Lazítják a kazánstopot

2015-05-08 11:24:54 | Módosítva: 2015-05-08 11:26:03

Mégsem kell sietni a kazáncserével: a hagyományos fűtőberendezések üzembe helyezhetőségének 2015 szeptemberétől életbe lépő tilalma alól ugyanis felmentést készül adni a kormány – értesült a Népszabadság.

A kérdés csupán az, hogy a Magyarországon általánosan elterjedt régi típusú kazánok forgalmazását egy vagy két év múlva tiltják meg – derült ki egy szerdai egyeztetésen.
A fűtésszerelők, a forgalmazók, a gázszolgáltatók és a szaktárca tehát most már egységesen a halasztás mellett sorakozott fel azzal a különbséggel, hogy az átmeneti időszakot a kormány által javasolt egy évre, vagy a többiek által kért két évre nyújtsák el. Ez utóbbi valószínűségét növeli, hogy a gázszolgáltató vállalatok is ezt kérik, megosztandó a váltással járó többletterheket. Miután a Főgáz révén egy erős állami szereplő is színre lépett a piacon, és nagy az esélye annak, hogy a lakossági szolgáltatás alóli felmentését kezdeményező francia GDF helyére is állami hátterű vállalat lép, a kétéves „puffer” időszak engedélyezése reálisabb lehet.
Mint ismert, szeptembertől lép hatályba a fűtési rendszerek hatékonyságát és szén-dioxid-kibocsátását drasztikusan szigorító uniós irányelv, amelynek előírásait gyakorlatilag csak a bő tíz éve forgalmazott kondenzációs kazánok elégítik ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapcsolt üzemű gázkazán

Fűtő- és használati melegvizet állít elő, emellett áramot is termel a Stirling-motoros gázkazán. Használatával egy energiatakarékos háztartás elektromos igényének akár kétharmada is kielégíthető.


Kazáncsere 2016. július 1. után

Július elsején letelt a kazáncserékre adott, tavalyról meghosszabbított türelmi idő, és egyben megszűnt az a választási lehetőség, hogy kicseréltetjük-e még régi kazánunkat egy újra – turbós...