Várhatóan feloldják a szélerőmű tilalmat

2023-11-02 10:08:22 | Módosítva: 2023-11-02 10:11:48

Heteken belül megszülethet a szélerőmű-tilalmat érintő megállapodás az Európai Bizottsággal, ám a kormány ezt is koncessziós formában működtetné

– erről beszélt Facebook-videójában Tordai Bence.


A Párbeszéd-Zöldek parlamenti képviselője azt közölte, hogy erről a témáról a gazdasági bizottság energetikai albizottságának – kezdeményezésére összehívott –ülésén esett szó, ahol a szél- és napenergia helyzetéről beszéltek, és tájékoztatást adott a képviselők számára Alföldy-Boruss Márk, az Energetikai Minisztérium helyettes államtitkára.

Tordai tájékoztatása szerint az államtitkár jelezte, hogy közel a megállapodás, miközben nem cáfolta azt az értesülést, miszerint a kormány koncesszióba adná ki a szélerőművek építését és működtetését.

A szélerőművek telepítése hazánkban 2016-ban vált gyakorlatilag lehetetlenné. A még jelenleg is érvényes rendelet szerint szélerőművet csak lakott területtől minimum 10 Km-es távolságon kívül lehet felállítani. Aki ránéz Magyarország térképére, az tapasztalhatja, hogy sűrűn lakott országunkban ilyen pontok nemigen vannak. A hírek szerint ezt a 10 Km-t csökkentenék le 1 Km-re, ami már megnyitná az utat a szélerőművek számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nem lesz több szélerőmű

A különböző kormányzati támogatásoknak is köszönhetően az utóbbi években erősen megugrott a megújuló energiaforrások igénybevétele, nemcsak Európában, hanem hazánkban is.


Lebegő szélerőmű

Egy amerikai bank 7 millió dollárt fektetett be a levegőben lebegő szélerőmű kifejlesztésébe.