Konyha a szabadban

2023-07-25 09:48:39 | Módosítva: 2023-07-25 10:02:19

Nincs is hangulatosabb dolog, mint egy kerti grillezés kellemes baráti társasággal, vagy a családdal. Szerencsések a kerttulajdonosok, akiknek van elegendő helyük erre, sőt esetleg arra is, hogy a valódi konyha minél több funkcióját kitelepítsék a szabadba. A szabadtéri főzésnek más előny is van, az ételszagok elillannak, nem veszik be magukat a lakásba. 


Ez különösen hasznos lehet a több órás főzést igénylő ételkészítéseknél. A kertben felépítendő konyhának azért vannak nehézségei, az egyik az időjárás. Itt szét kell választanunk azokat a megoldásokat, amiket fedél alá tudunk elhelyezni, és az olyanokat, amik teljesen a szabadban vannak. Egy mosogató, egy fával fűthető kemence, sparhert, gázsütő viszonylag jól elviseli az esőt, a direkt napsütést. Az elektromos árammal működők azonban már nem annyira, ezeknek a tökéletes szigetelése, érintésvédelme nehezen megoldható, így ha ilyeneket is beleálmodnánk az összeállításba, akkor mindenképpen fedett konyhát javaslunk.

A szabadtéri konyha két fő építőanyaga a kő és a rozsdamentes acél. Fa anyagok csak mértékkel és rendszeres karbantartással alkalmazhatók, műanyagok nem illenek egy ilyen összeállításhoz. A tégla és a terméskő viszont nagyon is. A fő építőanyag ez legyen.

A kültérben kialakíthatjuk a konyhát sziget módon

Ez praktikus, mert minden irányból megközelíthető, hozzá lehet férni, akár körül lehet állni. Tehetünk bele fiókos tárolókat és beépített grillsütőt is a széles pult alá. Természetesen nagyon hasznos a nagyméretű mosogató. Rozsdamentes acélból ez az időjárást is jól bírja, és a nagyméretű edények szabadtéri elmosogatása nagyon praktikus. A grillsütő PB gázos vagy faszenes legyen, elektromos megoldást ide sem javaslunk.

Nagy kérdés a szabadtérben elhelyezett hűtő. Ez nehezen nélkülözhető egy kerti parti vagy nagyobb főzés esetén, viszont az áramkivezetést meg kell csinálni hozzá biztonságosan. Ugyanakkor nem is kell azért megijedni a kültéri áramvezetéstől, áramkivezetéstől. Meg vannak ennek a szakmai fogásai és a tökéletesen vízálló, vízzáró hálózati elemei is. Ne barkácsoljunk, készítse a kültéri áramellátást szakember. A hűtőt meg kell védenünk a csapadéktól, úgy kell beépítenünk, hogy eső ne érhesse.

Valószínűleg nem megy a hangulat rovására, ha szabadtéri konyhánk fedél alá kerül, viszont ennek sok előnye van. Nem csak az, hogy védelmet kapnak a kitelepített konyhai elemek, hanem védelmet kapnak a sütés-főzésben résztvevők és a vendégek is. Nem csak egy gyors záportól vagy csendes esőtől, hanem a tűző naptól is. Egy esztétikus és praktikusan elhelyezett fedélnek sokkal több előnye van, mint hátránya.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Grillezés egyszerűen

A grillen készült ételek íze, és a készítés kellemes körülményei (kertben, szabadban, madárdallal kísérve) egyre több embert elvarázsol. Annak ellenére, hogy az áruházak kínálatában a grillezési...


Mire jó egy kemence?

Az ősz közeledtével, a levegő lehűlésével egyre inkább előtérbe kerül az otthon melegének kívánatos közelsége. Egy pattogó tüzű kandalló vagy egy búbos kemence mellett üldögélni meghitt és kellemes...