Hőszigetelő kender

2023-09-12 19:17:41 | Módosítva: 2023-09-12 19:21:23

Az építőiparban is törekvés, hogy minél több építőanyag természetes eredetű legyen. A szigetelő-anyagokra ez nem nagyon jellemző, de azért vannak ilyenek, pl. a kender alapú szigetelőanyagok. A kendert már szinte az ősidőktől kezdve nem csupán élelmezés céljából termesztették, hanem sokoldalúsága miatt az iparban szintén hasznos alapanyag volt, és ma is az.


A kender egy rendkívül gyorsan növő egynyári növény. Különlegessége a kiváló hő-és hangszigetelő képessége mellett a speciális hőtároló kapacitás, melynek köszönhetően a legnagyobb nyári melegben is hatékony védelmet biztosít a túlmelegedés ellen. A kender hőszigetelés nyílt diffúziójú, ami hozzájárul egy épületbiológiai szempontok szerint is ajánlott lakóklíma eléréséhez. A hőszigetelés nem csupán télen hoz hasznot, hanem nyáron is, ugyanis a megfelelően szigetelt házban kellemesen hűvös van akkor is, ha kint tombol a kánikula. De nem csupán a kőzetgyapot és a polisztirol szigetelőanyagok alkalmasak hőszigetelésre, hiszen a kender hőszigetelés nem csak felveszi a versenyt ezekkel az anyagokkal, hanem emellett környezetbarát és egészséges alternatívát kínál, akárcsak a farost hőszigetelő anyagok.

Kenderből sok mindent készítenek ma is – pl. vásznat, kötelet és zsákot –, hiszen erős rostjai tartósságot ígérnek, a nedvességnek jól ellenállnak, ráadásul a kendert sem a rovarok, sem a rágcsálók nem támadják.

A kender hőszigetelésre szintén jellemzőek a fent említett tulajdonságok, vagyis többek közt tartós, rugalmas, hosszú távon is alaktartó, télen bent tartja a meleget, nyáron pedig megőrzi a lakás kellemes hőmérsékletét. Továbbá átereszti a párát, ezáltal pedig nem penészedik. Ezenfelül természetes, környezetbarát és megújuló anyag, ami nem ártalmas az egészségre, könnyű feldolgozni, hiszen nem szúr, és nem okoz irritációt, mint például az üveggyapot hőszigetelő anyag.Mielőtt a kenderből hőszigetelés készülne, már akkor nagy hatással van a környezetre, hiszen amellett, hogy tisztítja a levegőt és megköti a port, a talaj erózióját is csökkenti. Mivel a kendert nem támadják a rovarok, ezért termesztéséhez nincs szükség durva vegyszerekre és sok vízre sem, vagyis az előállítása igen gazdaságos. Ráadásul lebomló alapanyag, ami annyit tesz, hogy a maradék újrahasznosítható vagy akár komposztálható. A kender hőszigetelő táblák padlók, tetők, falak és mennyezetek szigetelésére egyaránt ideálisak. A bordaváz, a válaszfalak és a szarufák közötti hőszigetelésre, valamint a födém szigetelésére szintén kiválóak.

Mivel a kender hőszigetelés hőtároló képessége igen nagy, ezért képesek a meleget elnyelni, és azt jóval később leadni. Ennek köszönhető, hogy nyáron a kender hőszigetelő anyaggal szigetelt helyiségek kellemesen hűvösek, télen pedig kellemesen melegek. Hangszigetelésre és lépésálló felületként egyaránt megállja a helyét. PVC fóliák helyettesítésére szintén ideális. A vakolható homlokzati kender hőszigetelő anyag falazott és gerendaházakra egyaránt alkalmazható, valamint új építésű házakhoz és felújításokhoz szintén ideális választás. A hőszigetelő képessége igen magas, remekül átereszti a párát, ugyanakkor meggátolja a kondenzvíz kialakulását, és még hangszigetelő képességgel is rendelkezik.

Aki az energiatakarékosság mellett figyelmet fordít a környezettudatosságra és az egészségre is, annak a megfelelő lakókörnyezet kialakítása érdekében érdemes számolnia a kender alapú szigetelésekkel is.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A káva hőszigetelése

Az épületeink fenntartási költségeinek a csökkentése érdekében egyre jobb hőszigetelésre törekszünk, összefüggő termikus burkot szeretnénk kialakítani. Viszont bizonyos szerkezeti elemeknél,...


Hőszigetelt áthidaló redőnytokkal

A rejtett mini tokos redőny kivitelezéséhez a tervező, a kőműves, azablakos, és a redőnyös feladatok állandó egyeztetésére van szükség. Alépcsős áthidaló erősen leszűkíti a szigetelés lehetőségét a...