást a falazatok utólagos szigetelésére az injektálásos technológia. Az injektálás során a falazatba – furatokon keresztül – nagy nyomással különböző injektáló anyagokat préselnek be.

Az injektáló anyagok egyik csoportja a falazat a pórusait hidrofobizálja, víztaszítóvá teszi, így akadályozva meg, hogy a kapilláris elven a falazat folyamatosan szívja fel a talajnedvességet. Ezek az anyagok – szilikon és sziloxán mikroemulziók – nem tömítik el a pórusokat, így azok a pára által átjárhatók maradnak.

A torlaszvíz, magas talajvíz nyomásának is ellenálló injektáló anyagok elsősorban a poliuretán gyanták, illetve az akrilátgélek, amelyek pórustömítő tulajdonságuk miatt javítják a szerkezeti vízzáróságot.
Az injektáló anyag falazatba juttatásához a falba pontosan meghatározott távolságú furatokat készítenek, az injektáló csonkok távolsága a falazó anyaghoz és az injektáló anyag minőségéhez illeszkedik, és ugyanezen szempontok határozzák meg az injektálás nyomását is. A hidrofobizáló szilikon és sziloxán emulziókat, valamint a szerkezet-megerősítések során alkalmazott cementszuszpenziókat alacsonyabb – 10 bar-nál kisebb – nyomással préselik a falba, míg a pórustömítésnél alkalmazott injektálási nyomás akár a 200-300 bar-t is elérheti.

Amikor az injektáló anyagot a falazat belsejébe préselik be, azt tömbszigetelésnek nevezik, ebben az esetben maga a falazat válik szigetelő réteggé. Lehetőség van arra is, hogy a falazat belső oldalról történő átfúrásával az injektáló anyagból képzett szigetelőhártya a falazat külső oldalán kerüljön kialakításra, vagyis a falazatot teljesen átfúrják, és az injektáló anyagot a külső oldalhoz pumpálják. Nem mindegy azonban, hogy mennyit!


Amennyiben a falazat külső oldalán lévő, sérült vízszigetelést az építésnél elhelyezett védőréteg (pl. polisztirol táblák vagy polipropilén dombornyomott lemezek) védi, a felhasznált anyagmennyiség jelentősen csökkenhet. A szigetelő gélhártya a polisztirol védőlemez és a vasbeton szerkezet között alakul ki. Régebbi – vízszigeteléssel nem rendelkező – épületeknél a szigetelőhártya pusztán a falszerkezet és a talaj között is kialakítható, így viszont jelentősen nagyobb lesz a felhasznált injektáló anyag mennyisége. Ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítani az injektálási furattávolságok helyes megválasztására.

Kevésbé költséges megoldás lehet a szigeteléstartó falazat és a belső pincefal közötti injektált gélhártya kialakítása. Az így elkészített utólagos vízszigetelés sok előnnyel jár: folytonos felületet képez, könnyen kitölti a csatlakozási síkokban elszakadt műanyag- vagy bitumeneslemez szigetelések hibahelyeit. Gyakran a legnagyobb problémát ugyanis a falazatban a szigetelési hibahelyek – csőbevezetések, kábelvezetések – jelentik.A több lépésben elkészített utólagos injektált szigetelés korlátozás nélkül folytonosítható, azaz szakaszokra bontható az injektálási tartomány. Egy-egy jól behatárolható vízbetörési pont is gyorsan és megbízhatóan javítható injektálásos technológiával. Ma már olyan szigetelőanyagok is rendelkezésre állnak, amelyek nagy tapadószilárdsággal jellemezhetők, ellenállóak a környezet nedvességtartamának drasztikus változására, azaz időszakos torlaszvíz hatásának kitett dilatáció injektálására is alkalmasak.

Minden felújítás alapja, hogy a jól kiválasztott utólagos vízszigetelést gyakorlott szakemberek, jó minőségű anyaggal, a technológia pontos betartásával végezzék.


Forrás: Dér István épületszigetelő szakmérnök (DER Építő és Szigetelő Kft.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vizes falak szigetelése

Legyen hatásos és hasson gyorsan Legyen egyszerűen és gyorsan kivitelezhető (kisebb hibalehetőség) Legyen pontosan kiszámolható az anyagmennyiség Eredményezzen egyenletes minőséget...


PVC vízszigetelő lemezek

A PVC (polivinilklorid) vízszigetelő lemezek tiszta, környezetbarát, gyors kivitelezést tesznek lehetővé, beszéljünk akár új épületekről vagy rekonstrukcióról. Súlya kb. 1.5-2 kg/m2, ezért...