Belépés
 avatarja
2014. november 01., Szombat - Marianna
Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

Az értékeléshez jelentkezz be!


Ezermester » 2005 » április » Kert, növényápolás

Gyeptelepítési módszerek

iwiw logotwitter logo
||

Amikor a talajhőmérséklet eléri a 8 °C-ot, akkor elkezdhető a fűmagvetés. Ez alatti hőmérsékleten viszont gátolt, vontatott a magok csírázása. Az április elejétől közepéig tartó időszak különösen alkalmas a gyeptelepítésre, hiszen az optimális hőmérséklet mellett ilyenkor még természetes csapadékra is számíthatunk. A füvesítés számos módja közül választhatunk kényelmi igényeink, és pénztárcánk vastagsága alapján.

Magvetés

A gyeptelepítés hagyományos módszere. Előtte a talajt jól elő kell készíteni, laza, aprómorzsás szerkezetűvé alakítani. A vetést megelőzően tömörítsük a talajt, hogy ne a későbbiekben – akár lépéseink nyomán – váljon a most még egyenletesnek tűnő felület hepehupássá.
Egy négyzetméternyi területre (megfelelő csíraképességű fűmag esetén) 35 ezer szem szükséges, aminek a tömege 30-40 gramm. Fűmagkeverékek esetén – ahol több fűfaj fogja alkotni gyepünket – gyakran ennek a mennyiségnek a fele is elegendő. Vetés után a fűmagokat gereblyével egyenletesen dolgozzuk be a talajba. A kelésig nem száradhat ki a föld, mert az a csírák pusztulásához vezet.
Az első fűnyírást csak akkor végezzük el, ha a növények már elérték a 6-7 centiméteres magasságot. Ennél kisebb fű vágása esetén megtörténhet, hogy a kasza nem elvágja, hanem tövestől kiemeli a talajból a még fejletlen gyökerekkel rendelkező növényeket.
A magvetéses fűtelepítés elsősorban sík területen jó megoldás, hiszen lejtőn, vagy bármilyen szintkülönbséggel rendelkező területen (pl. egy sírhant füvesítésekor) az öntözés lehordja, lemossa a fűmagokat. Ezért az ilyen esetek többségében a dombon ritka, az alján pedig sűrű lesz a kelés. Ez ellen egyik megoldás, ha a magot beáztatjuk, majd kézzel a kívánt helyre, a már benedvesített talajra kenjük. Végül tőzeget és homokot szitálunk rá, és jutazsákkal betakarjuk az egész felületet. A takarást folyamatosan tartsuk nedvesen és a kelést követő harmadik napon távolítsuk el.
Az előbbi módszer egyik változata, hogy nem a beáztatott fűmagot kenjük fel a beöntözött területre, hanem a fűmagot földdel és vízzel keverve habarcsot készítünk, és ezt a pépet hordjuk fel lentről felfelé indulva. Erre is rostáljunk végül tőzeget, és alkalmazzuk a jutazsákos takarást. Nagyobb kiterjedésű lejtős területek füvesítésére alkalmas a gyepszőnyeg-fektetés is.

Gyepszőnyeg, gyeptégla

A gyepszőnyeges fűtelepítés egy kényelmes módszer, hiszen azonnal szép pázsitot eredményez, ellentétben a magvetéssel szaporított pázsittal, amelynél hónapok is eltelhetnek, amíg végül a megfelelően tömött pázsit látványát élvezhetjük. Igaz ennek ára van, ami a magvetéses telepítésének minimum a tízszerese.
A jó gyepszőnyeg tömött, gyökerekkel átszőtt, gyommentes, 2-3 cm vastagságú, és rövidre nyírt, kb. 2 centiméteres tarlómagasságú. A gyepszőnyeg tekercseket úgy nyomjuk a talajra, hogy ne maradjon hézag közöttük, csakúgy, mint az egymás melletti téglák között sem. Az öntözés itt is nagyon fontos, valamint a nitrogéntartalmú műtrágyával való tápanyag-utánpótlás is.
A gyepszőnyegterítés akkor mondható sikeresnek, ha kézzel már nem lehet felemelni, mert a gyökerek belenőttek a termőtalajba. Ez körülbelül egy hónap alatt következik be.

Vetés vízágyúval – fluid vetés

Ez is egy nagyon jó hatásfokú gyeptelepítési módszer, azonban gépesítést igényel. Ára 150-250 forint között van négyzetméterenként. Lényege, hogy a fűmagot egy vizes szuszpenzióval együtt locsolják ki a talajra. Ez tartalmazhat tőzeget, szalmaszecskát, műtrágyát, stabilizátort és ragasztóanyagot.
A kijuttatott szuszpenzió összefüggő bevonatot képez a talajon, nem engedi a magok elmozdulását öntözéskor, óvja a veteményt a kiszáradástól, és tápanyagokat is biztosít a már kikelt fűmagok számára. A szuszpenzióból képzett „szőnyeg” körülbelül 2 cm vastag, és pontos összetétele általában üzleti titok: a fluid-vetést végző cégenként változó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: gyeptelepítésfüvesítésgyepmagvetésgyeptégla


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak

Az álom gyep mindössze 6 hét alatt elérhető!

Kerti utak Az álom gyep mindössze 6 hét alatt elérhető!

Nem kell mindent örökösre készíteni, hiszen egy kert, ahogy alakul évről-évre, ahogy változik a funkciója, lehet, hogy a területen belüli útvonalak nyomvonala is megváltozik egy idő után. Olyan...

Több mint 40 éve szenvedéllyel és szakértelemmel azon fáradozunk, hogy az álom gyep ne csak álom legyen. Mert melyik büszke kerttulajdonos nem álmodott még a kertjét díszítő dús és üde zöld...

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó fórum témák