Frissvízmodul: családi házak és társasházak számára

2023-07-20 17:57:37 | Módosítva: 2023-07-20 18:08:30

Egy méretezett és beszabályozott használati melegvíz-rendszer stabilitását – amennyiben nincs más lehetőség rá – puffertárolókkal valósítják meg. Ha a fogyasztói oldal igényei rapszodikusak – hirtelen fellépő nagy vízigények miatt –, akkor a puffertároló nagyságát kell növelnünk. Ezáltal a nem üzemszerű esetekben nagy vízmennyiséget tárolunk, tartunk megfelelő hőmérsékleten, és lehetőséget adunk a pangó víz kialakulásának. Létezik olyan műszaki megoldás, mellyel átfolyós rendszerűen, ún. frissvízmodullal biztosítjuk a zavarmentes melegvíz-ellátást.


A frissvízmodult úgy képzeljük el, mint egy átfolyós vízmelegítőt, de „tűz” nélkül. A frissvízmodul hőellátását „kívülről” kell megoldani, pl. távhő, kazán, hőszivattyú felhasználásával. A beépített szerelvények – egy lemezes hőcserélő, szivattyú(k) és a szabályozók – biztosítják az azonnali használati melegvíz-készítést. A hőcserélőn keresztül megvalósítható a maximum 5 °C-os ellenáramú hőcsere is, így egy korszerű hőszivattyúval is biztosíthatjuk a rendszer megfelelő működését. A kívánt térfogatáram, illetve hőmérséklet beállítható és az elektronikus szabályozón keresztül pontosan tartható.

Az Oventrop által gyártott Regumaq X frissvíz-állomások pontosan akkor melegítenek ivóvizet, amikor arra szükség van. Ez az átfolyási folyamat különösen higiénikus, mivel a használati meleg víz tárolása esetén nagy mennyiségű kórokozó fejlődhet ki, például a veszélyes legionella.

A frissvíz-állomások három változatban állnak rendelkezésre, különböző teljesítményszintekkel. Ez megfelelő megoldást kínál minden helyzetre, a családi házaktól a többlakásos házakig vagy a nem lakóépületekig.

A csapolási teljesítményt és a hőmérséklet-növekedést egyénileg a rendszer paramétereihez igazíthatjuk. Ez teszi a Regumaq frissvíz-állomásokat úttörő megoldássá az alacsony hőmérsékletű rendszerek és a regeneratív energiakoncepciókkal rendelkező rendszerek számára. A csapolási kapacitás növelhető – például speciális igények, használat változása esetén – állomások párhuzamos csatlakoztatásával. Ekkor akár 500 liter/perc csapolási kapacitás is lehetséges.

A Regumaq X-25 kimondottan családi házakhoz lett kifejlesztve. Az ivóvíz higiénikus melegítése áramlásos módszerrel történik az elektronikusan vezérelt hőcserélős szerelvényekben. Az elektronikus vezérlés az állomáson belüli vezérlődobozból áll, szabadon hozzá­férhető kezelő és kijelző területtel.

Társasházakhoz a Regumaq X-45 ajánlott. Ez a friss-vízállomás egy elektronikusan vezérelt szerelvénycsoport hőcserélővel az ivóvíz folyamatos áramlási elve szerinti higiénikus melegítésére. Az ivóvízkört és a tárolókört az választja el, hogy a hőcserélő lemezein felváltva fűtendő közeg és hőt kibocsátó közeg áramlik át. A hőcserélőt úgy tervezték, hogy turbulens áramlás történjen. Ez magas hőcserét és öntisztító hatást eredményez a hosszú élettartam érdekében. A vezérlés itt is az állomáson belüli vezérlődobozból és egy érintőfelü­letű vezérlőelemből áll.

Az érzékelők rögzítik az aktuális térfogatáramot és a hőmérsékletet az ivóvízkörben és a tárolókörben. Ebből a vezérlő kiszámítja a kívánt ivóvíz hőmérséklet eléréséhez szükséges szivattyú fordulatszámot. A meleg ivóvíz igény szerinti biztosítása megakadályozza a készenléti hőveszteséget, különösen alacsony vízfogyasztás esetén. Kíméli a környezetet, és megtakarítja a fűtési költségeket anélkül, hogy le kellene mondani a megszokott kényelemről.

A megerősített kivitelű Regumaq X-80 társasházakhoz és nem lakóépületekhez ajánlott.

A frissvíz-állomások épületautomatizálással hálózatba köthetők, így biztosítva a higiéniát és az üzembiztonságot. Ez vezérli a termikus fertőtlenítést, módosítja a beállításokat, és esetleges hibaüzeneteket ad ki.

Bővebb információ itt!

Németh Roland (épületgépészmérnök)


Kék színnel jelzett – hideg ivóvíz
Piros színnel jelzett – meleg ivóvíz
Lila színnel jelzett – cirkulációs meleg víz


Regumaq X-25 – családi házakhoz


Regumaq X-45 – társasházakhoz


Regumaq X-80 – társasházakhoz és nem lakóépületekhez


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Meleg víz és egészség

Az épületek fűtése után a használati melegvíz-ellátás viszonylag változatlan energiaigénye került a fókuszpontba. Annak érdekében, hogy a HMV-ellátás területén a lehetséges energia-megtakarítási...


Lakáshőközpont

MESTER+ Korábban el sem tudtuk képzelni, hogy tudjuk függetleníteni magunkat a társasházban lévő közös elosztó-rendszerektől. Fűtési költségosztókkal, lakásonként 2-2 hideg és meleg vizes...