Új-zélandi citrommirusz
(Leptospermum
citratum)
A manuka rokona,
a hajtáscsúcsból fantasztikusan ízletes citromos aromájú tea készíthető. A
levelei fűszerezésre is jók, salátákhoz apróra vágva, sőt pikáns
zöldséglevesekben is jól érvényesül a citrusos aromája, ami halételekhez is
illik.
Citrom teafa
(Leptospermum
liversidgei)
Szintén az előbbi
növénynemzetségbe tartozik. Nagyon kellemes és intenzív ízű, mint egy citromos
cukorka, gyümölcsös jegyekkel. Teának elkészítve az íze tartósan érezhető.
Nagyon kis mennyiség elég belőle egy adaghoz.
Agretti
(Salsola soda)
Olaszországban
már nagy népszerűségnek örvend, az elegáns olasz éttermek kedvelt zöldségévé
vált az utóbbi években. A fiatal növények körülbelül 20 cm magasak, amikor
betakarításra készek, ekkor ropogósak, lédúsak, sötétzöldek. Csak a kézzel
könnyen letörhető hajtásokat takarítják be. Felhasználása során kevés
olívaolajon és fokhagymán párolják, a végén kis citromlével meglocsolva. Ezután
még mindig nem esnek szét e növények. Nagyon finom tésztával és hallal, az íze
enyhén fanyar, emiatt étvágygerjesztő hatású.
Ausztrál sóbokor
(Atriplex
numullaria)
Levelei sós
ízűek, ennek oka, hogy egy halofita növényről van szó, a szikes és lúgos talajú
területeken is megél. Levelei és magjai is fogyaszthatók, sőt a gyökereiket az
ausztrál népi gyógyászat használta fel – megtörve, megfőzve külsőleg sebek
kezelésére. Állatok takarmányozására is használják, és mivel levelei
ezüstszínűek, jól láthatóak ezért Ausztráliában közutak mellé ültetik,
„fényvisszaverő sáv” gyanánt. Könnyen tartható cserépben is ez a szárazságtűrő
faj, de télen fagymentes helyen kell teleltetni.
Alisander növénynek
(Smyrnium
olusatrum)
Erősen
petrezselyem és zeller íze van. Ez egy mediterrán térségből származó fűszer- és
zöldségnövény. A gyökereket, a leveleket és a fiatal hajtásokat a középkor óta
fogyasztják salátákban, de sörtésztában is kisüthetők. A növények nem
igényesek, kétévesként termeszthetők. Az első évben nagy, sötétzöld levelei jelennek
meg, majd a második évben hozza virágait. Magjai őrölve, fűszerként is
használhatók.
Yemlik
(Tragopogon
pratensis)
Egy
Törökországban nyersen és főzve egyaránt fogyasztott zöldség. A hajtásokat sóba
mártva vegyes saláta elemeként tálalják. A betakarítást röviddel a vetés után
kell elvégezni, amikor a levelek a legzsengébbek.
Osztriga növény
(Mertensia
maritima)
Türkizkék levelei
finom illatúak, osztrigára, gombára és uborkára emlékeztető ízűek. A szép kék
virágok az ezüstös lombozattal együtt ehetők. A finomra vágott friss levelek
remek ízűek; salátákban, szendvicsekben használhatók. Eredetileg tengerparti
növény, így sótűrő, és szereti a homokos talajt.
Zabgyökér
(Tragopogon
porrifolius)
Gyönyörű lila
virágai csak a második évben jelennek meg a növényen. A levelei, zsenge új
hajtásai az év első salátájaként fogyaszthatók. Ősszel – október-november
környékére – pedig a gyökér is fogyaszthatóvá válik.
Az itt bemutatott fajok csak néhány példaként szolgálnak, hogy akár az étkezésünkben, akár házilag készített üdítőitalaink terén van még hova fordulni a növényvilágban. Ennek oka, hogy a Földön élő növények közül, körülbelül 20 000 faj ehető, ám mindössze 20 faj az, ami a világ népélelmezésének a 80 százalékát biztosítja.