Decentralizált vízmelegítő átadóállomással

2023-10-07 08:33:14 | Módosítva: 2023-10-07 08:46:44

A melegvíz-készítés hagyományosnak tekinthető és a leginkább elterjedt készüléke jelenleg a bojler. Ez a készülékfajta a vizet jóval a felhasználás előtt melegíti fel, amit aztán forró állapotban tárol. A tárolási idő alatt – a környezeti hőmérséklet függvényében – óhatatlanul bekövetkező hőveszteség miatt rendszeres utánfűtésre van szükség.


A melegvíz-készítés e módszerének hátrányai mindenki számára ismertek. A legionellák keletkezését szerkezeti megoldásokkal, illetve más vízmelegítési mód választásával lehet megakadályozni. Ezek az intézkedések mind a meleg víz hosszú ideig tartó tárolásának elkerülésén alapulnak, hogy megakadályozzák a legionellák szaporodását.

A működésük során meleg vizet nem tároló készüléktípusok összefoglaló elnevezése: átfolyó rendszerű vízmelegítő. Az átfolyó rendszerű ún. átadóállomásokat a víztárolás hátrányai nem érintik. Működésük a távhő-szolgáltatók, illetve a házközponti fűtések műszaki követelményeire van optimalizálva. Ezek a vízmelegítők a bojlerektől eltérően csak akkor kapcsolnak be, ha meleg vízre van szükség, azaz vizet vételeznek.

A fűtési és decentralizált vízmelegítési célokat egyaránt szolgáló háztartási átadóállomásokat távfűtési illetve házközponti fűtési hálózatokban való használatra és optimalizálták. Elsősorban többszintes társasházakban (két felnőttből és két gyermekből álló háztartások) való alkalmazásra tervezték őket. Különösen alkalmasak a lakások távfűtési hálózatokra való utólagos rácsatlakoztatására. Az ilyen készülék újépítésű házakban, például passzívházakban, alacsony vagy nulla energiafelhasználású házakban, illetve sorházakban is jó megoldás.

A gyakorlatban a felhasználók számára a legfontosabb minőségi követelmény, hogy a meleg víz egy percen belül rendelkezésre álljon. A meleg víznek a használat teljes ideje alatt el kell érnie, illetve tartania kell a kívánt vagy előre beállított hőmérsékletet. A korszerű átadóállomások a használati meleg víz vonatkozásában percenként 15 liternyi folyamatos vizet biztosítanak 50 °C állandó hőmérséklet mellett. Ezek az értékek a kétgyermekes háztartásra vannak optimalizálva. Az átadóállomások állandó meleg víz hőmérsékletet és mennyiséget biztosítanak különböző helyeken történő egyidejű vételezés vagy eltérő vételezési időközök esetén is.

A HERZ cég által gyártott házi átadóállomások legújabb termékcsoportjába tartozó készülékek közvetlenül csatlakoztatható saját fűtési keringető szivattyúval rendelkező felületfűtési elosztókkal vannak felszerelve. Ezek opcionálisan az egyes távhő-szolgáltatók által megkövetelt rendszerleválasztásra szolgáló hőcserélővel is felszerelhetők. A felületfűtési elosztóknál az egyes körök átfolyása szabályozható, és azokhoz szabályozó elemmel és szoba termosztáttal szerelt egyedi helyiségszabályozók is csatlakozhatnak.


70 foknál magasabb fűtési hőmérsékletek


Közvetlenül csatlakoztatott felületfűtési elosztó


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Társasházi garázskapuk

Az új építésű társasházak szinte kivétel nélkül közös teremgarázzsal, mélygarázzsal készülnek. Egy ilyen közös garázs kapuja a családi házak garázskapujához képest sokkal nagyobb terhelésnek van...


Változások a társasházi törvényben

Magyarországon - főleg Budapesten és a nagyvárosokban - sok társasházi lakás van. Az új társasházi törvény értelmében könnyebb fellépni a közös költséget nem fizető lakókkal és a közös...