Hűtő-fűtő festék

2023-09-22 10:09:56 | Módosítva: 2023-09-22 10:15:45

Különleges festéket fejlesztettek ki a Stanford Egyetem tudósai, melynek segítségével nem csak hűteni lehet az otthonokat a forró nyári napokon, de fűteni is télen. Mindez pedig csökkentheti az energiaköltségeket, amellett, hogy a környezetnek is jót tesz.

Az új festék nem az első hasonló fejlesztés: vannak már hűtő-fűtő festékanyagok, melyekkel az a probléma, hogy jellemzően valamilyen fémes-ezüst vagy szürke színben érhetőek el, mely igen jelentősen korlátozza, hogy milyen felületeket lehet velük esztétikusan lefesteni. Egy otthonban ezek ugyanis igen komor hangulatot eredményezhetnek, de egy munkahelyen sem feltétlenül lehet motiváló.


A Stanford szakemberei nyolc színben tesztelték a festéküket: fehérben, kékben, pirosban, sárgában, zöldben, narancssárgában, lilában és sötétszürkében. Az eredmények azt mutatják, hogy ezek tízszer jobban verték vissza az infravörös fényt, mint a színükben azonos, ám hagyományos festékek.

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy tovább javítsanak a festék tulajdonságain annak gyakorlati alkalmazása előtt. Ezek egyike az anyag környezetbarátabbá tétele, például vízbázisú megoldásokkal, szemben a jelenlegi szerves oldószerekkel.

forrás: HVG

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az egyiptomi kék mintájára új nanoanyagok

Az ötezer éves, egyiptomi kéknek nevezett színezőanyag tanulmányozása kulcsot adhat a mai tudósok kezébe újfajta, korszerű technológiákban felhasználható nanoanyagok kifejlesztéséhez - állapítja...


Színválasztás szakértő segítséggel

Életünket meghatározzák, átszövik a színek, nem mindegy tehát, hogy milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat otthonunkban. Vajon pontosan hogyan befolyásolják a mindennapjainkat, hangulatunkat a...