Hernyófészkek elpusztítása

A hernyófészek csaknem mindig az amerikai fehér szövőlepkének a fellépését jelzi, így rendszerint jól felismerhető. A lepkék leginkább éjjeli mozgásúak. A rendszeresen növényvédelemben részesített gyümölcsfákon nem tudnak nagy kárt okozni, mivel nem is tudnak nagymértékben elszaporodni. Különben viszont tetemessé is válhat a lombpusztulás, ez pedig hátráltatja a termésképzést és a virágzást.

A szövőlepke ismertetőjegyei közül a legfeltűnőbb a színe, ami hófehér vagy fehér alapon több fekete folttal tarkított. Testhossza 1-1,5 cm és a kiterjesztett szárnyaival kétszer ilyen széles. Hernyói 2-3 cm hosszúak, színük sötét szürkés-zöld. Kárképe a fakoronákon látszik; az egyes hajtások csúcsán lévő leveleket sűrű szövedékszálakkal szövi át. Könnyen felismerhető, mivel először csak néhány levélre terjed ki, majd később egyre terebélyesedik a csúcstól lefelé és a koronaperemtől befelé.
A telet egy védett helyen báb formájában vészelik át, majd áprilisban és májusban az alkonyati órákban rajzanak ki lepkeként. Kirajzásuk után pár órával a nőstények kb. 1 mm átmérőjű gömbölyded, zöld színű tojásokat raknak le a fák csúcsán lévő levelek alsó felére. Ezt követően 1-3 hét alatt bújnak ki a hernyók, amik először saját tojásburkukkal táplálkoznak, később pedig a leveleket hámozgatják. A harmadik lárvafejlődési fokozatuk eléréséig maradnak együtt a közös szövedékükben. Az utolsó vedlésük előtt már szétszélednek, és a leveleket most már teljesen az erekig rágják. Szövő tevékenységük annak mértékében csökken, ahogy haladnak előre a lárvafejlődésükben. Ha viszont a tarra rágott fáról elvonulni kényszerülnek és új fát kell keresniük, szövőképességük ismét megerősödik.
A 24-57 napig tartó fejlődésük után keresik meg a bábozódásra alkalmas védett száraz rejtekhelyet. Többnyire fák kéregzugába, a felhámló kéreg alatt, szorosan egymás mellé szőtt gubókba alakulnak bábbá. Ebből július végén és augusztus második felében rajzik ki a második nemzedék. A ligetes fasorokban érzik jól magukat, viszont a sűrű faállományú helyeket nem tűrik. Ezért sem károsítanak meg sűrű erdőket.
A védekezés ellenük egyszerű, mivel könnyen észrevehetők a korai hernyófészkek, és maradéktalanul eltávolíthatók. Ily módon a második hernyónemzedék jórészt visszaszorítható. A hernyófészek eltávolítása a megjelenéstől számított három héten belül történjen meg, különben a három hétnél idősebb hernyók a bolygatásra földre vetik magukat és szétszélednek.
A vegyszeres kezelés is annál hatásosabb, minél korábban használjuk, ugyanis az idősebb hernyók sokkal ellenállóbbak a vegyszerekkel szemben. Egy másik módszer a hernyófogó szalmaöv. Ezt akkor kell alkalmazni, mikor a hernyók lefelé vándorolnak. A szálas szalmát a fatörzs köré kell helyezni, közepüknél egy kötéssel rögzíteni. A szalma szálai közé ugyanis előszeretettel húzódnak be a kifejlett hernyók gubózáshoz, így a leszedett övvel együtt, tömegesen pusztítható el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hernyótalpas lépcsőnjáró

A lépcsőn való közlekedés fiatalon és egészségesen nem probléma, de egy bizonyos életkor után, vagy megromlott egészségi állapottal, már nem is olyan egyszerű feladat. Nincs mindenütt lift, mert...


Szobanövényeink védelmében

Kertészkedőként gyakran küzdünk a különféle kártevőkkel, mint pl. levéltetvek, pajzstetvek és atkák.