Betonvágás kézi eszközökkel

2017-03-14 12:12:11 | Módosítva: 2017-03-14 12:17:53

Bár a falvágás semmiképpen nem a barkácsolók kompetenciája, egy kisebb igazításra vállalkozhat egy rutinos barkácsoló is, ha van elegendően erős kétkezes sarokcsiszolója, és ahhoz megfelelő vágótárcsája. Természetesen nem szabad megfeledkezni a biztonsági felszerelésről sem, ruházat, kesztyű, védőszemüveg.


Vágótárcsák, vágókorongok

A vágótárcsák minőség szerint kategorizálva vannak: a standard vágás a viszonyítási alap, ehhez képest adják meg a gyártók az Economy és Premium vágási teljesítményt, és ezekkel az elnevezésekkel kínálják a vágótárcsákat. A vágótárcsák szegmenskialakítása a vágandó anyagtól függ, az adott építőanyaghoz való korong vágási sebessége és élettartama az adott építőanyagra a legjobb. Az általános használatra való korongok általában nem ipari jellegűek, élettartamuk és vágási sebességük csekély. Ezért az áruk is olcsóbbnak tűnik, és mégis ez a legdrágább, mert ugyanazon mennyiség vágásához lényegesen több korong kopás tartozik.

A vágókorongokból tehát az adott építőanyaghoz ajánlottat válasszuk ki. Létezik többek között: téglavágó, betonvágó, vasbetonvágó, mészhomokkő-vágó, mészhomok téglavágó, márványvágó, gránitvágó, aszfaltvágó és kerámiavágó korong is.

A vágás háromféleképpen történhet: vizes tárcsával, száraz tárcsával és vizes-száraz tárcsával. A vágókorongon a gyártó azt az információt kötelezően megadja, hogy az adott korong melyik üzemmódra alkalmas. Ha ez nincs feltüntetve a korongon vagy a csomagoláson, addig nem használhatjuk, amíg ki nem derítjük, mert 1 perc alatt tönkremehet a korong.


A tárcsák különböző szegmensmagassággal készülnek, amely a használat során elkopik, ekkor a korong maximális vágási mélysége csökken, és azt is tudni kell, hogy az utolsó 1-2 mm vágási hatékonysága alacsony, sokszor már nem is vág.

A szegmens szélességével arányosnak kell lennie a motor teljesítményének. Viszont ha a szegmens túl vékony, a korong sérülékenyebb és a vágási mélységet csökkenteni kell. A kitörésmentes vágásra fejlesztett korongok általában vékonyabbak, pl. 350 mm átmérőnél 1,6 mm-es acéllemezen 2,1 mm széles szegmens.

Ha lehetséges, a kézi vágásnál is vizes technikát kell alkalmazni, mert a száraz vágásnál rengeteg por keletkezik még a legdrágább porszívós gépek esetében is. Másodszor a vízhűtés a korong élettartamát jelentősen növeli, akár 2-10 szeresére is. Szárazon vágásnál a korong hűtésének hiánya a szegmens felüvegesedéséhez és elégéséhez vezethet. Sérült, hiányos szegmensű koronggal nem szabad vágni.


Hogyan vágjunk tehát, hogy a korongunk hosszú élettartamú legyen, a szegmens ne sérüljön? Először is kézi vágásnál csökkentett vágási mélységet alkalmazzunk, inkább többször menjünk ugyanazon a nyomvonalon. Ez nem mindig használható, abban az esetben a léghűtések gyakoriságát növeljük. 10-30 másodperc vágás után a gépet húzzuk vissza a nyomvonalon, hogy felpörögjön, és üresen járjon 5-20 másodpercig, ez az idő arra való, hogy a korong lehűljön. A vágótárcsa hőmérsékletét állandóan figyelni kell, ha kézzel nem tudjuk megfogni, akkor hűteni kell.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri gumiburkolatok

Gumiburkolattal leggyakrabban sportcsarnokokban, laborokban, nagy terhelésnek kitett raktárhelyiségekben találkozunk. Felhasználási területe azonban ennél sokkal tágabb, ezért bemutatjuk előnyeit.


Beton helyett térburkolat

Néhány évtizede külföldön járva még irigykedve néztük a belvárosok sétálóutcáit, köztereit, megcsodálva mindenütt a térburkolatokat. Valóban, összehasonlíthatatlanul szebb látványt nyújt az...