Családi házak födémje

2017-07-13 17:16:38 | Módosítva: 2017-07-30 20:45:55

Mivel a födém – legyen az akár pince feletti, közbenső vagy záró födém – az épület egyik fő tartószerkezeti eleme, kiemelten fontos, hogy az abba beépített beton anyag és maga a beépítés is minden tekintetben megfelelő legyen. Jelen cikkünkben ehhez a munkához kívánunk támpontot adni.


Tanácsok és ajánlott betonösszetétel

A családi házak födémjének betonozásához olyan cementet kell választani, amellyel könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehet készíteni. Emellett figyelni kell arra is, hogy biztosítva legyen a beton nagy korai- és végszilárdsága, illetve a beton alacsony zsugorodásával segítse az elkészült födém repedésmentességét. Ezek figyelembe vé­telével a családi házak födémjének betonozásához javasolt a váci CEM II/B-S 42,5 N vagy a beremendi CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N jelű, zsákos kiszerelésben is kapható, Magyar Termék védjegyes cement alkalmazása, amely garantálja az elkészített födém megfelelő minőségét.

Mi szükséges a betonozáshoz?

– Cement, víz és homokos kavics adalékanyag, esetleg képlékenyítő adalékszerek.
– Betonkeverő-gép, talicska, kéziszerszámok.
– Tömörítő eszköz (vibrogerenda, tárcsás simító).
– Elektromos vagy kézi emelő csiga.
– Az utókezeléséhez takaró fólia vagy locsoló és/vagy permetező berendezés.

Mennyi anyagot rendeljünk?

Javasolt mennyiségek 1 m3 tömör födémbeton előállításához (váci CEM II/B-S 42,5 N vagy beremendi CEM II/A-M (V-LL) 42,5 N típusú cement és 4% nedvesség tartalmú homokos kavics esetén. A megadott értékek az adalékanyag minőségének függvényében változhatnak):


Hogyan betonozzunk?

Akkor kezdhetjük a födém betonozását, ha a szükséges zsaluzat megfelelően tömített és stabil. Helyezzük a beépítésre kerülő betonvasakat a megfelelő pozícióba, figyeljünk rá, hogy ne tudjanak elmozdulni. Abban az esetben, ha nedvszívó anyagból készült a zsaluzat, azt elő kell nedvesíteni, ügyelve arra, hogy a zsaluzatban ne maradjon egybefüggő vízfelület. A betonozás során a beton megfelelő tömörítését folyamatosan biztosítani szükséges. A betonozás után lehetőség szerint azonnal, de legfeljebb 12 órával meg kell kezdeni a beton utókezelését, amelyet legalább 7 napig fenn kell tartani.

Milyen előnyökkel jár a monolit vasbeton födém?

Ellentétben az előre gyártott elemekből készült födémmel, a monolit vasbeton födémmel tetszőleges alakú alaprajzot le lehet fedni. A födém feletti szinten tetszőlegesen alakítható ki a válaszfalak helye és az összes födémáttörés. A tömör szerkezet tömegének köszönhetően fokozott lépéshang- és léghang-szigetelést lehet elérni.

Miért rendeljünk transzportbetont?

A modern betonüzemekben előre megtervezett receptúrák szerint, pontos mérlegeléssel gyártják a betonokat. Rövid idő alatt nagy mennyiségű friss beton előállítására képesek, és ez az építkezésre kiszállítva rendkívül gyors alapozást tesz lehetővé. Nincs szükség a beton előállításához használt anyagok felhalmozására, tárolására és nincs – a megmaradt alapanyagok miatti – veszteség.


Magyar és Hazai Termék védjegyes cement felhasználásával készült minőségi transzportbeton termékeinkért keresse az Önhöz legközelebb eső betonüzemünket:
www.duna-drava.hu/betonuzemeink


Cikkünk csupán iránymutatásként szolgál, nem helyettesíti a felelős tervező által összeállított, mindig az adott építkezésre vonatkozó felelős statikai tervezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...


Zöldmetszés és termésválogatás

A jól ápolt és hagyományos művelésű, klasszikus koronaformájú fákra akár 30-40 évig is számíthatunk. Ennek előfeltétele a jó fajtaválasztás, azaz hogy olyan fajtát válasszunk a kertünkben, amelynek...