Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is

2017-09-25 08:08:45 | Módosítva: 2017-09-25 08:12:55

Ma már az extrém időjárási viszonyok idehaza sem ismeretlenek, sőt a hosszú távú előrejelzések alapján egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekhez kell majd hozzászoknunk. Beszédes adat, hogy a Magyar Biztosítók Szövetségének jelentése szerint 2010 és 2016 között, a májusi-augusztusi időszakokra vetítve közel egymillió viharkárt térítettek meg a biztosítók több mint 73 milliárd forint értékben.


Ez a szám azért is megdöbbentő, mert hazánkban mintegy 4,4 millió lakóépületet tartanak nyilván, és ezek közül minden negyedikben keletkezett sérülés a viharok miatt az elmúlt hat évben. Az idei nyár sem lógott ki a sorból. Augusztusig országszerte mintegy százezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz a több milliárd forintot elérő viharkárokról. Ahogy eddig is, most is a legnagyobb veszélyben a házak tetőzetei voltak. Emiatt is javasolja azt a svédacél tetőket gyártó Swedsteel, hogy a tulajdonosok szakemberek megbízásával mérjék fel a tetőzet vihar utáni állapotát, és mielőbb végeztessék el rajta a javításokat, vagy a tető cseréjét annak érdekében, hogy az még évekig ellenállónak bizonyuljon a növekvő UV-B sugárzással és hőhatásokkal, a rendkívüli széllökésekkel, a jégverésekkel, vagy éppen a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esővel szemben.

Fontos tisztában lenni vele

A tető tartósságát együttesen három tényező határozza meg: a kiválasztott tetőfedő termék minősége, a megfelelő műszaki tervezés, valamint a szerelés színvonala. „Egy alacsony minőséggel, kis anyagvastagsággal rendelkező terméknél a töredékére redukálódhat a várható élettartam. Már egy hevesebb vihar is tönkre teheti a kis terhelést elbíró burkolatot, ezért mindenképpen jobb minőségű tetőfedő anyagok ajánlottak.” – hangsúlyozta Alyyan Nabeel, a cég ügyvezető igazgatója.

Azért, hogy a tető tartósan a helyén maradjon még szélsőséges időjárási körülmények között is, a szereléshez felhasznált kötőelemek minőségére és pontos darabszámára is oda kell figyelni, mert hiába a minőségi burkolat, ha az nincs szakszerűen felrakva, akkor az ingatlan ugyanúgy veszélyben van.


A viharok után szakemberrel kell felméretni a tetőszerkezetet, és ha teljes cserét kell-e végrehajtani érdemes az idehaza egyre népszerűbbé váló cserepeslemezes megoldásokat is számba venni. Kiváltképp azért, mert a cserepeslemezek tömege töredéke a hagyományos cserepek önsúlyának, ami komoly érv a tetőszerkezet teherbírásának figyelembevételekor. További előnye a nagytáblás szerelési technológia, aminek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet a tetőt biztonságossá tenni. Ugyanakkor ennél a terméknél sem mindegy, hogy melyiket választjuk. Jó tudni, hogy az esetükben a nagyobb lemezvastagság jobb teherviselő képességgel párosul. A várható élettartam szempontjából pedig a horganyréteg vastagsága az irányadó, mert ez biztosítja a korrózió elleni védelmet.


Magyarországon a horganyrétegre nincs minimumkövetelmény megállapítva, ezért a Swedsteel-nél a szigorúnak tekinthető svéd szabvány előírásokat veszik alapul, ami 275 gramm/m2 horganyrétegezést ír elő. Ezen túlmenően, a vállalatnál a svédországi időjárási körülményeket és tapasztalatokat is figyelembevevő, legkorszerűbb gyártástechnológiával állítják elő a tetőfedő termékeket, ami gyakorlati szempontból azt eredményezi, hogy akár a több méteres hótakaró súlyát, illetve az özönvízszerű esők okozta többletterhelést is biztonsággal, károsodás nélkül viselik.

www.svedacel.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Trapézlemezek

A különféle ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi és lakossági (pl. garázs, műhely, kerítés) használatra kialakított épületek hagyományos, közkedvelt, könnyűszerkezetes burkolóanyaga az acél...


Tetőfedő anyagok

Ahány ház, annyiféle tető van rajtuk. Az épületek tetőzete és annak szerkezete sokban függ attól, hogy milyen fedőanyag kerül a tetőszéket alkotó gerendavázra. Az anyagok választéka igen...