Az újdonságok csak itthon újdonságok

2023-07-25 10:23:22 | Módosítva: 2023-07-25 10:33:39

Sok növény él a Földön, amelyek szóba jöhetnek kiskerti termesztésben itthon is A manuka (Leptospermum scoparium) leveleiből ízletes tea készíthető, és az külön előny, ha valami gyógynövény és egyben jó ízű is. A virágának nektárjából nyert manuka-méz antibakteriális hatása közismert. Új-Zéland őslakosai, a maorik hagyományosan a leveleket és a kérget használták forrázatként külsőleg sebek és gyulladások gyógyítására, de itták is, így megfázás, hólyagfertőzések orvoslására szolgált.


Új-zélandi citrommirusz

(Leptospermum citratum)
A manuka rokona, a hajtáscsúcsból fantasztikusan ízletes citromos aromájú tea készíthető. A levelei fűszerezésre is jók, salátákhoz apróra vágva, sőt pikáns zöldséglevesekben is jól érvényesül a citrusos aromája, ami halételekhez is illik.

Citrom teafa

(Leptospermum liversidgei)
Szintén az előbbi növénynemzetségbe tartozik. Nagyon kellemes és intenzív ízű, mint egy citromos cukorka, gyümölcsös jegyekkel. Teának elkészítve az íze tartósan érezhető. Nagyon kis mennyiség elég belőle egy adaghoz.

Agretti

(Salsola soda)

Olaszországban már nagy népszerűségnek örvend, az elegáns olasz éttermek kedvelt zöldségévé vált az utóbbi években. A fiatal növények körülbelül 20 cm magasak, amikor betakarításra készek, ekkor ropogósak, lédúsak, sötétzöldek. Csak a kézzel könnyen letörhető hajtásokat takarítják be. Felhasználása során kevés olívaolajon és fokhagymán párolják, a végén kis citromlével meglocsolva. Ezután még mindig nem esnek szét e növények. Nagyon finom tésztával és hallal, az íze enyhén fanyar, emiatt étvágygerjesztő hatású.

Ausztrál sóbokor

(Atriplex numullaria)
Levelei sós ízűek, ennek oka, hogy egy halofita növényről van szó, a szikes és lúgos talajú területeken is megél. Levelei és magjai is fogyaszthatók, sőt a gyökereiket az ausztrál népi gyógyászat használta fel – megtörve, megfőzve külsőleg sebek kezelésére. Állatok takarmányozására is használják, és mivel levelei ezüstszínűek, jól láthatóak ezért Ausztráliában közutak mellé ültetik, „fényvisszaverő sáv” gyanánt. Könnyen tartható cserépben is ez a szárazságtűrő faj, de télen fagymentes helyen kell teleltetni.

Alisander növénynek

(Smyrnium olusatrum)

Erősen petrezselyem és zeller íze van. Ez egy mediterrán térségből származó fűszer- és zöldségnövény. A gyökereket, a leveleket és a fiatal hajtásokat a középkor óta fogyasztják salátákban, de sörtésztában is kisüthetők. A növények nem igényesek, kétévesként termeszthetők. Az első évben nagy, sötétzöld levelei jelennek meg, majd a második évben hozza virágait. Magjai őrölve, fűszerként is használhatók.

Yemlik

(Tragopogon pratensis)

Egy Törökországban nyersen és főzve egyaránt fogyasztott zöldség. A hajtásokat sóba mártva vegyes saláta elemeként tálalják. A betakarítást röviddel a vetés után kell elvégezni, amikor a levelek a legzsengébbek.

Osztriga növény

(Mertensia maritima)

Türkizkék levelei finom illatúak, osztrigára, gombára és uborkára emlékeztető ízűek. A szép kék virágok az ezüstös lombozattal együtt ehetők. A finomra vágott friss levelek remek ízűek; salátákban, szendvicsekben használhatók. Eredetileg tengerparti növény, így sótűrő, és szereti a homokos talajt.

Zabgyökér

(Tragopogon porrifolius)

Gyönyörű lila virágai csak a második évben jelennek meg a növényen. A levelei, zsenge új hajtásai az év első salátájaként fogyaszthatók. Ősszel – október-november környékére – pedig a gyökér is fogyaszthatóvá válik.

Az itt bemutatott fajok csak néhány példaként szolgálnak, hogy akár az étkezésünkben, akár házilag készített üdítőitalaink terén van még hova fordulni a növényvilágban. Ennek oka, hogy a Földön élő növények közül, körülbelül 20 000 faj ehető, ám mindössze 20 faj az, ami a világ népélelmezésének a 80 százalékát biztosítja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Chili: gyógy- és fűszernövény is

A chili paprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Rendelkezik gyógyhatással is, fűszer is, ám mégis élvezeti termékként tartjuk számon. Zöldségként termesztik, de nem...


Illatos gyógyvizek

Akinek van otthon pálinkafőzője, nagyon egyszerűen készíthet vele akár friss, akár szárított gyógynövényekből hidrolátumokat is. Ezek egyébként az illóolaj gyártás melléktermékei, ám ha nincs...