Akiknek legjobban fáj majd

Napelemes változások

2023-08-28 13:18:53 | Módosítva: 2023-08-28 13:20:35

A napelemes szakma már nagyon várta, hogy megszülessen a nagy bejelentés a napelemek szeptemberi engedélyezéséről. Mármint arról, hogy az ország legtöbb körzetében újra lehetőség lesz a háztartási méretű napelemek hálózati kapcsolására. Nos, a bejelentés már majdnem megtörtént, a részletek majd szeptemberben lesznek nyilvánosak, de egy nem várt kiegészítés is hozzá jött az energetikai miniszter tájékoztatójához.


Eszerint januártól nemcsak a 2024 után telepített lakossági napelemeknél szűnik meg az éves szaldóelszámolás lehetősége, hanem a régebbi rendszereket is átteszik havi elszámolásba. Megjegyezzük, hogy eddig arról volt szó, hogy a korábbi telepítések még 10 évig élvezhetik a szaldós elszámolást, és ez látszólag így is marad, csak az éves kiegyenlítés helyett havi elszámolás lesz.

Véleményünk szerint ez a változás leginkább azoknak húsbavágó, akik az elmúlt években és leginkább a tavalyi év végi rohamban a fűtésrendszerüket építették napelemekre. Nyilvánvaló, hogy a fűtési energiára leginkább a téli hónapokban van nagy szükség, a napelemek pedig a nyári időszakban termelik az elektromos áram nagy részét. Éves szaldós elszámolásnál ez nem okoz problémát, hiszen a nyári túltermelést „elnyeli” az országos hálózat, aztán télen visszaveheti a fogyasztó a fűtéséhez szükséges villanyáramot.

Havi elszámolásban viszont ez már nem működik. Könnyen lehet, hogy a nyári túltermelés a nyakunkon marad, télen pedig magas áron kell megvásárolnunk a fűtéshez szükséges villanyáramot. Különösen éles ez a probléma az ún. 1 az 1-ben fűtésekre (tehát nem a hőszivattyúra vagy a klímafűtésre), ahol egy egységnyi villanyáramból egy egységnyi hőenergia lesz. Tárolni pedig gyakorlatilag lehetetlen a nyári túltermelést a téli időszakra.

Ebből nem következik, hogy a napelem telepítésének mostantól nincs semmi értelme. De a rendszert és az áramfogyasztást úgy kell felépíteni, hogy a háztartás áramfogyasztása nagyjából minden hónapban kiegyenlítődjön. Nyáron a klíma fogyasztása jó eséllyel összekapcsolható a napelemek csúcsteljesítményével, de a háztartás egyéb fogyasztása is megtermelhető a napelemből, legfeljebb ez nyáron túltermelést eredményez. A napelemeket pedig úgy kell méretezni, hogy a háztartás energiaszükségletét télen is fedezni tudják. Mosás, világítás, háztartási gépek, esetleg elektromos autó töltése ebbe jó eséllyel belefér, de az elektromos fűtés aligha!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázfűtés 2025 után

A globális klímaváltozás okait és hatását Európában példásan komolyan veszik. Néha azonban kapkodjuk a fejünket, hogy milyen irányelveket fogad el az Európai Bizottság, és ettől függetlenül a...


Napelem állami támogatással

A 750 milliárd eurós európai uniós helyreállítási alapból Magyarország a tervek szerint 16-17 milliárd eurót kíván lehívni napelemes rendszerek támogatásához. Ezek a források egyebek mellett a...