Fókuszban a CLAGE

Decentralizált használati melegvíz megoldások

2023-09-28 12:37:30 | Módosítva: 2023-10-05 09:39:43

Annak eldöntésekor, hogy központosított vagy decentralizált megoldást kell-e alkalmazni egy épület melegvíz ellátásához, különböző tényezőket kell figyelembe venni. A beruházási költségek, a telepítési erőfeszítések, a csőhosszak, a kényelem, az energia- és vízfogyasztás – mind döntő szerepet játszanak. A rendszernek melegvizet is biztosítania kell az egyes alkalmazásokhoz, a megfelelő hőmérsékleten és elegendő mennyiségben, ideális esetben akár korlátlan ideig is, mégis gazdaságosnak kell lennie. Nézzük meg ezeket a tényezőket egyesével.


Hasznos energia, illetve rendszer veszteség

Alapvetően a központosított rendszereknél a hőtermelő eszköz fizikailag távol esik a csapolási pontoktól. Emiatt, hosszú csővezeték rendszert kell kiépíteni, illetve adott esetben cirkulációs hálózatot is. Ezeknek jelentős hővesztesége van, ezáltal jelentős energiaveszteség keletkezik. Hasznos energiának nevezzük azt, amely a ténylegesen felhasznált melegvíz készítéséhez szükséges, mely a központosított rendszereknél az összenergia-ráfordítás mindössze 60%-a. Decentralizált melegvíz készítésnél, mivel a csapolási pontok közvetlen közelében használjuk fel az energiát melegvíz készítésre, ez az érték 97%.


A felülméretezés hátrányai

Egy másik hátránya a központi melegvíz ellátásnak, hogy a különböző csapolási pontokon elvárt eltérő hőmérsékletű melegvíz igényt, csak úgy lehetséges biztosítani, hogy a tartályt a legmagasabb elvárt hőmérsékletre állítjuk be, és a csapolási pontokon hozzákeverünk hideg vizet. Ezt hívjuk felülméretezésnek. A legdrágább energia az, amit feleslegesen állítunk elő, érthető tehát hogy a szállítási veszteségen kívül jelentkezik még ez a másik pazarlási forma, mely a német „Forschungsgesellschaft für Energiewirtschaft” szerint elérheti a 40%-ot is. Decentralizált rendszereknél, a hőmérséklet hozzá igazítható a csapolási ponton elvárt hőmérséklethez, így pl. egy kézmosó esetében mindössze 35-38 °C-os vizet fogunk felhasználni, míg a mosogatónál vagy zuhanynál 42-45 °C-ot várunk el. Ez jelentős megtakarítást jelent a felhasználónak. Ráadásul a cirkulációs hálózat kihagyásával, az azon működő szivattyú üzemeltetési költségei is megtakaríthatók.


A decentralizált melegvíz készítés előnyei

A decentralizált melegvíz készítésnek számos előnye van. Az egyik legfontosabb a beruházási költség alacsonyabb szintje új építésű ingatlanoknál. Ez érthető, hiszen eleve nem szükséges sem a melegvíz csőhálózat, sem a cirkulációs hálózat kiépítésére. Ez a különbség jelentős költségmegtakarítást jelent. Utólagos kiépítésnél, óriási előnyt jelent, hogy nem kell várni, míg a melegvíz a csapolási ponton rendelkezésre áll. Higiénikusabb is a rendszer, hiszen nem fordulhat elő pangó víz kialakulása sem a csővezeték rendszerben, sem a központi tartályban. További előny, hogy a csapolási hőmérséklet pontosan beállítható, így kizárólag a felhasználási céltól függő energiát használjuk fel. A csapolási pontokon eltérő mennyiségű csapolás is jellemző. Egy kézmosó esetében – amelyet tipikusan csak pár másodpercig használunk – lényegesen kevesebb energiával állítható elő a melegvíz, mint pl. a zuhanyzóban vagy a mosogatásnál.


Bemutatkozik a CLAGE

A német CLAGE GmbH1951-ben alakult. A mára több mint 290 munkatársat foglalkoztató-, számos nemzetközi kitüntetést begyűjtő cég, az átfolyós vízmelegítő technológia innovációs vezetőjévé vált. A CLAGE termékei 100%-ban német alkatrészekből állnak, kimagaslóan tartósak és karbantartás-mentesek. A speciális vezérlés és fűtőszál technológiának köszönhetően, termékei „A” energetikai besorolással rendelkeznek. A kínálatban szereplő átfolyós vízmelegítők 3,5-27 kW-os kivitelben, 2-15 liter/perc teljesítménnyel lényegében bármilyen melegvíz igényt képesek kielégíteni. Magyarországon képviselettel és szakszervizzel rendelkezik, az Óbudai bemutatóteremben az érdeklődőket szakszerű tanácsadással várják.

 További információ:


www.clage.com

Telefon: +36-20-208-6936


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A melegvíz komfort növelése fali rétegtárolóval

Melegvíz készítés külső tárolóval, átfolyós rendszerben vagy esetleg beépített tároló által? Mindegyik megoldás mellett szólhat érv, illetve - több, kevesebb - ellenérv. Jelen cikk nem is akar...


ATES: a hazai geotermikus hőszivattyú

Az ATES geotermikus hőszivattyút jövőnk megmentője. Az üvegházhatású gázok kibocsátása le van nullázva, és még a rezsi költség is összezsugorodik. ATES magyar találmány (részben), magyar...