Ellenőrizni fogják a klímaszerelést

2017-07-13 18:48:55 | Módosítva: 2017-07-23 21:00:15

Vége annak az időnek, amikor bárki bárhol, bárkitől vásárolhatott klímaberendezést, bárkivel felszereltethette, majd üzemeltethette kedvére, és akár a hűtőközeget is kiengedhette a levegőbe. Szabályok eddig is voltak, de most már be is tartatják őket. Ha valaki azt gondolja, a klímakészülékek vásárlása egyszerű feladat – bemegyünk egy áruházba, vagy egy keresünk egy webshopot számítógépünkön, veszünk (rendelünk) egy berendezést, és majd valakivel felszereltetjük –, az tévedésben van. Ma már a barkácsáruházak is betartják, -tartatják a szabályokat.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímagáz Adatbázist hozott létre

A fluortartalmú üvegházhatású gázok nyilvántartására. A projekt célja, hogy a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban csökkenjen Magyarország fluortartalmú üvegházhatású gáz kibocsátása, és ezen keresztül mérséklődjenek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai. A Klímagáz Adatbázis fejlesztésével a fluortartalmú üvegházhatású gázok kibocsátása és az érintett vállalkozások tevékenységei nyomon követhetőek lesznek, megvalósítva ezzel az európai uniós előírásoknak való megfelelést. A projekt eredményeként megteremtődnek a klímagáz kereskedelem piaci kifehérítésének feltételei.

Például egy split klíma forgalomba hozója a vásárlónak köteles írásban tájékoztatást adni a berendezés-specifikusan képesített, telepítésre jogosult vállalkozások partneri hálózatáról. Ez azt jelenti, hogy ha valaki bemegy egy áruházba légkondicionálót vásárolni, akkor az eladónak fel kell kínálnia egy listát, amely tartalmazza a képesítéssel rendelkező vállalkozók, vállalkozások névsorát. Ebből a vásárló kiválaszthatja a számára szimpatikusat, akivel elvégeztetheti a szerelői teendőket.


A kereskedő kötelezett arra, hogy ha valakinek előtöltött klímaberendezést ad el, a készülék, a szerelő, beüzemelő (aki jelen esetben itt csak képesített vállalkozás lehet) adatait a vásárlást követő 8 munkanapon belül a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adatbázisában rögzítse. Ha végfelhasználó számára, kereskedelmi célból értékesít egy üzlet nem hermetikusan zárt, hűtőköri szerelést igénylő hűtőberendezést, köteles a végfelhasználótól olyan eredeti, cégjegyzékszerűen kiállított tanúsítvány bemutatását kérni, amely igazolja, hogy a képesített vállalkozás vállal felelősséget a berendezés telepítésére.

A három szereplő a végfelhasználó, a kereskedő, és a kettő között áll a szerelő. A vásárló a megfelelő képesítésekkel és engedélyekkel rendelkező szerelőhöz fordul, és jelzi neki vásárlási szándékét. A szerelő a nyilvántartásban regisztrálja a készüléket, és igazolja a leendő vásárlónak, hogy ő fogja felszerelni a klímaberendezést.


Ezt a papírt kell a végfelhasználónak átadni, aki a kereskedőtől megvásárolhatja ennek birtokában a klímaberendezést. A képesített vállalkozás által kiállított tanúsítvány hiányában a kereskedő nem adhatja át a készüléket! A végén a forgalmazónak is kötelessége az adatlapon tanúsítani, hogy az értékesítés megtörtént, és az adatbázisba feltölteni, az értékesített termék vagy berendezés megnevezését, típusszámát, azonosítóját. Később a szerelő ugyanebben az adatbázisban tanúsítja, hogy a telepítést is elvégezte. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság életre keltésével és a szabályozás szigorításával a tapasztalatok szerint visszaszorulóban van a feketemunka. Egyre többen regisztrálnak, szerzik meg a képesítéseket, hogy legálisan tudják végezni tevékenységüket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímaválasztási tanácsadó

Az utóbbi évek forró nyarai sokakat ösztönöztek klímavásárlásra, a helyzet pedig aligha fog javulni. A gazdag választékban nehéz eligazodni, de jó kiindulópont lehet, ha legalább az alaptípusokat...


Nyomatékhatárolós kéziszerszámok

Az otthoni szerszámok között ma már szinte nélkülözhetetlenek az akkus csavarbehajtók, amelyeken az ún. nyomatékhatároló tárcsa segítségével szabályozható a maximális nyomaték, és ami...