Interjú egy jókedvű asztalos mesterrel

2023-10-12 13:53:28 | Módosítva: 2023-10-24 09:47:08

Egy 50 éves tradícióval rendelkező, magyar asztalos dinasztia tagja vagyok. Értem és szeretem a szakmámat. Legutóbb egy budai családi házhoz rendeltek tőlünk kocsi beállót, aminek a teteje teljes értékű teraszként funkcionál. Nagy gyakorlatunk van már az ilyesmikben, de meg kell vallanom, hogy korábban vagy elpattogtak csavarok, vagy megjelent a rozsda a környezetükben, vagy mindkettő. Sőt, a rozsda még a festésen is át szokott ütni! Na, ezt akartuk most kiküszöbölni, mert a mi tradícióinkkal nem engedhetjük meg magunknak, hogy, amit kiadunk a kezünkből, az ne legyen 1. osztályú munka.


Több mint ezer darab csavart kellett becsavarnunk rövid idő alatt. Lehetőleg lágy, nem törékeny csavar kellett, ami tulajdonságiban leginkább a szeghez hasonlít, mert a szeg nem ridegszik, előbb hajlik, mint hogy eltörjön. Előfúrás, ugyanakkor repesztés és csavartörés nélkül szerettünk volna szerelni, hogy gyorsabb legyen a munka.

1028 db erősített fejű, rozsdamentes, önmetsző, önsüllyesztő, torx teraszcsavart (17513TX) rendeltünk a Menet-Trend Kft-től, 4,2x42-es méretben. Akkor ért bennünket a meglepetés, amikor elkezdtünk dolgozni ezekkel az újgenerációs facsavarokkal, mivel ezek nem elnyomták egymástól, hanem összehúzták a rétegeket. Ellenállás nélkül mentek bele a fába, még a csomókon keresztül is! Örömünkre előfúrni sem kellett, és nem volt semmi plusz művelet, amit el kellett volna végeznünk. Egyetlen nap alatt végeztünk azzal a munkával, amit máskor másfél- két nap alatt szoktunk megcsinálni. Nagyon jó volt a torx kulcsnyílással dolgozni, mert tökéletes a kulcs illeszkedése, nem ugrik ki a kulcsnyílásból, nem pontozza meg a fát.


12 cm széles, 18 mm vastag, borovi fenyő deszkákat szereltünk fel a 15x25-ös, készen vásárolt, ragasztott, borovi gerendákra, és a 14x14-es szintén ragasztott alátámasztó gerendákra. A szélektől mindenhol 2-2 cm-re helyeztük el a csavarokat. Érdekes és meglepő, hogy még a végén, a bütünél se repesztette a csavar a fát, holott a hagyományos csavarok ott ügy repesztenek, mint a szél.


Ez a fajta okos facsavar bőven megérte nekünk az árát! Még a tulajnak is nagyon megtetszett, amikor kiszúrta, hogy ezek a csavarok nem sárgák, mint a hagyományos facsavarok, hanem acélosan fényesek. Kézbe vette, nézegette, és még az ujját is megszúrta vele, úgy, hogy kiserkent a vére.

Meg kell mondjam, még csak nem is fizettem többet ezekért, mintha megvettem volna a hasonló acél csavarokat más neves forgalmazótól, akitől egyébként vásárolni szoktunk.

A Menet-Trend munkatársai nem csak szakmailag voltak felkészültek, hanem gyorsak is voltak, és az ár-érték arány is nagyon jó volt. Hamarosan hozzá fogunk látni egy másik féltető építéshez, amihez kelleni fognak nem csak ilyen kis méretű, hanem nagy, 400-as, NONOX szerkezetépítő (7505DTX) csavarok is, amik azért is jók, mert nagy széles fejük van, torx kulcsnyílással.

Örülünk a poszternek, amit kaptunk, és amióta megtudtuk, hogy kell használni az alján a táblázatot, azóta a kollégáim és én is folyamatosan bújjuk, és abból választjuk ki, hogy mihez, milyen újgenerációs NONOX facsavart válasszunk.

 

Már elérhető 22 féle újgenerációs, NONOX rozsdamentes acélból készült facsavart bemutató igényes brosúránk, amelyet regisztráció után letölthet a honlapunkról, vagy igényelhet nyomtatott változatot a következő linkre kattintva: ingyenes facsavaros brosúra postázása.

 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: NONOX, facsavar, Menet-Trend

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A speciális NONOX teraszcsavar bizonyított!

Fa padló fektetésével, javításával, parkettacsiszolással, lakkozással és hasonlókkal foglalkozom. Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezem. Megszokott dolog, hogy, amikor hajópadlót...


NONOX teraszcsavar

Manapság divatos a fából készült teraszburkolat. Ez nem véletlen. A faburkolat természetes, melegséget sugároz, ugyanakkor strapabíró és dekoratív, ideális a medence körüli járófelület, vagy...