Raschel hálók a kertépítésben és a kertészkedésben

2023-07-20 17:04:59 | Módosítva: 2023-07-20 17:11:30

A raschel háló – másképpen árnyékoló háló, kerítés háló, belátás gátló-háló – egy nagyon széles körben használható termék. Anyaga HDPE, amely egy kiváló kémiai tulajdonságokkal rendelkező műanyagfajta. A raschel hálókat a lehető legjobb UV stabilizátor anyagokkal ötvözik, hogy élettartama elegendően hosszú legyen.


Az árnyékoló hálókat a kertépítésben és a mezőgazdaságban is igen széles körűen használják. A két területen ugyan a funkció más, de a megoldás hasonló. A háló véd az erős naptól és véd a belátástól is; az elsőre a lakberendezésben és a kertészkedésben egyaránt szükség lehet, a másodikat már inkább csak a lakberendezés használja. Az árnyékoló háló nemcsak kényelmi szempontból lehet hasznos – vagyis véd a széltől és a naptól –, hanem a szomszédok vagy a járókelők kíváncsi tekintetétől is megóv bennünket, mert megakadályozza, hogy az udvarunkba, kertünkbe illetéktelen személyek belássanak. A raschel hálók árnyékoló képessége 30-tól 99%-ig terjedhet. Az árnyékoló hálókat általában 30 g/m2 és 260 g/m2 között gyártják. A 90 grammos hálóval 80%-os, amíg egy 160 g/m2-es hálóval 90%-os belátás korlátozást lehet elérni.

Vannak 100%-os belátás korlátozó hálók is. Fontos kiemelni, hogy minél sűrűbb szövésű (nehezebb) egy árnyékoló háló, annál tovább szolgál majd ki minket. Vannak olyan árnyékolók, amiket kimondottan kerítésekre találtak ki, léteznek kihúzható változatok, amiket falként használhatunk, vagy fel lehet szerelni erkélyekre is. Könnyen kezelhetőek, a rögzítésük és a vágásuk is egyszerű, minden esetben gyorsan elvégezhető ez a művelet. UV állóságuk is megfelelő, a legtöbb cég több éves garanciát vállal ezért. Tehát kifejezetten ajánlani tudjuk azoknak, akik zavartalanul szeretnék élvezni kertjükben vagy erkélyükön a szabad időtöltést, nyugalomban, kicsit elzárva a világtól, a privát szféra megőrzése mellett.A raschel hálók árnyékoló képességét meghatározza a vastagságuk. A 30%-os háló a legkevésbé tölti be ezt a funkciót, ennek oka a ritkábban szőtt anyaga, vagyis fényáteresztő képessége magasabb, és a szél ellen sem tud olyan hatékony védelmet biztosítani. Viszont a 90%-os és ennél magasabb értékkel bíró árnyékoló hálók már extra komfortérzetet nyújtanak, és hatékonyan bevethetőek nagy szélben vagy erős napsugárzás esetén is az időjárás viszontagságaival szemben.

Akkor erős és jó ez a belátás gátló háló, ha vastagsága 180 g/m2, ekkor biztosítja a 90-95% belátás elleni védelmet, és ebben az esetben állja ki az erősebb szeleket is anélkül, hogy elszakadna. A kerítés háló élettartamát alapvetően 2 tényező befolyásolja, az UV védelme és a vastagsága. A dupla UV védelemmel ellátott hálók akár 5 évig is képesek betölteni funkciójukat.

A raschel hálók alkalmazási területei elsősorban tehát az általános célú árnyékolás, a belátás-korlátozás, szélfogás, de használják védőhálóként sportrendezvényeken, dekorációként, és ne felejtsük el talán a legfontosabbat, a mezőgazdasági célú felhasználást. Ilyen pl. virágkertészet vagy a gyümölcskertészet, ahol a madarak ellen vethetők be. A raschel hálóval a jégkárok ellen is hatásosan védekezhetünk.

A klímaváltozás miatt nyári hőhullámok hossza és gyakorisága növekszik, nő a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás. A nyári hónapokban egyre komolyabb gondot jelent az intenzív sugárzástól, az egyre gyakoribb légköri aszály kapcsán az alacsony páratartalom káros hatásaitól megóvni termesztett növényeinket.A tűző nap következtében egyre gyakoribb jelenség a napégés, a levelek perzselődése. Napjainkban szinte általános ez a paprikán, a paradicsomon, az uborkán, a káposztaféléken, de a szőlőnél, gyümölcsféléken is gyakori jelenség. Fóliáknál és üvegházaknál lehetőség van a héjazat festésére, szabadföldi termesztésnél egyetlen lehetőség az árnyékoló hálók kifeszítése.

A modern mezőgazdaság szükségessé teszi az alternatív megoldások alkalmazását a kártevők, a rovarok elleni küzdelemben is. Az árnyékoló háló egy ilyen alternatív megoldást nyújt, amely gátolja a kártevők, rovarok bejutását a növényi környezetbe, és jelentősen csökkenti a növényvédő szerek használatát. Eddigi vizsgálatok szerint legelőnyösebbnek a duplán vagy háromszoros rétegben kifeszített sárga és sárgás-vörös raschel hálók bizonyulnak, de más színezésűek is (pl. zöld) jelentős védelmet jelentenek. Az árnyékolók más kedvező hatást is kifejtenek: alattuk kedvezőbben alakult a léghőmérséklet, kisebb az éjszakai és a déli hőmérséklet közötti ingadozás, és magasabb a levegő páratartalma.

A raschel hálók csökkenteni tudják a nap tűző erejét, miközben a fényt, a levegőt és a nedvességet is átengedik. A raschel hálókat az állattenyésztésben is előszeretettel alkalmazzák. A háló kellemes árnyékod nyújt az állatok számára. A megfelelő hőmérséklet csökkenti a stresszt, ez segít például a tejelő szarvasmarhák tejtermelésének növelésében.

Árnyékoló erkélyre

Ha mégsem udvarban a kerítésre akarunk védelmet biztosítani, hanem erkélyre szeretnénk felszerelni a hálót, akkor is találunk erre a célra kimondottan megfelelő eszközt, például a legyező hálót. Kiváló választás ez is, hiszen néhány csavarral fel lehet helyezni, s ha mégsem kell, akkor praktikusan és egyszerűen összecsukható.

Ha valamihez hasonlítani szeretnénk

Akkor talán a paraván jöhet szóba, hogy el tudjuk képzelni. Nem kell szerelni, egyszerűen csak arra a helyre tesszük, amit el akarunk vele takarni, és máris betölti védelmi funkcióját. Előnyei között a legfontosabb éppen az a tulajdonsága, hogy hordozható, és ezért bárhol és bármikor bevethető.

Az árnyékoló hálók felszerelése rendkívül egyszerű. Gyorskötöző segítségével könnyedén felkötözhető. Két ember kell hozzá és valamilyen kötöző. Azért kell két ember, mert akkor szép az árnyékoló, ha feszesen van feltéve, és nincsenek benne gyűrődések. Legegyszerűbb gyorskötözőt használni, de mindenképpen UV védettet, mert a normál gyorskötözőt hamar kiszívja a nap, és elpattan. Az árnyékoló háló vágása és méretre szabása egyszerű. Bármelyik irányba vágható olló segítségével, vágás után sem bomlik, így tartós és évekig ellátja a feladatát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bioklimatikus pergola

Szerencsés az, aki tavasztól őszig a teraszán tud pihenni, kikapcsolódni. Megvan a teljes szabadság, nyitottság érzése, mégis némi védelmet élvezhet az időjárási viszontagságok ellen....


2011 a Napellenzők Éve

Bemutatkoznak a Redőnystúdió & Napellenzőcenter Árnyékolástechnikai Kft termékei