Téli csúszásmentesítés

Módosítva: 2014-02-11 12:31:28

A téli csúszásmentesítés két fő feladata a hó eltakarítása és a csúszást megakadályozó anyagok kiszórása a különböző burkolatokra. A tavalyi téllel ellentétben idén már eddig is jócskán szembesültünk a problémával. Előkerültek a kézi és gépi hóeltakarító eszközök, és nekiláthattunk a munkának.

Legjobban azok a szorgalmasok járnak, akik szinte folyamatosan, már a havazás idején is takarítják a havat. Amíg még nincs lefagyva, és a nehéz lépésnyomok sem kötődnek le az aszfaltra, betonra, addig akár seprűvel is letisztíthatjuk a járt felületet. Nagyon tudjuk ajánlani a speciális "hópartvist", aminek erős, gyökérkefeszerű - de műanyagból készült - fejrésze felkaparja a lábnyomok alatt letapadt hófoltokat is. A frissen hullott havat könnyű műanyag lapáttal is eltakaríthatjuk, bár erre könnyen rátapad a hó, és akkor már korántsem olyan súlytalan. Ezt is megakadályozhatjuk azonban, ha a lapát fejét olajos ronggyal - még a melegben - átdörzsöljük.
Az alumínium lapát sem nehéz, és kevésbé hajlamos arra, hogy rátapadjon a hó. Arra viszont egyik sem alkalmas, hogy a lefagyott, eljegesedett havat feltörjük velük. Ha hólapátunkat erre használjuk, előbb utóbb tönkremegy, erre a közönséges lapát alkalmasabb.

Jégolvasztás

A jég olvasztására illetve a csúszós közlekedési felületek érdesítésére a közismert kősó vagy konyhasó (nátrium-klorid) mellett számos anyagot és eljárást alkalmaznak. A különböző anyagok jellegüknél fogva más-más mértékben és módon, de ugyancsak káros hatással lehetnek környezetükre.
A különböző sókat szárazon, előnedvesítve vagy oldat formájában szórjuk ki. Elegyíthetjük érdesítő anyaggal (pl.: homok) a kedvezőbb hatás érdekében. A sózás abban az esetben a leghatékonyabb és legtakarékosabb, ha megelőző jelleggel végezzük, a hólé vagy a csapadék lefagyása előtt, illetve a már lehullott hó eltakarítását követően.
A kálium-karbonát homokkal keverve alkalmazható. Erősen lúgos kémhatást eredményez. Jégolvasztásra alkalmas az ún. vinasz is, ami egy szeszipari melléktermék, a mezőgazdaságban a tápanyag visszapótlására szolgál. A sóval ellentétben mínusz 8-10 fokon is hatékonyan olvaszt. Ez viszont a nitrogénkedvelő gyomok burjánzását idézheti elő. Enyhén bűzös, barna színű anyag, a ruhán maradandó foltot hagy. A Transheat magyar fejlesztésű műtrágya alapú anyag, melyet kísérleti jelleggel alkalmaztak eddig. Ammónium- és nitrát-tartalma jelent kockázatot. A szem kötőhártyáját gyengén irritálhatja. Ezek az anyagok a levegőbe jutva szem, bőr vagy a légzőrendszer irritációt okozhatnak. Ilyen esetekben bő vízzel kell leöblíteni őket.
A fenti anyagok jó példák arra, mit és miért nem szabad alkalmazni a ház környékén. Ezek olyan speciális vegyületek, melyeket speciális szituációban és technológiával és a lehető legkisebb mértékben szabad csak felhasználni. A ház körüli síkosságmentesítésre a sózás nem kívánt hatásainak elkerülésére sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.
A sózást mindenképpen el kell kerülni érzékeny és védett természeti területeken, továbbá minden olyan területen, ahol sózásra érzékeny növényfajok fordulnak elő. A parkokban és magánkertekben közvetlenül a talaj felszínét ne sózzuk. Elsősorban a közlekedésre használt lejegesedett felületeket kell csúszásmentesíteni, de mindezt csak akkor, ha már ellapátoltuk a havat.
A salak jóval több szennyező alkotóelemet tartalmazhat, mint az előbbiek. Bizonyos típusai kifejezettem károsak lehetnek a vízi ökoszisztémákra nézve. Nagyobb fajlagos felülete következtében egyéb szennyező anyagokat is jobban képes megkötni. Esetleges kéntartalma miatt savas kémhatást eredményezhet.
A ház körüli és a kötelező ingatlan előtti közterületek síkosságmentesítésekor a lehető legkevesebb anyag kijuttatására kell törekedni. Figyelembe kell venni, hogy a megelőző szórás jóval hatékonyabb megoldást jelent. Gyakran a hó letaposását megelőző lapátolás vagy seprés is elegendő. Amennyiben érdesítő anyagot szórunk ki, figyelmet kell fordítani annak olvadás utáni összetakarítására is.

Hóeltakarító gépek

A nagyobb mennyiségű hó eltakarítására ma már hazánkban is nem ritkán hómaró gépeket használnak. Családi házak, sorházak, esetleg tömbházak nem túl nagy (kb. 100-500 m2) vízszintes területeinek hóeltakarításához egyfokozatú hómaró gépek alkalmazhatók. A nagyobb teljesítményűekkel (5-6 LE) kisebb telephelyek hóeltakarítása is elvégezhető. A marófej magassága (kb. 20-30 cm) behatárolja a legvastagabb hóréteg vastagságot.
Az egyfokozatú hómaró gépek fő jellemzője, hogy a marócsiga és a turbinakerék nem két különálló részből áll, hanem egybe van építve egy kombinált marócsigává. A marócsiga hajtását a tolókaron elhelyezett karral lehet indítani. A marócsiga viszonylag magas fordulattal forog annak érdekében, hogy a begyűjtött havat megfelelő sebességgel és megfelelő távolságra ki tudja szórni. Így viszont az összeállott, nedves vagy jeges hó eltakarítása nehézségekbe ütközhet. Éppen ezért ezekkel a hómaró gépekkel célszerű a leesett havat mielőbb eltakarítani.
A kétfokozatú hómarók nagyobb családi házak, sorházak, tömbházak közepes és nagy (kb. 500-3000 m2) területeinek hóeltakarításához alkalmazhatók. A kétfokozatú hómaróknál a marócsiga és a turbinakerék két különálló részből áll. Többségük külön hajtással is rendelkezik, sőt a funkciók általában egymástól függetlenül kapcsolhatók a kezelő pulton elhelyezett karok segítségével.
Lakossági és félprofi felhasználásra főleg az 5-6 LE teljesítményűek és 50-55 cm munkaszélességűek valók, 500-1000 m2-ig. Ennél erősebb és nagyobb gépek közepes és nagyobb méretű telephelyek, hotelek, szállodák, intézmények hóeltakarítására is használhatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...


Mapei homlokzati hőszigetelés

Ma már egy épület felújításához, vagy egy új családi ház felépítéséhez hozzátartozik a megfelelő hőszigetelés kialakítása. Az épületek homlokzati hőszigetelésével 25-30%-kal csökkenthető a...