Eper, eper, eper…

2015-07-25 07:31:05 | Módosítva: 2015-07-25 07:33:27

Nem véletlenül nevezik a gyümölcsök királynőjének! A szezon első hazai gyümölcse, és akkor a legfinomabb, ha saját kertben, balkonon, igazi napsütésben érett meg.


Míg a gyümölcsfák termőre fordulására több évet kell várnunk, az eper már a telepítés utáni évben terem, egy tőről akár 1,5-2 kg gyümölcsöt is szüretelhetünk. Augusztusban gondosan készítsük elő az ágyást, a kötött, nehéz talajt nem szereti, a szerves anyagban gazdag, szellős, jó vízellátottságú területet meghálálja.

Nyár végén, ősz elején ültessük be a palántákat, hogy ideje legyen felkészülni a következő tavaszra. A tavaszi bágyadt napsugarak nem adnak elegendő energiát a korai virágzáshoz és termésérleléshez, ezért a növény még ősszel feltankol, beülnek a termőrügyei. Ezért fontos, hogy időben palántázzunk, és már ebben az időszakban is tápláljuk. A Vitaflóra Eper és zöldség tápoldat makro- és mikroelem-tartalma messzemenően megfelel a növény szükségleteinek, kijuttatása egyszerű és gazdaságos. A Vitaflóra Eper és zöldség tápoldattal kezelt eper egészségesebb és erőteljesebb, ezért nagyobb bogyójú, több és jobb minőségű termést hoz. A tápoldat fokozza a növények ellenálló-képességét. Öntözőrendszerrel is kijuttatható.

Tavasszal a tápoldatozást az első levelek megjelenése után 2 héttel kezdjük meg. Ha száraz a tavasz, rendszeresen öntözni kell az epertöveket, mert a virágzás, terméskötődés és érés idején nagy a vízigénye. A tápanyagigénye magas, minden tápelemre érzékeny, például megfelelő káliumellátással javítjuk a gyümölcs cukor- és savtartalmát.

Hűvösebb tavaszi időjárás mellett, amikor öntözésre még nincs szükség, a tápoldatot lombtrágyaként juttatjuk ki. A tápelemeket az eper levélzeten keresztül is felveszi, gyorsan hasznosítja, így kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett is látványosan javíthatjuk a termés minőségét és mennyiségét. A tápoldat az érési időszakban is alkalmazható, a kezelések után nincsen várakozási idő, az eper folyamatosan szedhető, mert a tápoldat semmilyen egészséget veszélyeztető anyagot nem tartalmaz.


www.vitaflora.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ívelt képernyő és más újdonságok

Az ívelt képernyőnek köszönhetően tévézési élményei új szinteket fognak elérni.


Mediterrán virágözön

Egyre többféle mediterrán virágcsoda ontja virágait teraszainkon. Virágzásuk egyik titka, a megfelelő tápanyagellátás. A teleltetőből kikerülve szükségük van a tavaszi regenerálódásra, lassan...