Tüzelőanyag-cellás motorvonat

2023-07-07 11:18:23 | Módosítva: 2023-07-07 11:24:41

Az Európai Unió négy országának – Belgium, Németország, Spanyolország és Portugália – részvételével 2021 januárjában útjára indult egy olyan projekt, amely a dízel-elektromos mozdonyok kiváltására alkalmas, a villamosított és nem villamosított pályaszakaszokon egyformán közlekedni képes hibrid hajtáslánc-technológiát hivatott megvalósítani.


Spanyolországban, a Zaragoza és Canfranc közötti, 126 kilométeres vasúti szakaszon most sikeresen haladt végig a FCH2Rail projekt kísérleti motorvonata, amelyhez a Toyota biztosította a második generációs hidrogéntechnológiát. A szerelvényt egy forradalmian újszerű bimodális erőforrás hajtotta: ez a pálya villamosított szakaszain a felsővezetékből nyer energiát, a nem villamosított szakaszokon – amelyek közül több meredek emelkedőkre esett – pedig a fedélzeten üzemelő Toyota tüzelőanyag-cellás rendszerek biztosították az energiaellátást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előretörhetnek a hidrogénhajtású autók

Nagy áttörést értek el az energiaforrásként szolgáló hidrogén szállításában az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói – írja az MTI. A kutatók membrántechnológia használatával...


Toyota okosváros

A Toyota 2020 elején jelentette be, hogy 2021-ben megkezdi a jövő okosvárosának prototípusa, a Woven City építését a Fuji hegy lábánál.