Penészesedés elkerülése: ventilátoros szellőztetés

2023-10-12 13:47:05 | Módosítva: 2023-10-13 08:46:44

Az egészséges épületeknek tudományosan meghatározható ismérvei vannak, amelyekhez az egészséges levegő, az igényekhez igazodó szellőztetés mindenképpen hozzátartozik.

Egy átlagos háztartásban a főzés, mosás, szárítás, fürdés és a növények napi 10-15 liter vízgőzt fejlesztenek, amely, ha nem távozhat el, penészesedést és ezzel komoly épületkárokat, egészségkárosodást okozhat. A fekete foltok a falsarkokban tehát nem csak esztétikai problémát jelentenek. A falszerkezetben lévő víz annak gyors amortizációját eredményezi. A penészgomba spórái pedig egészségkárosító hatásúak. Tünetként jelentkezhet enyhébb esetben a szemirritáció, tüsszögés, migrén vagy krónikus köhögés. Súlyos esetben akár neurológiai betegségek kialakulásához is hozzá járulhat a nem megfelelően szellőztetett, penészes lakókörnyezetünk.


A nem megfelelő szellőztetés általi penészkár

A penészesedés kialakulása mellett szellőztetéssel orvosolhatjuk a bútorokból, szőnyegekből, építőanyagokból vagy a takarítás során használt vegyszerekből zárt tereinkbe kerülő vegyszerek, oldószer gőzök, gázok, poratka ürülékek egészségkárosító hatását. A jó megoldást tehát a ventilátoros, kontrollált szellőztetés biztosítja. A háztartási kisventilátorok kategóriájában a Helios MiniVent® és az ELS termékcsalád, az ultraSilence® technológiával és verhetetlen energiahatékonysággal áll a szellőztetés szolgálatában.


Helios MiniVent®háztartási kisventilátorok

A komfortos lakás fő ismérve, hogy jó benne élni, ehhez pedig a megfelelő hőszigetelés és nyílászárók mellett, az egészséges belső levegő – azaz a gépi, ventilátoros szellőztetés – is elengedhetetlen, kötelező elem.


Kovács István (műszaki vezető, okleveles gépészmérnök)


www.helios.hu
Telefon: (+36-1) 425-3288
Kamleithner Budapest Kft.
A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi medencék szellőztetése és fűtése

Egy családi kismedencés helyiség - ugyanúgy, mint a közösségi uszodáknál is - szellőztetésének célja a tökéletes és egyenletes szellőztetés biztosítása az egész medence térségében, elkerülve a...


Szellőztetés-vezérlés

Könnyen és kényelmesen kezelheti otthona szellőztetését – akár határok nélkül. Használja saját megszokott eszközeit a vezérlésre, nincs szükség programok telepítésére, applikációk letöltésére.