Elérhető luxus

Tartsunk különleges szobanövényeket

2023-11-19 19:41:58 | Módosítva: 2023-11-19 19:49:50

Az utóbbi néhány évben egyre többen érdeklődnek a különlegesebb, ritkább szobanövények iránt. Az ezzel kapcsolatos facebook csoportok száma is növekszik, melyekben igen nagy élet zajlik, és egyre több börzének, rendezvénynek ez a tematikája. Ez az irányzat nem véletlenül fejlődik, hiszen a szobanövények tartása viszonylag egyszerű, mert jól érzik magukat ugyanolyan „szobai” körülmények között, mint az emberek, ám sok újabb és szokatlanabb megjelenésű változatuk is van, így rendelkeznek plusz extrával is.


Már több növénykereskedés is működik e speciálisabb igényű vásárlói réteg kiszolgálására, és újabban ilyen rendezvényekkel is találkozhatunk a témában. Az egyik ilyen rendezvényen beszélgettünk el néhány különleges szobanövényekre szakosodott üzlet munkatársával.

Megtanulható hobbi

A különleges szobanövények gyűjtése és birtoklása egy viszonylag könnyen tanulható hobbiés ez a tevékenység sokoldalúan okoz pozitív megerősítést az emberek számára. Egyrészt rendkívül dekoratívak, másrészt ilyen ritkaságok birtoklása, mint ahogy bármely másik területen, presztízs is, akárcsak az órák, autók, ékszerek, hiszen a ritkább darabok értéke igen magas is lehet. Ugyanakkor - mivel élőlényekről van szó - a gondos tartást meghálálják, szaporítványaik, csemetéik a gyűjtői körnek eladhatóak, mely jövedelem-kiegészítésnek, zsebpénznek is jó lehetőség.

Mára már igen sokan gyűjtik ezeket a különleges szobanövényeket, így a jelenlegi állás szerint már nagyon sok minden beszerezhető a megfelelő internetes csoportokban magánszemélyektől is, vagy erre szakosodott kereskedőktől. Természetesen vannak olyan többezer eurót érő világcsodák, amelyek még nincsenek az országban, de a folyamatos portfólió bővülés során nálunk kapható lesz idővel. Azokban az országokban fejlettebb a piac, ahol a természetes éghajlat, valamint gazdasági helyzet kedvező ezen növények és gyűjtőik számára. A kereslet és kínálat folyamatosan növekszik, mivel ez a „láz” nem olyan régen indult, Magyarországon párezer érdeklődővel, mely mára már meg húszszorozódott. A holland nagykereskedelmek igyekeznek felvenni a lépést az aktuális igényekkel, így folyamatosan bővül a piac, ami miatt a növények ára csökken, és csökkenni fog.A covid idején az emberek beszorultak a négy fal közé, rájöttek, hogy üres a lakásuk, ez is sokat lendített a különleges szobanövények iránti érdeklődésen. A nagyon extra, különleges növényeket csak egy szűkréteg engedheti meg magának. Ezeket általában Közép Amerikából vagy Délkelet Ázsiából szerzik be. A holland termesztők rendszerint 2-3 év alatt tudnak reagálni, először horror áron, amit a hazai piac nem bír el. Majd egy év után akkorát esik a korábban újdonságnak számító növényeknek az ára, hogy már szinte mindenki megengedheti magának.

A különleges szobanövény tematikájú rendezvények állandórésztvevői a floráriumok is, melyek azzal, hogy üvegpalackba zárt növények sokkal kevesebb öntözést igényelnek, és a párás mikroklíma is adott e tartási mód esetén. Arra vigyázni kell, hogy közvetlen napfény ne érje a palackot, mert nagyon hamar felforrósodik benne a levegő.

Színek bűvöletében

A vásárlók szeretik a régóta ismert hagyományos szobanövényeknek az újabb fajtáit. Ezek közül is kiemelkednek a színes levelű növények, hiszen ezek egész évben igen mutatósak, míg a virágukkal díszítő fajok kiemelt díszítő értéke a virágzásra korlátozódik. Láthattunk a legutóbbi Növénypláza rendezvényen viaszvirágokat (Hoya), színes anyósnyelveket (Sansevieria), sokféle Begoniát, Marantát, Alocasiát, Syngonioumot, de itt vannak az elmaradhatatlan variegata, azaz fehéren mintázott levelű Monsterák is.

A vásárlók szeretik a régóta ismert hagyományos szobanövényeknek az újabb fajtáit. Ezek közül is kiemelkednek a színes levelű növények, hiszen ezek egész évben igen mutatósak, míg a virágukkal díszítő fajok kiemelt díszítő értéke a virágzásra korlátozódik. Láthattunk a legutóbbi Növénypláza rendezvényen viaszvirágokat (Hoya), színes anyósnyelveket (Sansevieria), sokféle Begoniát, Marantát, Alocasiát, Syngonioumot, de itt vannak az elmaradhatatlan variegata, azaz fehéren mintázott levelű Monsterák is.

A tarkák nagy kedvencek

Variegata egy tulajdonság, és nem mást jelent, mint tarka levelű. A magyarul variegációnak nevezett jelenség egy mutáció, a mintázottság igen változatos lehet színben, intenzitásban és formában egyaránt. Az elváltozás oka a klorofill alacsony jelenléte vagy teljes hiánya. A domináns színanyagok határozzák meg a variegaták árnyalatait. Ezek a színanyagok többek között a karotinoidok vagy flavinok. Ez a mutáció előfordulhat egy növény egy-egy hajtásán, de akár az egész anyanövényen is. A levelek színét a bennük levő festékek minősége, mennyisége és elhelyezkedési módja adja meg. Azok a példányok melyekben teljes mértékben hiányzik a klorofill, csak fotoszintetizálni képes növényre oltva maradhatnak életben. Az oltások sarjai a legtöbb esetben szintén tarka levelűek lesznek.

A Variegata-mutáció lehet örökletes, vagy nem örökletes. A nem örökletes tarkaságok legfőbb okai betegségek, melyeket többnyire vírusok okoznak. Az örökletes tarkaság azonban a fent említett festék hiánya (az emberiség genetikájára is jellemző pigmentáció), ez esetben a klorofill (zöld szín) és a xantofill (sárga szín) részleges vagy teljes hiánya okozza. A teljesen fehér levélből minden színanyag hiányzik. Sötétben vagy alacsony hőmérsékleten csak sárga festék képződik a növényekben, míg fény vagy meleg hozzájárulásával utólag keletkezik a zöld szín is.

Ha a levél egyszínű, de a rendesnél halványabb zöld, úgy chlorina alak a neve. Végül lehet a levél tiszta fehér (albina), vagy tiszta sárga (aurea) is. Fontos tudni, hogy azonos külső megjelenés nem mindig jelent azonos belső szerkezetet, és az anatómiai jellemzőkről nem lehet biztosan következtetni az öröklési viszonyokra.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szobanövények teleltetése

A téli időszak a növények számára nem túl produktív évszak. Akerti növényeink célja ennek azidőszaknak a túlélése csupán. Alombhullatókon levél sincs ekkor, de az örökzöldek is csak vegetálnak. A...


Egyre menőbb: nyíllevél

A Syngoniumpodophyllum, azaz nyíllevél régóta kedvelt szobanövény, de most nagyon felkapták, megnyerte magának az „officeplant” nevet is, ami nem véletlen: egy átlagos hőmérsékletű, enyhén...