Lánc nélküli bicikli

2017-12-11 14:26:38 | Módosítva: 2017-12-11 14:28:49

A padovai nemzetközi kerékpárvásár egyik figyelemre méltó újdonsága volt a Csepelen készült Stringbike. Ötletgazdája Kohlheb Róbert és eddig csak egy tízdarabos előszéria készült belőle. A fejlesztés kiváltó oka, hogy a lánchajtás magában rejt néhány hibát, ami a hozzászokás miatt talán nem is érzékelhető.


Kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtás

Ezért a fejlesztők valami új megoldással álltak elő: a kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtással, amelyek a hajtott kereket két oldalon kis kábeldobokra csavarodva mozgatják. A pedálok a lengőkar segítségével egy félkör alatt feltekerik, majd kihúzzák a bovden szálakat. Mivel ez a mozgás a két oldalon egymást váltja, folyamatos előrehaladást biztosít a biciklinek. A pedálok és a huzalok összekötését ellipszis alakú lengőkarral oldották meg, amely meg is határozza a bicikli karakterisztikáját. Előnye, hogy a hajtásérzet teljesen más, mint a lánccal hajtott bicikliknél, könnyebb az alsó és felső holtpontokon túlhajtani a hajtókarokat, és álló helyzetben is válthatók a gép sebességfokozatai.Az új bringa további különlegessége, hogy a huzalokat nem szükséges kenni, és hogy hátrafelé tekerve is – kisebb hatásfokkal ugyan – előre hajtják a kerékpárt. A kötéldobokban elhelyezett rugó, mindig vízszintes helyzetbe állítja a pedálokat, megkönnyítve ezzel a kerékpár elindítását.

Most még elég drága egy Stringbike, de a sorozatgyártás bizonyára jelentősen csökkenti majd az árát.

Forrás: origo

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Utánfutó, vontatmány

Barkácsoló, otthonát és kertjét folyamatosan gondozó, fejlesztő „ezermester” az átlagosnál többször szállít terjedelmesebb, nehezebb tárgyakat. És persze vásárol bútort, vagy éppen virágföldet...


Kerékpárszállító hátulra

Kerékpárszállítóból sokáig csak tetőcsomagtartóra szerelhető volt kapható. Szerencsére egyre többféle típus jelenik meg a piacon, ezért érdemes utánajárni, melyik autóhoz milyen kerékpártartót...