Felkészült a napelemekre?

Napelemek a lapostetőkön nem éghető ROCKWOOL hőszigeteléssel

2023-10-10 14:44:05 | Módosítva: 2023-10-10 14:49:47

A következő évtizedekben várhatóan felgyorsul az átállás a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrások különféle formáira. Egyes előrejelzések szerint 2030-ra a megújuló energiaforrások a teljes energiamix 50 százalékát, 2050-re pedig 85 százalékát tehetik ki. Ennek megfelelően a napenergia hasznosítása napjainkban mindinkább elterjedt: egyre több tetőt szerelnek fel napelemekkel. Az épülettulajdonosok napelemekre vonatkozó igénye a jövőben sem fog csökkenni. A napelemek előnyei ismertek. Ugyanakkor érdemes megismerni telepítésük és üzemelésük során fellépő kockázatokat és azok csökkentésére vonatkozó javaslatokat.


Az energiatakarékos megoldásokra való törekvés nem újkeletű dolog

Az energiatakarékosságra való törekvés egyik módja – az épületek megfelelő hőszigetelésén túl – a megújuló energiaforrásból származó energia felhasználási arányának növelése. Azaz a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását célszerű kiváltani nap-, szél- és vízenergiával.

Mára – az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján – ember által épített környezet esetében egyértelműen a napenergia vált a legelterjedtebb megújuló energiaforrássá. A napenergia alkalmazása a tiszta energia közvetlen előállításának kiváló módja. Fontos megemlíteni, hogy a napelemek által előállított energia felhasználása közvetlen hatással lehet az építkezésekre és a kivitelezés során használt építőanyagok kiválasztására is.

A napelemek, mint megújuló energiaforrást felhasználó berendezések szélesebb körű alkalmazását az EU is támogatja. Az ezzel kapcsolatos javaslat alapján a napelemek, más néven a fotovoltaikus panelek vagy PV panelek épületekre történő felszerelési kötelezettségei az alábbiak szerint alakulnának:

– Minden új középület és kereskedelmi épület esetében 250 m2 feletti tetővel 2027-től.
– Minden meglévő középület és kereskedelmi épület esetében 250 m2 feletti tetővel 2028-tól.
– Minden új lakóépület esetében 2029-től.


Napelemek lapostetőre történő telepítésének kockázatai

A napelemek alkalmazásának előnyei széles körben ismertek. Érdemes ugyanakkor megvizsgálni, hogy használatuk során milyen esetleges veszélyhelyzetekkel kell szembenézni. 

Tűzkockázat


A napelemek lapostetőkre történő telepítésével kapcsolatos egyik legfőbb kockázat a tűzveszély. A napelemek ugyanis elektromos berendezések. Mint minden elektromos berendezésnél, itt is előfordulhatnak olyan meghibásodások, amelyek tüzet okozhatnak. A napelemek gyújtóforrásként működhetnek lapostetős tüzek esetében. Ez előfordulhat elégtelen kivitelezési munka vagy karbantartási hiba miatt, de akár a rendszerelemekre negatívan ható időjárási szélsőségek (UV sugárzás, szél, eső) is okozhatják.

A napelemek továbbá hőt sugározhatnak vissza a tetőszerkezetre. Ha tűz keletkezik a tetőn telepített napelemek alatt, a napelem a hőt visszasugározhatja az alatta lévő szerkezeti elemre, amely így megnöveli a tűzterhelést; és a tűz terjedését valamint intenzitását.

Ami mindenképpen szót érdemel még: a lapostetőkön keletkező napelemes tüzeket nagyon nehéz eloltani. Ilyen tűzeset során a tűzoltóknak nehézséget okoz, hogy a tüzet magát nagyrészt lefedik a napelemek paneljei. Saját biztonságuk is veszélybe kerülhet, ha a tetőszerkezet megsérül, sőt még áramütés veszélye is fenyegeti őket, ha nem sikerül áramtalanítani a napelemeket. Mivel a napelemeket sok országban nem tekintik az épületszerkezet részének, ezekről nem feltétlenül tesz említést az épületekre vonatkozó helyi tűzvédelmi szabályzat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a napelemekre vonatkozóan jellemzően nem állnak rendelkezésre szabványosított tűztesztek.


A lapostetőre telepített napelemekkel kapcsolatos kockázatok kivédése

Mint fentebb már említettük, a napelemek telepítése és biztonságos üzemeltetése hatással lehet az építkezés kivitelezése során használt építőanyagok helyes megválasztására is.

A tűzkockázatot nem éghető építőanyagokkal, a mechanikai terhelést nagy nyomószilárdságú és hosszú távon is tartós termékek alkalmazásával lehet csökkenteni. A csarnoképületek tetőire telepített napelemek esetében a ROCKWOOL lapostetős szigetelések tehát fontos szerepet kaphatnak. Legfőképpen azért, mert természetes alapanyagokból készült tűzálló termékek utólag hozzáadott égésgátló vegyi anyagok nélkül. Emiatt egy tűzeset során képesek megvédeni az embereket és a vagyontárgyakat, valamint az épületeket is egyben. A nem éghető kőzetgyapottal szigetelt lapostetőkön továbbá jelentősen csökken annak a veszélye, hogy a tűz a napelemeken túlra is átterjed, és veszélyezteti a tető vagy az épület egészének, illetve a bent lévő emberek épségét.

Az elmúlt években történt épülettüzek arra késztették a döntéshozókat, hogy a tűzbiztonsággal kapcsolatos szabályokat felülvizsgálják, indokolt esetben szigorítsák. Azonban a lapostetőkre szerelt napelemekkel kapcsolatos egységes szabályozás hiánya még mindig bizonytalanságot okoz az épülettulajdonosok, építészek és biztosítótársaságok körében. Annyi bizonyos, hogy a tűzbiztos épületszerkezetek alkalmazásával a tűzterjedés korlátozható, ami megnyugtató az épülettulajdonosok és az épületben tartózkodók számára. ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés természeténél fogva tűzálló. Ellenáll 1000 °C feletti hőmérsékletnek is, továbbá megakadályozza a tűzterjedést

A világ vezető biztosítótársaságai útmutatóikban nem éghető tetőszerkezeti anyagok használatát javasolják a napelemekkel felszerelt lapostetők kivitelezéséhez. A ROCKWOOL szigetelések teljes mértékben megfelelnek ezeknek az ajánlásoknak.


További információért kattintson ide:További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatermelő ház

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy...


Minden, amit a napelemekről tudni érdemes

Napjainkban, ha hosszú távra szeretnénk megtervezni egy ingatlan (lakások, családi házak, illetve üzleti célú épületek) energiaellátását, akkor ajánlott olyan energiaforrást választani, ami...