Belépés
 avatarja
2014. július 26., Szombat - Anikó, Anna
Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

Az értékeléshez jelentkezz be!


Ezermester » 2004 » február » Építés, felújítás

A rézcső... él, érez és mozog

iwiw logotwitter logo
||

A rezet már a történelmi idők előtt felfedezték és kezdték "gyártani", elsőként feltehetően a ciprusi "őskohászok". Ezért származik a latin neve, (cuprum) és vegyjele (Cu) Ciprus nevéből. Nagyon kedvelt és fontos színesfém, mert jól ötvözhető, hidegen is formálható, jól vezeti a hőt és az elektromosságot. A 34 %-nyi horgannyal, másként cinkkel ötvözött, sárgaréznek nevezett változata elég szilárd és jól forgácsolható is. A jellegzetes vöröses színű réz csak kevéssel nehezebb a vasnál, fajsúlya 8,9 kg/dm3.

A kereskedelem globalizálódásával a korábban nehezen kapható rézcső elsősorban a víz, a melegvíz és gőzfűtések kedvelt cső- és szerelvény-anyagává vált. Lágy, félkemény és kemény változatban gyártják. Az első kézzel, a második kézi készülékkel, a harmadik csak hevítve és műhelyi körülmények között hajlítható. Ivóvíz vezetésére belül horganyzottat kell használni. Ahol zavar a színe, a szép, fényes külsejű krómozott változata használatos, ami egyben könnyíti a tisztítását, és meggátolja, hogy a felületén zöldes rézoxid, "grünspán", patina képződjék. Hasonló céllal terjed újabban a hőálló műanyagréteggel bevont külső felületű rézcsövek használata, amelyekhez még a bevonat színe is igény szerint választható. Csavarmenetes, hollandis szerelvényként, fittingként többnyire sárgaréz elemek, vörösrézből pedig a forraszthatók használatosak.
A barkácsolók szerelési gyakorlatában többnyire a félkemény, padlófűtéseknél a lágy változata használatos. Bár sok méretben készül, a legjáratosabbak falvastagsága 1 mm, külső átmérőjük pedig 10, 12, 15, 20 vagy 22 mm lehet, amelyek az 1/4, 3/8, 1/2, 3/4 és 1 collos vezetékeknek felelnek meg. Jelölésük például: l2x1 fk, azaz félkemény rézcső, aminek súlya, tömege méterenként 0,31 kg.
Mivel a réz kiváló hővezető, "érzi" a hőmérsékletet, és annak megfelelően aránylag sokat mozog, a hőtől kinyújtózik, határozottabban, mint más szerkezeti fémanyagok. A hőtágulása méterenként és celsius-fokonként 0,017 mm, ezért például egy 12 m hosszú rézcső +20°-ról 80 fokra melegedve - ami egy cirkogejzíres fűtés esetében mindennapos - l2,4 mm-rel hosszabbodik. Ha mindkét végén szilárdan befogott, megtámasztott, úgy emiatt a közepe táján kihajlik, kipúposodik, meggörbül, esetleg becsuklik. Ha nincs lehetősége kitérnie, felületén repedések keletkeznek, kiszakad a fittingekből, felnyílik a forrasztása, a felerősítő konzoljait kiemelheti a falból stb. Az ilyen hibák megakadályozására többféle lehetőség is kínálkozik, amelyek kiválasztásához előzetes tájékoztatást nyújt a grafikon. Bal oldalán, a kék vonal mutatja, hogy például egy 10 m-es rézcső a külső átmérőjétől és falvastagságától függetlenül, 60 fokos melegedés után 10 mm-nyit tágul.
A legáltalánosabb hőtágulást ellensúlyozó megoldás a hosszabb csőszakaszban tágulási ív, hurok kialakítása. Az épület alaprajzán bemutatott ív inkább kengyel, aránylag kis ívű kanyarjait forrasztott fittingekből alakították ki. A piros melléfestés jelzi, hogy a hőtől merre felé tágul a rézhálózat, ami ilyen, fittinges hőtágulási-hurokkal akár kemény csőből is készíthető.
Félkemény rézcsőből fitting-könyökök és forrasztás helyett hajlítással is kialakítható egy tágulási líra. Mint neve is mutatja, formája az ókori hangszerére emlékeztet, és azt az egyenes csőszakasz közepe táján ajánlatos kialakítani. Ha a művelet kézzel történik, az ívek majdani külső oldalát - még egyenes állapotukban - a hajlítást közvetlenül megelőzően célszerű felhevíteni. A hajlítás sík, tűzálló felületen, megfelelő átmérőjű lerögzített henger (akár egy zománcozott bögre köré) szorítással történjen, amihez feltétlenül viseljenek tűzálló kohász-kesztyűt. Manapság a lírát nagyon ritkán alkalmazzák. A hajlítás sugara a cső külső átmérőjének legalább a kétszerese, nem gyakorlottak esetében négyszerese legyen. Hidegen hajlításhoz szükséges egy kis hajlító készülék, ami a gumijuktól megszabadított, homorú peremű acél kerekekből házilag is összeállítható.
A líra kialakításához a majd szükségesnél hosszabb egyenes csődarabot kell befogni, mert a líra által felvett csőhosszt nem lehet előre pontosan meghatározni. Ezért a már megformált lírával együtt kell a csőszakaszt a leendő helyéhez passzítva méretre levágni. E művelethez praktikus szerszám egy görgős csővágó. A csővégeken megfelelő többletet kell hagyni a forrasztáskor a fittingekbe dugásához is.
Fontos tudni, hogy az erőszakoltan hajlított cső berogyhat, de legalábbis belapul, aminek minimális következménye, hogy oválisosodik, ami a belső keresztmetszete beszűkítését, fojtását eredményezi. Meggátolható a berogyás egy, a csőbe a hajlítás előtt behúzott vagy kívülről rátolt hajlítórugóval, amit a művelet befejeztével a csőből ki lehet húzni.
Nagyobb keresztmetszetű és főleg kemény kivitelű csövek hőtágulásának kiegyenlítésére használatosak a hőkompenzátorok, hőkiegyenlítők, amelyek táguló vagy összehúzódó eleme egy tombakból vagy rozsdamentes acélból készült hullámcső-darab, a végein hozzáerősített és a rövidebbre vágott csővégekre rögzíthető fitting-párral. A hőkompenzátort kissé előrefeszítetten kell forrasztással, vagy menettel felszerelni. A hőtágulásnak kitett rézcsöveket fixen a falra fogó szerelvényeket (konzol, csőbilincs, vezető-szem) gondosan kell a falba rögzíteni, nehogy azokat a hőtől mozgó cső onnan kihúzza. Ha a felfogó csak támaszt, vezet, a cső abban lazán, szabadon mozoghat. Jó, ha a felfogók belső felületét valamilyen puha, hőálló anyaggal béleljük ki, mert az elnyeli a cső kis mozgásakor is keletkező zajokat.
Az aránylag vékony falú és kis átmérőjű rézcsövekre a fittingeket legtöbbször lágy-, néha keményforrasztással rögzítik, aminek a technológiájáról külön írunk.
Befejezésül még annyit, hogy amenynyiben a csövekből kisugárzódó hő visszatartása érdekében azokra hőszigetelő borítást is erősítünk, ez a műanyag hőszigetelő-réteg ne érjen egészen a fittingekig, vagy az összeillesztésekig. A műanyagok ugyanis a réznél is jobban tágulnak a hőtől, azért a csöveket és fittingeket teljesen és szorosan befedő hőszigetelés is felgyűrődhet, megbomolhat, leválhat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék:  rézcső, sárgaréz, vörösréz


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ötrétegű műanyag csövek, univerzális fittingek

Polietilén fűtéscsövek szerelése

Ötrétegű műanyag csövek, univerzális fittingek Polietilén fűtéscsövek szerelése

Felújításoknál és új épületek csőrendszereinek kialakításakor egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos fémcsöveket felváltó, korszerű, polietilén és alumínium kombinációjú csövek és azok...

Előző számunkban végigvettük a réz fűtéscsövek tulajdonságait, és a csőkötések gazdag választékát. Viszonylag fiatal, de a korszerű anyagoknak köszönhetően egyre elterjedtebb technológia a...

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó fórum témák