Penész a lakásban

2016-02-03 10:38:46 | Módosítva: 2016-02-03 10:48:10

A penész egy gomba, aminek a spórája mindenhol jelen van. Ha talál olyan helyet ahol szerves anyagra telepedve folyamatosan nedvességhez tud jutni, akkor megtelepszik, elszaporodik és telepeket alkot. Bontja a szerves anyagot (tapéta, bútor, ruha), penész foltokat és ezzel egészségügyi károkat okoz (asztma, allergia). A penészesedés megelőzéséhez nem kell más tenni, „csak” a gombák életfeltételeit meg kell szüntetni. Ez azonban nem egyszerű dolog!


A téli hónapokban a kinti hideg és a benti fűtés miatt sok lakásban megnő a páratartalom, a levegő nyirkos lesz, ez pedig nagyszerű körülményeket teremt a penésznek. Ráadásul a fűtés és a kinti hideg miatt sokkal kevesebbet szellőztetünk, mint nyáron. A penész megjelenhet elsősorban a falakon, a szekrényekben, de a ruhaneműkön, a könyveken vagy akár a játékokon is. A penész nedves, magas páratartalmú, meleg helyeken érzi a legjobban magát. Ha a spórák megfelelő „táptalajt” találnak maguknak, ott megtelepednek és elszaporodnak.


Csökkentsük a nedvességet

Megelőzésének legfontosabb lépése a nedvesség kordában tartása: szivárgás, csőtörés, beázás esetén azonnal szüntessük meg az okot, és igyekezzünk minél jobban kiszárítani az érintett helyiséget. Azt, hogy a lakásunk túl nedves, és így fennáll a penész veszélye, az ablakokon könnyen ellenőrizhetjük, a túl magas páratartalom egyik jele ugyanis a pára lecsapódása.

A túlzott párásodás elleni küzdelem egyik fontos lépése a szellőztetés vagy a ventilátor alkalmazása, ez ugyanis csökkenti a levegőben lévő nedvesség mennyiségét. Azzal is csökkenthetjük a levegő páratartalmát, ha bizonyos tevékenységeket csökkentünk. Ilyen például a teregetés, mosás, tusolás, fedő nélküli főzés.


Ha a penész megjelent, az üzletekben kapható, általában savat tartalmazó szerekkel viszonylag könnyen eltávolíthatjuk. Mindig alaposan szárítsuk meg a kezelt felületet. Legyünk óvatosak a porózus anyagokkal, például a textilekkel vagy a fával; ezeknél a penész a mélyebb rétegekbe is behatolhat, és nagyon könnyen újra megjelenhet, bármennyire is igyekszünk eltávolítani. A legnagyobb foltokhoz akár szakszerű segítséget is kérhetünk.

Penész eltávolítása

A penész eltávolításával kapcsolatban számos módszert hallani, de fontos ezekről megjegyezni azt, hogy a házi módszerek nem tartósak, illetve nem szüntetik meg a problémát, amikor eltűnik a penész a felületről. Gondoljunk arra, hogy a penészedést kiváltó tényező nem szűnt meg. A penészmentesítő vegyszereknél a probléma az, hogy ezek csak a tüneteket kezelik és nem az okokat. A vegyi anyag elpárolgás után nem biztosítja a felület további penészmentességét. Ráadásul miután a penész eltávolító szerek elpárolognak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

A penész eltávolítása, illetve a penészesedés megszüntetése tehát bonyolultabb folyamat annál, mint hogy a falat befújjuk valamilyen penészmentesítő anyaggal. Természetesen az sem megfelelő módszer, ha a felületet elfedjük valamivel, például festékkel. Sokan azzal próbálják megoldani a problémát, hogy lekaparják a penészt, majd tisztasági meszelést végeznek. Valóban a lúgos hatású mész ideig-óráig, vagyis a mész megszáradásáig megöli a penészgombát, de ezután gombák szaporodása újra kezdődik.

Tartós megoldás

Tehát a penész eltávolításának titka abban rejlik, hogy a túl magas párát megszüntetjük. Az ideális páratartalom körülbelül 45-55% között mozog, ezen a ponton nem tudnak a penész spórák tovább szaporodni. A penész csak az olyan felületeken marad meg, ahol tartósan legalább 65%-os páratartalom alakul ki. A magas páratartalom megszüntetése többek között párátlanítással érhető el, ehhez különböző páramentesítő készülékek állnak rendelkezésünkre.

A régebbi nyílászárók általában nem zártak és nem hőszigeteltek jól, ezért a lakás természetes szellőzése biztosítva volt, anélkül, hogy ezzel külön kellett foglalkoznunk. Igaz a folyamatos szellőzés meglehetősen energiapazarló, de a falak nedvesedése és penészesedése ritkábban jelentkezett. Ugyanilyen hatással van a folyamatos légcserére a régi, nyílt égésterű gázkazánok lecserélése zárt égésterűre. A kémény folyamatos szívóhatásának kiiktatása megszünteti a levegő utánpótlást. A szellőztetés problémája a nyílászáró csere után szokott felmerülni. Az új nyílászárók a többszörös körbefutó EPDM tömítések miatt légtömörek, ezáltal a lakás légcseréje megszűnik, pedig erre mindenképp szükség lenne a továbbiakban is.


A leghatékonyabban védekezni szellőztetéssel lehet, melynek több módja van:

– Rendszeres időközönként az ablakok nyitva tartásával.

– Az ablakokba épített „résszellőző” használatával.

– A páratartalom mértékét érzékelő és ennek függvényében automatikusan működő úgynevezett páraszabályzású, más néven higroszabályzású szellőztető felszerelésével. Az ilyen készülékekhez a nyílászárókat elő kell készíteni, ezért érdemes a nyílászáró rendelésénél gondolni rá.


– Hőcserélős, más néven hővisszanyerős szellőző berendezés beépítésével. A hőcserélővel kialakított szellőzés lényege, hogy az épületből távozó meleg levegő a hőcserélőn áthaladva előmelegíti az épületbe beáramló hideg levegőt. Így a fűtésre használt energia jelentős részét visszanyerjük.

– Intelligens szellőzőelemek beépítésével gondoskodhatunk otthonunk energiatakarékos, páraszabályozott szellőztetéséről. A rendszer intelligens érzékelői folyamatosan – a helyiségek levegőminőségéhez és a bent tartózkodók életritmusához igazodva – szabályozzák légutánpótlást, valamint az elszívott levegő mennyiségét.

– A páraérzékelős légbevezetőktől a mozgásérzékelős légelvezetőkön keresztül a csendes ventilátorokig mind-mind az optimális légcsere és a maximális komfortérzet érdekében kerültek kifejlesztésre. Ilyen rendszerek alkalmazásával kikü­szö­bölhető az ablaknyitások okozta hőveszteség, és megelőzhetők a párásodás és penészedés okozta problémák.


Penészmentesítés ózonnal

Az ózonos kezelés során a kezelt helyiséget nagy koncentrációjú ózon gáz tölti ki, amely jóval erősebb fertőtlenítő hatású, mint a klór. Az ózon elpusztítja még a levegőben lévő spórákat is. Az ózonos tisztítási teljesen környezetbarát eljárás, a vegyszer nélküli fertőtlenítés nagyteljesítményű ipari ózongenerátor segítségével történik. A folyamat végén az ózont visszaalakítjuk oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és az szinte azonnal használatba vehető legyen.


A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat. Az ózonos tisztítás a dohszagot is megszünteti, és segít helyreállítani a lakás mikroklímáját, ami folyamatosan hatással van légzőszerveinkre, vérkeringésünkre, immunrendszerünkre, valamint nagymértékben befolyásolja alvásunk minőségét is.

Az ózonos kezelést érdemes kombinálni a penészes fal valamilyen klóros, vagy egyéb biocid hatású penészlemosó szerrel való alapos lemosásával, ami képes bejutni a fal pórusaiba is, és a mélyebbre jutó gombafonalakat is el tudja pusztítani!

A penészírtó szerrel a fal érintett részénél jóval nagyobb területet kell kezelni, mert a gombafonalak messzire elérhetnek. Csak vegyszertől nedves felületről kaparjuk le a penész nyomait, különben a spórák szétszóródnak. A lekapart, megcsiszolt felületet ismét fújjuk be, majd hagyjuk megszáradni. Ha van rá mód, az ózonos penészmentesítést a penészlemosás után, de még a festés előtt érdemes végezni! ?

Ha már megjelentek a zöldes foltok a lakásban, akkor kipróbálhatjuk a következő házi szert. Egy liter vizet forraljunk fel, és keverjünk hozzá egy deciliter 20%-os ecetet. Egy tiszta szórófejes flakonba töltsük bele a keveréket, és permetezzünk belőle bőven a penészes felületre. Ha a csempét tisztítjuk, akkor bátran súroljuk át kefével a felületet, falak esetében viszont inkább egy szivaccsal töröljük át óvatosan a kényes részt.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi gyepek

Egyik telekszomszédom környékünkön híressé vált szavajárása, hogy "a fű a leghaszontalanabb kertészeti kultúra. Pénzt áldozunk arra, hogy elvessük, öntözzük, hogy nőjön, zöldelljen, dolgozunk vele,...


Penészes, salétromos falakra

Nincs többé gondja apenészes, salétromos falakkal ha nagyhatású készítményeinket használja! Praktikus kiszerelések, kedvező árak!