Szalmakertek, -ágyások

2014-07-23 10:48:11 | Módosítva: 2014-08-26 15:54:56

A zöldségeskert annyival jobb a díszkertnél, hogy azt évente újra alakítjuk, hisz az oda ültetett növények csak egy szezont töltenek a helyükön. A kisméretű szalmabálákból kialakíthatunk emelt ágyást is, de lyukat fúrva bele, lehet maga az ágyás is. A szalmában zajló mikrobiológiai folyamatok alulról melegítenek, ezzel és az éréskor napfényt visszaverő hatásukkal fokozzák a koraiságot.


A szalmakertben az ágyások keretét, vagy az egész ágyást szalmabálából építjük. A szalmabála ágyásba kerülhet virág, zöldség, gyógy- és fűszernövény is. Lehet ültetni a bálák közé, ha azokat feltöltjük termőfölddel; a bálába, ha lyukat fúrunk bele, és földdel töltjük fel; vagy a bála tetejére is. Mivel a szalma még lebomlatlan növényi rész, tápanyagokat a növények számára felvehető formában nem tartalmaz. A tápanyagellátást biztosíthatjuk komposzttal, vagy jó minőségű kerti földdel.

A szalma készülhet bármilyen kalászosból...

...zabból, búzából, árpából stb. A szalmabála egy évig nem esik szét, mert szorosan össze kell fogni kötöző anyaggal. Lebomló kötöző anyag is összetartja a bálát ennyi ideig. Több évre is tervezhető szalmaágyás, csak az évről-évre egyre inkább elkezd lebomlani, így később tartása romlik, és bár tápanyagot szolgáltat a bele ültetett növényeknek a kártevők és kórokozók is felszaporodnak benne. Ezért az ilyen ágyásokat inkább egy évesként szokás használni.


Egy már működő szalmás-zöldséges

Miért jó a szalmaágyás és hogyan készítsük?

Főleg mert nem mindennapi, így látványában is különleges. De készíthetünk még bálakertet akkor is, ha nem áll talaj a rendelkezésünkre, esetleg ha valami miatt nem lehet a talajt megmunkálni. Ugyancsak jó megoldás arra, ha kis területre akarjuk koncentrálni a növényeket. Nagy előnye a közeg tisztasága: kevés benne a kártevő, és gyommag. Miután jó hőszigetelő, és a szerves anyag bomlási folyamata hőfelszabadulással jár, kitolja a szezont, mert melegen tartja a növényeket.

Mondhatnánk úgy is, hogy józan paraszti ésszel, a képek alapján. A bálák mennyisége, elrendezése függ a rendelkezésre álló helytől, a területi adottságoktól: benapozottság, öntözhetőség. Az elrendezés lehet egészen extrém és feltűnést keltő is.


Egy bála átlagos mérete:

30x100x40 cm. A szalmát a felhasználás előtt be kell öntözni, és legalább két hétig állni hagyni, hogy biokémiai folyamatok megfelelően beinduljanak. E pihentetés híján a szalma egyébként összeseik, ha frissen használjuk föl. Ennek oka, hogy a mikrobiológiai tevékenység megindulása miatt, a lebontó folyamatok, amit a bálába juttatott tápelemek is felgyorsítanak, hőt termelnek. Az ilyenkor beültetett palántákat, elvetett magvakat pedig hősokk érheti. Régen a melegágyaknak ezért csináltak szalmás trágyatalpat a föld alá, hogy a bomlási folyamatok közepette keletkezett hő melegítse a melegágy levegőjét. Itt a szalma nem a föld alatt van, ezért a benne zajló folyamatok hőtermése közvetlenül éri a növényt, ami kárt okozhat benne. Ezért fontos az előzetes beöntözés, és várakozás.

A bála egyébként minél öregebb, annál jobb, de csak akkor, ha jól volt tárolva. A helytelenül tárolt régi bála penészes, baktériumokkal, gombákkal teli, ezért nem alkalmas szalmakertnek. A jól tárolt idősebb bálában azonban már beindulnak a lebomlási folyamatok, így az nem túl sok, hanem épp elég hőt ad majd a beleültetett növénynek, és még táplálja is.

A friss szalma „érési” folyamatait, szükség esetén beöntözéssel összekötött nitrogén műtrágyázással gyorsíthatjuk fel. A műveletet addig ismételhetjük, amíg a hőmérséklet már nem ugrik meg, hanem állandó marad a bála belsejében, kb. 15-20 cm mélységben mérve. Így a nitrogénes gyorsítással a megfelelő szalmaállapot (nem melegszik már tovább, hanem egyenletesen ad le hőt) gyorsabban elérhető, mintha csak tiszta vízzel öntöznénk, ám így a belejuttatott nitrogén műtrágya miatt nem biotermék lesz a végeredmény. Nitrogénezett bálába első körben salátaféléket ne vessünk, mert azok nitráthalmozók, ami egészségtelen, akár mérgezést is okozhat.

Az öntözés létkérdés, mert a szalma vízáteresztő képessége magas, tehát szinte átfut rajta a víz. Mivel kiemelkedik a talajszintből, így a szél is jobban szárítja. Minél több kerti földet teszünk a belsejébe, annál jobb, mert annál optimálisabban pufferolja a vízgazdálkodást.


Az egyik legalkalmasabb módszer az öntözésre a csepegtető öntözés. A csöpögtető öntözés költségkímélő formája, ha levágjuk a PET palack alját körben, és a nyakrészen rajta hagyjuk a kupakot, majd kilyukasztjuk a kupak körüli részeket egy vékony tűvel. Süllyesszük a palánták mellé a kupakkal lefelé, töltsük fel vízzel, így folyamatosan vízzel látjuk el a palántát. A vízbe adhatunk pl. komposztteát, szerves tápoldatot. A hagyományos csepegtetőcsövek is alkalmasak a szalmabála-kert folyamatos vízellátására. A tápanyagellátás szintén alapfeltétel a szalmabála ágyásokba való ültetés esetén. A szalmabálák szerves anyag tartalmát, és ezen keresztül tápértékét növelhetjük, ha talajt, szerves trágyát, komposztot adunk a szalmához. Használható még haltáp, csontliszt is. A levéltrágyázás szintén jó megoldás a tápanyag utánpótláshoz. A szalmaágyás egyik nagy előnye, hogy csekély mértékű a gyomosodás veszélye. Ha mégis megjelenik egy-két gyom, azokat egyszerűen eltávolíthatjuk – hiszen laza a közeg. Szervestrágyázás alkalmazásakor nagyobb mértékű lehet a gyomosodás a komposzt használatához viszonyítva.


A kártevők elleni védekezés is egyszerűbb a szalmaágyásokban, aminek fő oka, mint minden emelt ágyásnál, hogy a talajszintnél magasabb az elhelyezkedés. Miután a szalmaágyás többnyire csak egy szezonban használható az áttelő károsító formák nem maradnak a helyszínen. A helyesen kezelt komposztban pedig nincs fertőzési góc. Ha mégis megjelennek kártevők, ezek többsége szárnyas rovar, tehát berepül. Ezek ellen a hagyományos védekezési módok alkalmazhatók.

Az egyéves elhasznált bálák beáshatók a talajba, betehetők a komposztba. Az új bálákat beszerzésüktől felhasználásig nem kell zárt helyen tárolni. Beszerzésük után egyből leendő helyükre kerülhetnek, mert a csapadék, az időjárás nem árthat nekik, sőt előkészítik őket a felhasználáshoz. Ha a tél csapadékos volt, tavasszal beültetés előtt két hétig akkor is öntözzük a bálákat, és mérjük belső hőmérséklet változásukat.


A szalmabálákra tett régi ablakkal egyből kis ideiglenes üvegházunk lesz


A kihelyezéskor a formákkal is variálhatunk


A szalmabálák közé is kerülhet föld, meg rájuk is, így nő a tenyészterület


A növények helyére lyukat fúrhatunk, amit földdel töltünk föl


A tökfélék különösen kedvelik a szalma bomlásakor keletkező meleget


Beültetésre váró zöldségek


Saláták, és levélzöldségek: ha megnőnek, még díszítenek is színes leveleikkel


Az ágyás köré ültetett bársonyvirág szép, és a drótférgeket is elűzi

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növénytársulások

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakult csoportok. Oka van annak, hogy bizonyos területeken miért olyan az adott növényi összetétel, amilyen. Ezeket a...


Környezetbarát építőanyagok

Mitől „zöld” egy építőanyag? Természetes anyagú, hosszú az életciklusa, kis energiabefektetés szükséges az előállításához, nem veszélyes a környezetre. Sok ilyen anyag áll rendelkezésünkre, lássuk...