Lánc nélküli bicikli

2017-12-11 14:26:38 | Módosítva: 2017-12-11 14:28:49

A padovai nemzetközi kerékpárvásár egyik figyelemre méltó újdonsága volt a Csepelen készült Stringbike. Ötletgazdája Kohlheb Róbert és eddig csak egy tízdarabos előszéria készült belőle. A fejlesztés kiváltó oka, hogy a lánchajtás magában rejt néhány hibát, ami a hozzászokás miatt talán nem is érzékelhető.


Kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtás

Ezért a fejlesztők valami új megoldással álltak elő: a kétoldalas zsinóros, azaz bovdenes hajtással, amelyek a hajtott kereket két oldalon kis kábeldobokra csavarodva mozgatják. A pedálok a lengőkar segítségével egy félkör alatt feltekerik, majd kihúzzák a bovden szálakat. Mivel ez a mozgás a két oldalon egymást váltja, folyamatos előrehaladást biztosít a biciklinek. A pedálok és a huzalok összekötését ellipszis alakú lengőkarral oldották meg, amely meg is határozza a bicikli karakterisztikáját. Előnye, hogy a hajtásérzet teljesen más, mint a lánccal hajtott bicikliknél, könnyebb az alsó és felső holtpontokon túlhajtani a hajtókarokat, és álló helyzetben is válthatók a gép sebességfokozatai.Az új bringa további különlegessége, hogy a huzalokat nem szükséges kenni, és hogy hátrafelé tekerve is – kisebb hatásfokkal ugyan – előre hajtják a kerékpárt. A kötéldobokban elhelyezett rugó, mindig vízszintes helyzetbe állítja a pedálokat, megkönnyítve ezzel a kerékpár elindítását.

Most még elég drága egy Stringbike, de a sorozatgyártás bizonyára jelentősen csökkenti majd az árát.

Forrás: origo

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerékpártípusok

A kerékpár nem csak a sport és a hobbi, hanem a mindennapi közlekedés fontos eszköze is. Ám annyiféle kétkerekű között lehet válogatni, hogy elég nehéz az éppen nekünk megfelelő típust...


Pedelec kerékpárok

A "pedelec” mozaikszó a pedal, electric és cycle szavak összeolvadásából született, és utal a lényegre: pedálozás közbeni elektromos rásegítés.