Alacsony fűtésszámlák

Bioklimatikus ház

2014-06-05 11:50:48 | Módosítva: 2015-01-16 09:57:51

A képeken látható házcsoport Barcelona közelében a hegyekben épült fel. Tervezője szerint több mint 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hasonló nagyságrendű, szokványos építőanyagokból készült ház.


Az épületegyüttes hat előre gyártott modulból tevődik össze, amelyek természetesen összekapcsolódnak egymással. A cél az volt, hogy az épület megközelítse a passzív házak energetikai normáit, de az ennek érdekében szükséges kompromisszumokat csökkenteni lehessen, a ház élhetősége a maximális legyen. Az optimális szerkezet, és a lehető legalacsonyabb költségek érdekében a tervező a fa mellett döntött, mint egyetlen építőanyag, amit az építéshez használ.

Együttműködve a faiparral

Az építész maximálisan együttműködött az iparággal, hogy az építőanyag minden pozitív lehetőségét kihasználhassa. Ehhez külön ún. bioklimatikus tanulmányokat is végzett, ami a ház kivitelén és energia fogyasztásán meg is látszik. 


A hat különböző modul össze van kapcsolva, tehát a téli használat során komplett házként funkcionál. A modulok tetején napkollektorok kaptak helyett, ami nagyrészt fedezi a téli fűtést, többek közt azért is, mert a falak termikus ellenállása (szigetelése) nagyon jó. Nyáron a fedett terasz közvetlen kapcsolatot biztosít a környezettel, ekkor olyan, mint egy nyaraló.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ÖKO ház Mexikóban

Az épület Mexikó hegyei közt épült fel, méghozzá rendkívül meredek részen, és csak egy sziklának tűnik a hegyoldalban.


Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál

Guruló (majdnem) passzív házak a vasútnál A vasúti pályaépítésben, pályakarbantartásban általános gyakorlat, hogy a kivitelezést végző szakemberek hetekre, hónapokra „kiköltöznek” a munkahelyre....