Lépcső, korlátok nélkül

2023-09-12 19:28:23 | Módosítva: 2023-09-12 19:33:08

A modern építészetben nem példa nélküli, tervezők és építkezők egyaránt kedvelik az olyan belső lépcsőt, aminek vagy egyáltalán nincs korlátja, vagy az egyáltalán nem hangsúlyos, szinte láthatatlan. Sok otthonban meg lehet ennek a helye és az indoka is, de azt előre bocsátjuk, hogy azért a korlát a biztonságot szolgálja. Ahol kis gyerekek vannak, vagy éppen mozgásában már korlátozott idős ember is használja a lépcsőt, ott inkább zárjuk ki az ilyen dizájnos megoldásokat.


A korlát nélküli lépcső mellet szóló legfőbb érv talán az, hogy a korlát nem töri meg a teret. Egy belső lépcső eleve az adott helyiségből vesz el területet, ha ezt még egy vaskos korláttal is kiegészítjük, akkor alaposan lecsökkenti a bel teret. Ha viszont a korlát nélküli megoldást választjuk, akkor szinte láthatatlanná válik a lépcső. Ügyes elhelyezéssel pl. a sarokban alig észlelhető, egyben hagyja a teret.

Persze korlát ilyenkor is lehet, csak azt különféle megoldásokkal hangsúlytalanná tesszük. Ilyen például az is, amikor a lépcső a sarokba kerül, és a két falon van mód kapaszkodót felszerelni. Ez ugyan a leesés ellen nem nagyon véd, de a lépcsőmászást sokkal biztonságosabbá teszi; nem billenünk meg, nem veszíthetjük el az egyensúlyunkat, ha biztos kapaszkodónk van. A kisgyerekeket viszont nem nagyon védi az ilyen megoldás, mert ők nem szeretnek kapaszkodni, kifelé viszont könnyen eshetnek a lépcsőről.

Nekik jó megoldás lehet a láthatatlan korlát. Például úgy, hogy üvegből van, ami szintén alig érzékelhető, nem töri meg a teret, de leesés szempontjából tökéletes biztonságot ad. Nem szükséges rá külön korlát elemet, kapaszkodót szerelni, az lehet a belső oldalon, a fal mellett, kívül csak a vastag üveg van, szinte láthatatlan rögzítő elemekkel. Más kérdés, hogy olykor az üveg védőkorlátot kifejezetten szépen keretezi egy jól kirajzolódó korlátelem.


Lehet olyan megoldást is választani, amelynél a lépcsősor alsó része korlát nélküli – innen talán még nem lehet nagyon leesni -, a felső szakaszon viszont már megjelenik a korlát; nagyot zuhanni már ne lehessen. Vagy a magasabb szakaszon már oldalfalat kap a lépcső, de alul még ez nem szükséges.

A korlát nélküli lépcső biztonságát szolgálja a lépcső szélessége is. Keskeny lépcsősort semmiképpen nem építsünk korlát nélkül, egy széles feljáró már eleve biztonságosabb. A szubjektív biztonság-érzetünkkel is kalkulálnunk kell. Egy nyitott lépcsőfokokból felépített lépcsősoron bizonytalanabbul érezzük magunkat, mert látjuk az alattunk lévő mélységet. A bizonytalan érzés az egyensúlyunkat is megzavarhatja. Egy zárt lépcsősornál sokkal kevésbé támad ilyen rossz érzésünk.

Lehet úgy is optikailag szinte korlát nélküli egy lépcső, hogy tulajdonképpen van korlátja – hasonlóan az üvegnél – de az olyan karcsú, vékony elemekből épül fel, hogy optikailag alig érzékelhető. Elsősorban vékony szálú acélelemekből lehet készíteni ilyet, de lehet valamilyen hálószerűen kifeszített védőkorlát is. Ez utóbbi megoldást feltétlenül érdemes utólag is megcsinálni, ha a lépcső már adott, de időközben kicsi gyerek, unoka születik. Amit a felnőttek már megszoktak, a kicsikre veszélyként leselkedik, előzzük meg a bajt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10059/Lepcso__korlatok_nelkul