Karózás, kötözés, támrendszer

2018-06-20 09:25:41 | Módosítva: 2018-06-20 09:32:54

A kultúrnövények többségének bizonyos életszakaszaiban szüksége van némi támasztékra, mely stabilan tartja. A karózás, kötözés, esetenként a támrendszer hiánya jelentősen csökkentheti a termést, visszavetheti a növény fejlődését. Tehát, amikor szükséges, karózzuk, támasszuk, kötözzük növényeinket, és ehhez már egész modern eszközök is rendelkezésre állnak.

Egyes növényi kultúrákat, mint a szőlőt, vagy a kúszószárú növényeket például mindenképp, teljes életük folyamán támrendszer mellett kell nevelni, mert a szára nem képes megtartani a lombozatot, ezért támaszték hiányában a földre terülne a növény. Ha azonban kerítés, karó vagy más támaszték mellé ültetjük, akkor képesek azon megkapaszkodni kacsokkal, tapadókorongokkal vagy csavarodó szárukkal – melyik mivel.

Lágyszárú növényeink is igényelhetnek támasztékot. Például az intenzív növésű paradicsomfajták is csak így termeszthetők sikeresen. Palántázás után egyből érdemes karózni a növényeket, hiszen az átültetés miatt fellépő időszakos tápanyag és vízellátási zavar miatt először a levelek kezdhetnek el lankadni, ám ha e folyamat nem áll meg, és a szár is meggörbül, akkor hiába állna helyre a gyökér felől a vízszállítás, a görbe szár ezt akadályozza. Ha kikarózzuk, és a karóhoz kötjük a növényt, akkor ezt megelőzhetjük, így új helyén hamarabb indul fejlődésnek. A karózás és kötözés továbbra is szükséges esetenként, mert a folyton növő paradicsomok különben kidőlnének. A kisebb magasságú determinált fajtatípusok meg tudják tartani magukat, ott nincs ilyen probléma. Paprikáknál, padlizsánoknál is fajtafüggő, hogy a támaszték időlegesen vagy folyamatosan szükséges.

Fák támasztása

A fák szára fásodik, szilárdul, így ők többnyire megvannak támasztás nélkül is, de nem mind, és nem minden életszakaszban. Gyümölcsfák ültetésekor kötelező a karózás, ha gyors fejlődésnek indulást szeretnénk, hiszen ültetés előtt gyökérmetszést végzünk, ami a későbbi intenzívebb gyökérnövekedést célozza. De amikor a fa a földbe kerül a metszett, csökkentett gyökerével, akkor azzal még nem képes a talajba kapaszkodni, így az iszapolás vagy egy kiadósabb eső miatt karózás nélkül könnyen kidőlhet. 1-2 év múlva a karó kivehető, mert ekkorra az újonnan növesztett gyökerek már jól belekapaszkodnak a talajba.

A törpe alanyon lévő gyümölcsöknek a támasztásra folyamatosan szükségük van, mert az alany gyökere kicsi marad, a lombkorona megnő, és ez az aránytalanság viharos időben a fa kidőléséhez vezethet. A képeken is látható, hogy hogyan célszerű egy fát karózni. A karó olyan mélyen kerüljön a földbe, hogy az stabilan álljon. A törzset a karóhoz olyan anyaggal rögzítsük, ami nem dörzsöli a kérget, nem vág bele, mert ha ez történik, akkor több kárt okozunk, mint hasznot. A növény anyagcseréjét akadályozzuk, ha a kéreg ledörzsölődik, vagy a kötöző anyag belevág, belenő a fába.

Legjobb, ha a fa körül 3 karót teszünk le és minden irányban kikötözzük azt. Ha erre nincs mód, akkor egy karó is jobb megoldás a semminél, de akkor azt a fa azon oldalára üssük le, ami az uralkodó szélirányhoz igazodik. Amerről jön a szél, arról legyen a karó, utána a fa. Így a szél a kikötözött fát nem a karóhoz fogja csapkodni, és a kötés is stabilabb lesz. Dróttal ne kötözzünk, a kötözésre használt anyag minél szélesebb, puhább, lehetőség szerint rugalmasabb legyen. A műanyag zsinegek is károsíthatják a törzset, ekkor jutával tekerjük azt be, és arra kerüljön a kötés. Évente nézzük át a kötéseket, és ahol szükséges lazítsunk, vagy állítsunk rajta.

A rögzítés alapelvei

A kertészeti technika fejlődésével már rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre a növények támasztására. Érdemes ismerni a választékot, hiszen így a célnak legmegfelelőbb módszert választhatjuk. Mindig lényeges, hogy a növény támasztását úgy oldjuk meg, hogy azzal fejlődését ne akadályozzuk. A szorosra kötött drótba idővel belenő a fa, és az akadályozza majd a tápanyagforgalmat. Ezt megelőzendő, jó megoldás, ha rövid élettartamú kötözőt használunk. Míg egy drót jó pár évig bírja, a műanyag bevonatú még tovább, addig vannak olyan műanyag kötözők, melyek egy-két évig UV ellenállók csak. Ezek előnye, hogy ameddig kell, tartják a növényt, utána egyszerűen a növény szétfeszíti őket növekedésével. A szőlőben is jók ezek a típusok, mert a következő évben egyszerűen kézzel elszakíthatók, amikor új helyre kell amúgy is kötözni az új hajtást.

Speciális műanyag klipszek is vannak már e célokra. Orchideák virágszárán már sokan láttak kis kapcsokat, ami védi a szárat a töréstől, de van olyan műanyag alkatrész, ami a paradicsomfürt leszakadását hivatott megelőzni. Minden növényhez megvannak a specifikus megoldások. A futónövény uborkát például műanyag hálóba szokás növeszteni, de a kevéssé speciális megoldások is jók lehetnek, például amikor villanyszerelésnél használt kábelkötözővel rögzítjük a karóhoz a növényt. Tavasszal, amikor fáink és futónövényeink elkezdenek növekedni, rögzítésük elengedhetetlenné válik a meghatározott térben való rendezettségük és nevelésük miatt. Növényeink ezáltal háborítatlanul növekedhetnek, és még szebbek lesznek. Tehát most van itt az idő cselekedni.

Nézzünk néhány kötőző anyagot

A támasztékhoz való rögzítést többféle termékkel oldhatjuk meg. A szintetikus rafia közismert kertészeti kötöző, és az intenzív növekedésű növények rögzítésének hatékony eszköze. A természetes rafia ellenben rövidebb időtávon rögzít, mert idővel elszakad, de egyszerre lehet díszítőelem és rögzítő is. A természetes rostú szizál-kenderszál tökéletesen harmonizál a növényekkel, és bármilyen típusú növényzet felkötözésére használható. A zöld színű jutazsinór ágak kötözésére használható, ha azonban az ágakat sűrűn borítják a levelek, akkor erre a célra az erősebb Juterop zsinórt ajánljuk. A paradicsomot és más lányszárú zöldségeket rögzítő clip-ekkel lehet a karóhoz kapcsolni. Ezen csipeszek közrefogják a szárat anélkül, hogy összeszorítanák, és elegendő helyet hagynak a növénynek a zavartalan növekedésre.Gumiborítású drótkötél: erős tartást ad, de a fához gyengéd


A textilszalag vagy a gumi nem dörzsöli a kérget


A több irányból való kikötözés eredményeképp a szél nem tudja a fát a karókhoz csapkodni


Amikor a kötöző belenő a fába, anyagcsere zavarokat okozhat

Készül a hálós rendszerű támaszték, ami uborkának, paradicsomnak egyaránt jó


Paradicsom szárrögzítés, ami a szárat nem nyomja össze


Sok változatban kaphatók növényrögzítők


Felkötözéshez feszesség szabályozós megoldásA túl nehéz fürt leszakadhat, de erre is van megoldás a paradicsomnál is

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Régi, jól bevált zöldségújdonságok

A cím ellentmondása nem véletlen, hiszen ami nálunk zöldségújdonság, az általában csak nekünk az, tőlünk távoli vidékeken esetleg ugyanez már régóta termesztett tájfajta. Az internet...


Ültetési hibák

Ősszel, új növényekkel népesednek be a kertek. A konténereseket – bár egész évben lehet ültetni – a szabadgyökerűeknek ilyenkor van a szezonja, és mivel egy gyümölcsfa szabad gyökérrel árusítva...