A lakásépítések megugrása várható

2017-01-02 09:45:02 | Módosítva: 2017-01-02 09:48:43

A lakásépítési engedélyek látványos növekedése miatt jövőre 16 ezer, 2018-ban pedig 20 ezer új lakás átadására lehet számítani. A KSH adatai szerint a kiadott lakásépítési engedélyek és az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések száma 148,5 százalékkal, két és félszeresére nőtt az idei év első három negyedévében a múlt év azonos időszakához képest. A megépített lakások száma 14 százalékkal haladta meg a tavalyit.


A piacot azonban lassíthatja a kapacitáshiány

Az új lakások számában bekövetkezett 14 százalékos növekedés jellemzően még a tavaly elkezdett beruházásoknak köszönhető, ebben még nem látszik a lakásépítést ösztönző állami intézkedések hatása. Az idei lakásépítési adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a lakásépítési kedv fokozódik, ebben pedig az alacsony bázis is szerepet játszik, a közelmúltban ugyanis nagyon kevés új lakás épült. Az elmúlt években nem volt igény az új lakásokra, miközben a lakásépítési kapacitások rendelkezésre álltak. Most fordult a kocka, igény van az új építésű lakásokra, ám a kapacitások, részben a munkaerőhiány miatt, szűkösnek tűnnek.


Bár az évi 16-20 ezer lakás átadása jelentős növekedés az utóbbi évekhez képest, a válság előtti szintektől elmarad, és kevés ahhoz is, hogy pótolja a lakásállomány amortizációját, amihez évi 30-40 ezer lakás megjelenésére lenne szükség. A keresleti oldalon a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) bizonyul jelentős segítségnek. Az év első kilenc hónapjában csaknem 20 ezer család nyújtotta be a kérelmét a CSOK iránt, amely összességében 56,5 milliárd forint értékű támogatást jelent. Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javulása szintén segíti a háztartások lakás-beruházási döntéseit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiterjesztik az 5%-os ÁFA-t a magánépítkezőkre is

A miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlésben jelentette be kedden, hogy a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát, illetve a különbözet visszaigénylését a...


Lakásépítés helyzete 2013-ban

2013-ban 7293 új lakás épült az országban, 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés valamennyi régióra jellemző, ugyanakkor a használatba vett lakások száma Budapesten 7...