Homlokzati hibák javítása

2015-06-18 11:43:02 | Módosítva: 2015-06-18 11:46:16

Egy épület homlokzati burkolatán rendeltetésszerű használat során vagy nem tervezett igénybevételek miatt is bekövetkezhetnek sérülések. Ezek kijavítása fontos, mert a hiba mértékétől függően befolyásolhatják egy épület használhatóságát, ronthatják állékonyságát vagy jelentősen növelhetik az energiafogyasztását. 


Első lépésként meg kell állapítani, be kell azonosítani a meglévő anyagok fajtáját és állapotát, mert csak ezután választható ki a javításhoz alkalmazható anyag. A hiba jellegét és a károsodott elem szerkezeti rendszerben elfoglalt szerepét szem előtt tartva könnyebben meghatározhatóak a kiváltó okok. Azt is el tudjuk dönteni, hogy szükséges-e szakember bevonása a javításhoz, vagy esetleg házilag is megoldható a probléma.


Általánosságban véve elmondható, hogy teherhordó szerkezetek esetén a legkisebb hiba vagy károsodás is súlyos következményekkel járhat, ha nem megfelelő módon történik meg a probléma feltárása. Bizonyos esetekben számolni kell az épületek konstrukciós – építéskori, nem tervezett – hibáival, mint például a szétosztályozódás vagy a zsugorodás. A legtöbb esetben a konstrukciós hibák nem látható, takart vagy elburkolt helyeken találhatóak, ezért csak a használat során, vagy átalakításkor kerülnek elő, nem kevés bosszúságot okozva.

Vakolási és betonjavítási tanácsok

Szakember tanácsát kikérve mindig a felületi minőségnek és a feladatnak legmegfelelőbb terméket válasszuk, mert direkt a munkafolyamatra fejlesztett termék időt, pénzt takaríthat meg. Azonos időjárási feltételek mellett lehet a vakolást és kézi betonjavítás elvégezni, mint a nagy tömegű betonozási munkákat. A magas hőmérséklet rövidíti, a hideg idő megnyújtja a kötési időt, vagy megállítja a kötést. A magas vakolat, frissbeton hőmérsékletet csökkenteni lehet: árnyékolással, a keverővíz hűtésével (jéggel), esetleg a poranyag hűtésével.A bedolgozás során ügyeljünk az üregmentes kialakításra (vasalt szerkezet esetében különösen fontos), mert ha kevesebb üreg és hézag található a betonban, a károsítók és a víz annál nehezebben tud bejutni és károkat okozni.

Bekeverés során – főleg ha fúróba befogott keverőszárat használunk – ügyeljünk a keverési sebességre. Maximum 600 fordulat/perc sebességgel keverjünk, mert ennél magasabb fordulat esetén az anyag „megéghet”. Mindig a vízbe tesszük a poranyagot! Ne keverjük a cementes és a gipszes anyagokat, mert a cement a gipsz szilárdulása után köt és roncsolja a gipsz szerkezetét, ezért szilárdsága csökkenhet. A javító vakolat választásakor figyelembe kell venni a szemcseméretet, mert csak ez alapján lehet a megfelelő rétegvastagsággal rendelkező anyagot kiválasztani.

Vakolás és betonjavítás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a felület kellően száraz és a hőmérséklete legalább +5 °C. A nem megfelelő feltételek lassítják a kötésidőt és negatívan befolyásolják a végső szilárdságokat.


Cementes termékek esetén ügyeljünk, hogy az anyag a felhasználás során ne érintkezzen bőrfelülettel, ne kerüljön szembe, ne nyeljük le, mert a cementbázisú termékek lúgos közegűek és irritálhatnak! Közvetlenül a munkavégzés után tisztítsuk meg a felhasznált eszközöket, mert a termékek magas tapadó-szilárdsága miatt a szennyeződés később csak mechanikai úton távolítható el.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.


Falburkolatok új generációja

Az idén 20 éves újHÁZ Centrum a növekvő fogyasztói igények miatt évről évre bővíti termékeinek körét. A szaniterek és csempék mellett most a legújabb építészeti trendeknek megfelelő beton...