Azok a csodálatos leanderek…

2015-06-24 09:37:53 | Módosítva: 2015-06-24 09:38:13

Az ősi, szimpla rózsaszín mellett ma már számtalan különböző színű leander virágot csodálhatunk meg. A leanderek virágzása a hőmérséklettől is függ, bárhonnan is származnak, hűvösben nem virágoznak, csak ha a nappali hőmérséklet eléri a +20 °C-ot.


Jól válasszuk meg helyüket

Ha lehet, ne kerüljenek árnyékba, egész nap élvezhessék a nap sugarait. Árnyékban, félárnyékban a leanderek a fény felé törekednek, elnyúlnak, nem vagy csak keveset virágoznak.

Ha nagyobb már a növényünk, fontos, hogy jól rögzítsük, vagy földbe süllyesszük, hogy az erősebb szél ne tudja feldönteni. Gyakori kérdés, hogy edénnyel együtt süllyesszük vagy ültessük ki az ágyásba. Ha kiültetjük a leandert, kevesebbet kell öntözni, a tápanyagok egy részét a talajból is fel tudja venni. Ősszel azonban, amikor kiszedjük, meg kell metszenünk gyökereit, mert azokat erősen kiterjesztette. Ezért tavasszal a gyökérfejlesztésre nagyobb energiát fordít a növény, később kezd virágozni. Az edényben nevelt, optimálisan öntözött és tápoldatozott növények dúsabban, erőteljesebben virágoznak.

Gyakori probléma a levélsárgulás. Ha leanderünk nem jut elég tápanyaghoz és vízhez, a levelek sárgulásával jelzi a problémát, már egy kimaradt öntözés is elindítja a folyamatot. Különösen gyakori ez, amikor beköszönt az igazi meleg nyár.

A leander lombhullató örökzöld, pótolja a leveleit, de ez időbe telik. Május közepétől fokozottan figyeljünk, hogy leanderünk fejlettségének, növekedési hajlamának megfelelően kapjon vizet és tápanyagot. Fontos, hogy tradicionális, megbízható tápoldatot válasszunk. Nézzük meg az összetételt, alacsonyabb nitrogén-, magasabb foszfor- és kálium-tartalmú legyen a tápoldat. A Vitaflóra Leander tápoldat összetétele a kifejlett leanderek tápanyagigénye szerint került meghatározásra, a tápelemek aránya elősegíti a dús, tartós virágzást, egészséges fejlődést. A Vitaflóra tápoldattal nevelt leanderek nem nyurgulnak fel, hajtásaik nem gyengülnek el.

Ha szeretnénk, hogy leanderünk nagyobb legyen, a végső méret eléréséig Vitaflóra Virágzásindító tápoldattal tápláljuk, így a dús virágzás mellett is erősebben növekszik a növény. A vegetációs időszakban ne használjunk általános tápokat a leanderhez.


www.vitaflora.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: leander, Vitaflóra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért sárgulnak a leander levelei?

Tisztelt szerkesztőség! Mostanában azt tapasztalom, hogy gondosan ápolt leanderünk levelei sárgulnak, hullnak. Mit csinálunk rosszul? Túlöntözzük vagy alul? Nincs tápanyaga, vagy nagyon sok neki a...


Dézsás növények teleltetése

Hazánkban számos olyan növényt tartunk dísznövényként, melyek nem fagyállóak. Ezek tavasztól őszig a kertben, vagy a teraszon érzik magukat a legjobban. A tél beköszönte előtt azonban fagymentes...