Lépjünk még az idén: 2024-től várható az évi napelemes szaldó elszámolás megszűnése

2023-07-13 19:42:57 | Módosítva: 2023-07-17 12:03:17

A kormány 2022. október 13-án jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggesztik a napelemes rendszerek hálózatra történő csatlakozásának lehetőségét és 2022. október 31-et követően nem adnak ki újabb engedélyeket a csatlakozási kérelmek ügyében. A bejelentést követően sokan ragadták meg az akkor utolsónak tűnő lehetőséget a kérelem beadására, amelynek nyomán az idei év első negyedében rekord mértékben növekedett a hazai háztartási méretű kiserőművek összkapacitása.


Azok közül viszont, akik még nem kérelmezték a csatlakozást, sokan inkább kivárnak, hiszen bizonytalannak érzik a jelenlegi helyzetet egy saját napelemes rendszer telepítéséhez. Pedig nem érdemes késlekedni: ha anyagilag jól szeretnénk járni, szeretnénk befektetésünk minél gyorsabb megtérülését, valamint kihasználnánk a szaldó elszámolás előnyeit, akkor érdemes még idén, 2023-ban belevágni a napelem rendszer telepítésébe!

2022. októberének másik fontos kormányzati bejelentése a szaldó elszámolás megszüntetését vetítette előre; 2024-től kivezetik az uniós szinten kifejezetten fogyasztóbarátnak számító elszámolási módszert. Az idei év március 31. egy újabb bejelentést hozott, amely szerint felülvizsgálják a csatlakozási moratóriumot, és annak megszüntetésére legkorábban 2023. augusztus 31. napjáig teszi meg javaslatát a MEKH a Kormány számára.De mit tehetnek azok, akik még nem adták be kérelmüket? Érdemes várniuk a csatlakozási moratórium feloldásáig? A válasz egyértelműen nem, ha anyagilag jól szeretnének járni.

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezésekből az következik, hogy azok, akik 2023. december 31. napjáig létesítik saját naperőművüket, azok jogosultak lesznek a szaldó elszámolásra. Ugyanakkor a szaldó elszámolásának az alapja a hálózati csatlakozás. Az pedig, hogy ez mikortól lesz elérhető, a legkorábban ősszel derül ki. Tehát aki még az idén létesíti napelemes rendszerét, a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében, legjobb esetben ősztől, a legrosszabb forgatókönyv szerint pedig 2024 decemberétől csatlakozhat a hálózathoz, és maradhat a szaldó elszámolásban.

Minél hamarabb érdemes tehát megtenni az első lépéseket ez ügyben, hiszen már alig több mint fél év marad a kivitelezésre. És ki tudja, mikor indul meg a következő roham a napelemekért.

A megoldás pedig karnyújtásnyira van, hiszen az ST Solar felkészült csapata mindenben a segítségünkre lesz, a tervezéstől kezdve az engedélyezésen át egészen a kivitelezésig bezárólag. Kérjen profi segítséget az ST Solartól napelem rendszer telepítéséhez, még időben!


www.stnapelem.hu
Telefon: (+36 25) 748-900
ugyfelszolgalat@stsolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napsugárzás Magyarországon

Amikor napelem telepítésén gondolkozunk, hamar felmerül a kérdés, vajon mennyi napsugárzást kap Magyarország, hiszen tudjuk, hogy leendő áramtermelőink hatásfoka és beruházásunk megtérülése...


Napelem éjjel is

A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy egy egészen speciális fotovoltaikus cella képes volna éjszaka négyzetméterenként akár 50 W elektromos áramot generálni. Ez a negyede annak, amit...