Polírozás, fényesítés

1Környezetünkben számos dolog műanyagból készült, ezek a használatuk közben kopnak, karcolódnak, elveszítik a fényüket. Bizonyos tárgyainkon ez nem okoz problémát, másokon viszont egy idő múlva kimondottan zavaró, sőt a használhatóságukat is kérdésessé teszi. Ezt teljesen nem lehet kivédeni, viszont a használhatóságukat meghosszabbíthatjuk egy alapos és körültekintő polírozással. A módszer alapjában véve univerzális, ám tárgyanként változó trükköket kell alkalmaznunk a karcos, elmattult felületek felújításakor.

E célra különféle polírozó anyagok, finom flanel, vagy pamut darabok, máskor meg filc- és juhbőr korongok használata szükséges. Első teendőnk mindig egy 3alapos nedves tisztítás legyen. Tárgyaink, eszközeink felületén ugyanis előbb-utóbb zsíros foltok, esetleg összefüggő felületek alakulnak ki, amelybe fokozatosan beágyazódva porszemek tapadnak. Ez, no meg az esetleges erélyes, de nem körültekintő tisztítás során keletkező finom felületi karcok sokasága okozza a fényes felületek elmattulását.

Az ilyen felületek felújítását ezért mindig egy alapos de kíméletes tisztítás előzze meg. Előbb mindig enyhe szerekkel, pl. mosogatószeres, denaturált szeszbe mártott pamut anyaggal, vagy speciálisan e célra készült tisztítószerrel próbáljuk meg a szennyréteget fellazítani, tisztára törölni. Ha kétségeink vannak a szert illetően, akkor egy belső, nem látható helyen próbáljuk ki, hogy az alapanyagra nem ártalmas-e az alkalmazott szer. A felsoroltak egyike sem veszélyes, még a sérülékeny polisztirol tárgyak felületét sem 4bántják, az idült koszréteget azonban egész jól fellazítják. A szilikonos bevonatokat eltávolító szerek is hasonlóan jól használhatók műanyag lemosóként. A tisztításkor azonban ügyeljünk arra, hogy túl erős dörzsöléssel ne okozzunk újabb felületi sérüléseket, kopásokat. Az e célra használt textília finom lágy anyag legyen, és soha ne nyomjuk túl erősen a tisztítandó felületre. A nehezen hozzáférhető helyeken használjunk fültisztító pálcikát (1), erősebb szőrzetű ecsetet, vagy benedvesített fogvájót, vékony fenyőlécet.
A megtisztított műanyagfelületeket ezt követően vizsgáljuk meg, mert nem mindegy, hogy milyen felületi sérüléseket kell eltüntetnünk róla. A nagyon mély, körömmel érezhető karcokkal (2) ugyanis nehezen fogunk boldogulni, mert a mélységükkel azonos anyagmennyiséget kellene a felületről egyenletesen lekoptatnunk, amire nem sok esélyünk van, legalábbis a szokásos polírozó anyagokat használva nem. A kisebb karcokkal azonban elbánhatunk, különösen, ha túlontúl sok van a felületen, és szemmel alig láthatók. Ezt különféle koptatóhatású polírozó pasztákkal vagy folyadékokkal érhetjük el.
Például a napszemüveg karcos külső oldalát, vagy bukósisakok "üvegét" finom pamut labdával és felület felújító polírozóval újra szinte karcmentessé változtathatjuk (3). E művelethez nagy felületek esetén 5használhatunk teljesen leszabályozott fordulatú mikrogép tokmányába fogott kis filckorongot. Az 50 mm-nél nagyobb átmérőjű korongok erre nem megfelelőek, mert túl nagy lesz a kerületi sebességük, ami károsíthatja a fényesítendő felületet.
A polírozás során az adott felületről mindenkor igen vékony réteget munkálunk le. Ez különösen a vékony felületi festékbevonatoknál okozhat problémát. A hordozható rádiók műanyag burkolatát, sőt átlátszó skálavédő, vagy kazettaajtaját is könnyűszerrel újszerűvé varázsolhatjuk a tisztítását követő átpolírozásával (4). A finoman strukturált felületű tárgyaknál azonban a karcmentesítésre nincs módunk, csak a felületi tisztítást követő csekély fényesítést érhetünk el, mégpedig mikroszálas törlőkendőt használva, amelynek szálai a kisebb mélyedésekbe is behatolnak, átsimítva e részeket is.
E mellett azzal is számoljunk, hogy a polírozás fárasztó, sok esetben nagyon időigényes munka. Különösen a nagyon tagolt és 6mély karcos felületek felújításánál kétséges az eredmény. Ilyen esetekben a szokásos polírozószerek nem is segítenek, speciális anyagokhoz kell folyamodnunk. Az általánosan használható polírozószereket általában az autóápolási-, pontosabban a karoszszéria-fényezésekhez használatos fényezőszerek közül választhatjuk ki. A különféle állapotú karosszériákhoz ugyanis különféle fokozatú, azaz hatékonyságú polírozó anyagok valók. Ezek többnyire oldószeres készítmények, és általában több fokozatban használva eredményesek. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb koptató szemcséket tartalmazó szer után még egy finomabb felületet adó polírozó szert kell használnunk a teljesen sima felület elérése érdekében. A használati utasításaik alapján könnyű megállapítani, hogy e szerek finom vagy durvább karcok kipolírozására valók.
Ilyenek pl. a Turtle Vax karosszéria regeneráló-, polírozó-, vagy a Wynn's, Motip, Almoral, Rex, Simonitz ápoló, felújító készítmények stb. A csak fényesítő szerek pl. a viaszok, egyéb otthoni felületfelújításra kevésbé alkalmasak, mert kicsi a 7koptatóhatásuk. A hatékonyabb fényezőszerek azonban a saját tárgyaink felület-felújításához is jól használhatók, ám ezeket finom fényesítőkkel is át kell polírozni. Több esetben még arra is szükség lehet, hogy a mély karcos felületetet előbb finom, P 2000 vizes polírpapírral alaposan lemunkáljuk. A papírt jól áztassuk be, majd előbb hosszában, később pedig erre keresztirányban mozgatott políranyaggal munkáljuk le a sűrűn karcos felületet (5).
A lemattított felületet további polírozással kell fényessé tenni. E célra különféle finomságú polírpasztákat és csiszolólapra feszített finom filcet (6) használjunk. A koptatási irányok most is egymásra merőlegesek legyenek. A körkörös mozgást fényező polírozás közben célszerű elkerülni, mert ezzel körkörös finom karcok kerülnek a felületre. A fényesítéskor is lágy mozdulatokkal dolgozzunk, mert így egyenletesebb lesz a fényezőpárna koptató hatása. Az eltömődött filcet azonnal cseréljük ki, mert az összetömörödve csomósodott políranyagba tapadt anyagszemcsék újabb mély karcokat okozhatnak.
8Aki gyorsan akar jó eredményt elérni, az válasszon speciális políranyagokat. Mi a Farécla políranyagai közül a vizes alapú karceltávolító pasztát próbáltuk ki. Ez alacsonyfordulatú polírozógéppel (7) és kézzel egyaránt kiválóan használható, és nedves pamut labdával csiszolva a szemmel látható, de körömmel nem érzékelhető finom karcokat igen rövid idő alatt eltüntette. Utána a szer maradékát tökéletesen eltávolítható mikroszálas törlőkendővel áttörölt felület tükörfényes lett (8). Az ilyen nagy hatékonyságú, ún. egyfokozatú speciális fényesítő anyagok azonban csak fényezési szaküzletekben szerezhetők be, és az áruk is elég magas. Az is igaz, hogy gyors eredményt hoznak, amit másként csak több fokozatban, több különféle szemcsefinomságú anyagot használva érhetnénk csak el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fémtárgyak tisztítása otthon

A környezetünkben számos fémből készült tárgyat használunk. A felületük bevonata különféle, vannak köztük csillogó króm bevonatúak, mások meg antikizáltak vagy ún. szálhúzással, vagy vegyileg...


Alufelni polírozás fúrógéppel

Tavasszal éljük a polírozási, fényezési és egyéb más autó-felújítással kapcsolatos munkák szezonját. A következőkben bemutatjuk, hogyan lehet költségtakarékosan tükörfényesre polírozni az autónk...