DIN 7505 A típusú süllyesztet fejű torx teraszcsavar

NONOX teraszcsavar

2023-08-28 14:18:07 | Módosítva: 2023-09-04 09:46:28

Manapság divatos a fából készült teraszburkolat. Ez nem véletlen. A faburkolat természetes, melegséget sugároz, ugyanakkor strapabíró és dekoratív, ideális a medence körüli járófelület, vagy kerti sétányok burkolására is. Cikkünkben nem kívánunk a burkolás összes fázisára kitérni, csak a deszkák csavarozására fókuszálunk.


Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő teraszcsavar használatára. Tény, hogy a deszkák rögzíthetők a párnafára egyszerű facsavarokkal is, de ha tökéletes és főleg hosszú távú megoldást szeretne, akkor használjon kimondottan teraszburkolásra fejlesztett csavarokat. Különösen javasolt ez keményfa burkolat esetén.

Miben tér el a NONOX teraszcsavar egy hagyományos facsavartól?

 1. Kültéren a teraszcsavarok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Talán nem szorul magyarázatra, ha azt mondjuk, csak anyagában rozsdamentes, A2 minőségű csavart használjon! A horganybevonatos csavarok behajtáskor sérülhetnek, és ezen sérülések helyén egy-két év alatt megjelennek a rozsdafoltok. A rozsda pedig nem méltó egy minőségi fából készült teraszhoz. A cikkben szereplő csavar rozsdamentes, edzett, martenzites acélból készült, amelyet a fejrész alatt megerősítettek, és a menetet ellátták egy a behajtást könnyítő bevonattal.

2. A teraszcsavarok hegye vágó éllel készül, amely egybefüggő szalagokban forgácsolja a fát. Ez lehetővé teszi az előfúrás nélküli behajtást, amivel rengeteg munkaidőt lehet megtakarítani.

3. A teraszcsavar hullámos menetkialakításának köszönhetően olyan erősen feszül a párnafában, hogy a kötés lényegében önzárónak tekinthető.

4. A menet felett furatbővítő bordázat található, ami eltávolítja a menetet a deszkából, így a menet csak a párnafában tart, a deszkában nem. Ennek köszönhetően a csavarfej a deszkát szorosan odahúzza a párnafához, így a kettő közötti hézag elvileg megszűnik.

5. A kisebb fejátmérő és a fej alatti önsüllyesztő vágó élek teszik lehetővé a tökéletes besüllyesztést, e miatt egy újabb művelet, az elősüllyesztés megspórolható.

6. Torx kulcsnyílás segíti, hogy a szerszámról a nyomatékot minél biztosabban átvigyük a csavarra.


Hány csavarra lesz szükség a teraszhoz?

A deszkák vastagsága határozza meg a párnafa sűrűséget. 21 mm vastag deszka esetén 50 centiméterenkénti alátámasztás szükséges. Vastagabb pl. 28 milliméteres deszkázat esetén már elégséges 70 centiméterenként párnafázni. Minden deszkát két-két csavarral kell rögzíteni minden alátámasztási pontban.

A csavarozás menete

A szálakat egymástól legalább 5 mm távolságra fektesse. Az egyenletes fugatávolság tartásához, használjon fugakeresztet, vagy kis falapocskákat. A csavarok helyének kijelöléséhez érdemes sablont készíteni. A deszkákat először a két végponton rögzítse. Ezután van még lehetőség az esetlegesen görbe szálak kiegyenesítésére parketta feszítővel vagy spaniferrel. Ezután rögzítse a szálakat minden csatlakozási ponton két-két teraszcsavarral. Minimális rögzítési mélység az átmérő négyszerese, de a fafajtától függően optimális az átmérő nyolcszorosát elérni rögzítési mélységben. Célszerű próbarögzítéseket végezni.

 Menet-Trend Kft.

 Már elérhető 22 féle újgenerációs, NONOX rozsdamentes acélból készült facsavart bemutató igényes brosúránk, amelyet regisztráció után letölthet a honlapunkról, vagy igényelhet nyomtatott változatot a következő linkre kattintva: ingyenes facsavaros brosúra postázása.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Interjú egy jókedvű asztalos mesterrel

Egy 50 éves tradícióval rendelkező, magyar asztalos dinasztia tagja vagyok. Értem és szeretem a szakmámat. Legutóbb egy budai családi házhoz rendeltek tőlünk kocsi beállót, aminek a teteje...


Mekkora legyen az előfúrás?

Az előfúrás mértéke elsősorban a csavar átmérőjétől függ. Értelemszerűen az előfúrás átmérője mindig a csavar magátmérője1 és a névleges átmérő2 közé esik.