Szellőztetéssel a penész ellen

2014-08-21 07:35:28 | Módosítva: 2014-08-21 07:44:19

Miért fontos a szellőztetés? Hogyan akadályozható meg a lakás penészesedése? A műanyag ablaktól penészes lesz a lakás? Ezek a leggyakrabban feltett kérdések, amikor a lakó először szembesül a problémákkal, miután új ablakokra cserélte a régieket. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. A cserélni kívánt régebbi nyílászárók általában nem zárnak és nem hőszigetelnek jól, ezért a lakás természetes szellőzése biztosítva van, anélkül, hogy ezzel külön kellene foglalkoznunk. Igaz a folyamatos szellőzés meglehetősen energiapazarló, de a falak nedvesedése és penészesedése ritkábban jelentkezik. A szellőztetés problémája a nyílászáró csere után szokott felmerülni. Az új nyílászárók a többszörös körbefutó EPDM tömítések miatt légtömörek, ezáltal a lakás légcseréje megszűnik, pedig erre mindenképp szükség lenne a továbbiakban is.


Magas páratartalom = penészesedés

A mindennapi életünk során (mosás, főzés, kilégzés) folyamatosan párát termelünk. Rendszeres szellőztetés nélkül a lakáson belül a páratartalom folyamatosan nő, és csak idő kérdése, mikor éri el azt a szintet, amikor a hidegebb felületeken el kezd lecsapódni. Ugyanakkor a rendszeres és szabályozott szellőztetésre a lakásban keletkező esetleges égéstermékek (tűzhely, kazán, kandalló működéséből adódóan) is szükség van. Ezeknek a légutánpótlására építésügyi előírások is vonatkoznak.

A penészedésért elsősorban a levegő nagy páratartalma a felelős. A magas páratartalomra utaló egyik jel az ablaküvegek belső, alsó felén megjelenő vízcseppek. A pára a lakás leghidegebb pontjain – jellemzően sarkokban – lecsapódik, ideális feltételeket biztosítva a penészgomba elszaporodásához. Ez ellen a leghatékonyabban védekezni szellőztetéssel lehet, melynek több módja van.

– Rendszeres időközönként az ablakok nyitva tartásával.

– Az ablakokba épített „résszellőző” használatával. A „résszellőző” funkció az ablak kilincs 45 fokos állásban érhető el, ilyenkor a tömítések nem zárnak, de az ablak nem nyitható. Ezt a funkciót manuálisan kell működtetni.


– A páratartalom mértékét érzékelő és ennek függvényében automatikusan működő úgynevezett páraszabályzású, más néven higroszabályzású szellőztető felszerelésével. Az ilyen készülékekhez a nyílászárókat elő kell készíteni, ezért érdemes a nyílászáró rendelésénél gondolni rá. Utólagos felszerelése felesleges költséggel jár. A középtömítés nélküli nyílászáróknál ez a legjobb, leggazdaságosabb szellőztetési mód. A nyílászárókba építhető higroszabályzós vagy páraszabályzós készülékből sok típus létezik. A megfelelő típus kiválasztásánál a legfontosabb szempontok:

– Gázkészülék van-e a helységben?

– Kandalló van-e a helységben?

– Egyedi szellőztetésről van szó, vagy a szellőztető egy a lakásra, vagy az egész házra kiterjedő rendszer része?

Az a legjobb megoldás, ha a nyílászárókat a kiválasztott szellőzőrendszerrel rendeljük meg a gyártótól (forgalmazótól), és előírás szerint felszerelve szállíttatjuk le, szereltetjük be. Olyan forgalmazótól vásároljuk meg a nyílászárókat, akik a termékek előírás szerinti felszerelését nyomon követik, és a fűtőkészüléket a gázművekkel, kéményseprők szakembereivel ellenőriztetik.A nyílászárók megrendelésekor a szellőztetést is meg kell tervezni, még akkor is, ha az előírások nem teszik kötelezővé. Megfelelő szellőzéssel energia takarítható meg, valamint komfortosabbá válik a lakás.


– Hőcserélős, más néven hővisszanyerős szellőző berendezés beépítésével. A hőcserélővel kialakított szellőzés lényege, hogy az épületből távozó meleg levegő a hőcserélőn áthaladva előmelegíti az épületbe beáramló hideg levegőt. Így a fűtésre használt energia jelentős részét visszanyerjük. Ez a technológia jellemzően a passzív házakban kerül kialakításra. Ennek kivitelezése tervezést igényel, és régi épületekben gyakran nem valósítható meg. A középtömítéssel és 3 rétegű üvegezéssel felszerelt nyílászárókat ilyen szellőztetéshez tervezték.

A Csepeli Ablak Kft. higroszabályzós vagy páraszabályzós ablakaihoz az Aereco cég készülékeit forgalmazza. A készülékek a kéményseprők és a gázművek által elfogadott műbizonylattal rendelkeznek. A készülékekről teljes körű tájékoztatást a www.aereco.hu honlapon talál.

A hőcserélős szellőző rendszerrel felszerelt épületekhez Veka Alphaline 90, valamint Geneo profilból gyártott nyílászárókat ajánlják.

A széles ablak profilok lehetővé teszik a 3 rétegű (4-18-4-18-4 elrendezésű, Ug=0,5) üvegezés használatát. Ezen nyílászárók komplett szerkezetre meghatározott Uw értéke jellemzően 0,8 ami szükség esetén javítható. A kivitelezésnél a RAL technológiát használják, és egyre gyakrabban a falsíkon kívülre építik a nyílászárókat. A kivitelezés utáni légtömörséget műszeres méréssel könnyen lehet ellenőrizni.

Az épületgépészeti tervezéssel és kivitelezéssel kapcsolatban is forduljon a Csepeli Ablak Kft.-hez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ezermester Extra 2016/3. énOtthonom: szellőzés, szellőztetés

Kapható az újságárusoknál!Lapozzonbele!


Szellőztessünk, de hogyan?

Az egészséges élet elképzelhetetlen friss levegő nélkül. Ezt zárt helyiségben is biztosítanunk kell, ha jó közérzettel szeretnénk dolgozni, pihenni. Az egyre tökéletesebb szigetelések miatt a...