Kötelező adategyeztetés

Figyelem! Két hét múlva kikapcsolhatják a telefonodat.

2017-06-15 15:20:44 | Módosítva: 2017-06-15 15:24:28

Év elején lépett hatályba az az NMHH-rendelet, melynek értelmében csak korlátozott számú előre fizetős SIM-kártya lehet egy előfizető nevén. A jogszabály azt is előírja, hogy új szerződés megkötése előtt is, majd a meglévő szerződéseknél évente szükséges az újbóli adategyeztetés. A szolgáltatóknak a már meglévő szerződéseket is felül kell vizsgálniuk, meglévő ügyfeleiket 2017. június 30-ig azonosítaniuk szükséges, különben a szerződést meg kell szüntetni.


Egy egyéni előfizetőnek – mobilszolgáltatónként – legfeljebb tíz, egy üzleti előfizetőnek pedig maximum ötven előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája lehet a rendelet alapján. Akinek jelenleg ennél több feltöltős előfizetése van, annak nyilatkoznia kell, hogy melyeket kívánja megtartani.

Meglévő feltöltőkártyás előfizetés esetén a szolgáltatónak legalább kétszer értesítenie kell az előfizetőt (pl. SMS-ben), hogy 2017. július 1-jén az a SIM-kártyás előfizetői szerződése, amelyről nem nyilatkozik, megszűnik. Új szerződés megkötésekor a szolgáltató – ahogy eddig is – eleve egyezteti az ügyféllel az adatokat még a szolgáltatásnyújtás megkezdése előtt. Az viszont már az előfizető felelőssége, hogy szolgáltató értesítése után ne felejtse el megadni az adatait az egyeztetéshez.

A személyes adatok kényelmesen és gyorsan egyeztethetők a szolgáltatók online felületein, személyazonosító okmányokkal a telefonos ügyfélszolgálatokon vagy személyesen az üzletekben. Nem kell bemenni személyesen a szolgáltatóhoz egyeztetni, ha magyar állampolgár a feltöltőkártyás előfizető, és van magyar személyazonosításra alkalmas hatósági igazolványa (személyi igazolványa, jogosítványa, útlevele). A szolgáltatónak elég, ha telefonon, e-mailben vagy más, általa meghatározott módon elkéri a feltöltő kártyás szerződést aláíró személy hatósági igazolványának adatait, és annak érvényességét ellenőrzi az állami nyilvántartásban. A külföldi állampolgárok viszont csak személyesen intézhetik el az adategyeztetést.

 

Ha az előfizető személyazonosságának ellenőrzése július 1-ig nem történik meg, akkor az előfizető valamennyi ilyen típusú szerződése megszűnik a határidő lejártakor, tehát egy feltöltős SIM-kártyát sem használhat. Szintén megszűnik minden előre fizetős szerződése, és így egy feltöltős SIM-kártyát sem használhat az a személy, akiknek a megengedettnél több előre fizetős mobiltelefon SIM-kártyája van, és bár sikeresen egyeztette adatait, de arról nem nyilatkozik 2017. június 30-ig, hogy azok közül melyeket kívánja megtartani legfeljebb a megengedett darabszámban.

Az adategyeztetést évente el kell végezni, de legfeljebb egyszer. Új előfizetéskor még a szerződés megkötése előtt, majd évente egyszer kötelező az adategyeztetés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...


Mobil légtisztítók

A körülöttünk lévő levegő hemzseg a látható és mikroszkopikus méretű szennyeződésektől. Ezek, egy bizonyos határérték felett káros hatással lehetnek szervezetünkre, de mindenképpen rontják...