A mennyezet színe

2016-02-29 08:57:49 | Módosítva: 2016-02-29 09:03:22

„Trendi” szokás, hogy a lakó­helyiségek mennyezetét színesre festik. A hagyományos szín még mindig a fehér, amelynek számos előnye van. Az ettől való színeltérés adott esetekben lehet formabontó választás, ám ennek van számos hátránya is. Nem véletlen, hogy a mennyezeteket mondhatni tradicionálisan már régebben is és ma is többnyire fehérre festik.


Az köztudott, hogy a különböző színű festékek a ráeső fényt eltérő százalékban képesek visszaverni. Minél sötétebb egy szín, annál kevesebb a fényvisszaverő képessége. E téren a fehér szín a leghatékonyabb. A színeknek természetesen hangulatteremtő hatása is van, ám ezt inkább célszerű az oldalfalakon érvényre juttatni, a mennyezeten viszont nem mindig előnyös. A hófehérre festett mennyezet fényvisszaverő képessége egyrészt deríti a helyiség megvilágítását, másrészt jobban is érvényesíti a színes falak hangulati hatását. Este pedig a fehér mennyezet felülete egyenletesebben eloszlatva veri vissza a különféle világítótestek fényét is. A fehér szín egyébként kedvező hatással van a fizikai és lelki állapotokra is, derűt és a tisztaság érzetét kelti.

Fehérre festve ideális

Ezen kívül a mennyezet színének optikailag térformáló hatása is van. Az erőteljes színűre festett mennyezet szűkíti a helyiség térérzetét, míg a fehér tágítja. Különösen a kis alapterületű, természetes fény alig kapó helyiségekben nagyon hatásos a fehér mennyezet, de a tágasabb szobákban sem elhanyagolható a fehér mennyezet fényvisszaverő hatása. Nagy belmagasságú szobákban ezért szokás még az oldalfalak felső sávját is fehérre festeni, hogy tágasabbnak tűnjenek. A fehér mennyezetek ugyan hagyományt követőek, ám előnyösebbek a színre festetteknél a helyiség összhatásának tekintetében.


Ma már az sem különösebben nehéz megoldani, hogy a fehérre festett mennyezeti felületeket ne festett csíkozással, hanem díszítő jellegű szegélylécek felragasztásával lehessen határozottan és dekoratívan elválasztani az színes oldalfalak felületétől. Erre használhatók a különféle extrudált, könnyen felragasztható és változatos profilú polisztirol szegélylécek, amelyek dekoratívabb hatásúak, mint a hagyományos festett csíkszegélyek.

Az sem mindegy, hogy a mennyezet mennyire sima felületű, mert a felület fényvisszaverése miatt a felületi hibák is elég észrevehetők. Alapos glettelést és síkba csiszolást igényel a teljesen sima alapfelület, amire azután már könnyen felhordható a nagy fényvisszaverő képességű fehér alapszínt adó falfesték.A hengerelt felület megjelenése függ a használt festőhenger szálhosszúságától, ami kissé strukturált felületet ad, míg a velúrhengerrel teljesen sima felületek alakíthatók ki. Arra azonban számítani kell, hogy bizonyos idő elteltével a fehér festékek sárgulnak, mások pedig szürkülnek. Ez a festék márkájától és az abban levő színező pigmentektől függ. A tónusváltozás azonban csak évek alatt alakul ki, és szinte észrevehetetlen, ám egy frissítő felújító festés után nagyon is látható a különbség. A drága festékek tónusváltozása általában sokkal kevésbé és hosszabb idő alatt következik be, mint az olcsóbbaké.

Célszerű tehát a mennyezeteket továbbra is vakító fehérre festeni, mert ezzel derűsebb és világosabb lesz szinte minden lakóhelyiség.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg burkolatok

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát...


Fémek festése

Szűkebb lakó környezetünkben számos tárgy fémből készült és ezek az eszközök nem nélkülözhetik a felületi védelmüket szolgáló festékbevonatokat. A régebbi tárgyaink bevonata pedig időnként –...