Vinyl panelek a falon

2023-11-19 20:06:09 | Módosítva: 2023-11-19 20:10:45

Tavaly december-januári lapszámunkban már írtunk az univerzálisan használható, vízzáró és vízálló vinyl padlóburkolatokról. Most egy másik alkalmazásban – falburkolatként és csempét helyettesítő fürdőszobai felhasználásban – térünk vissza rá. Előljáróban; a vinyl panelekről ugyanazok a pozitív tulajdonságok mondható el, mint a padlóburkolatról.


Az öntapadó vinyl csempe a modern és divatos helyiségek kialakításának egy rendkívül érdekes és hatásos módja, ezen belül a falra ragasztott vinyl lap az egyik legdivatosabb megoldás az utóbbi időben. A lakberendezők is egyre gyakrabban használják. Elképesztő a vizuális hatása, és harmonikus alapul szolgál a további berendezési tárgyaknak. A minták sokféleségének köszönhetően a fali vinyl csempe modern, indusztriális, klasszikus vagy retró stílusú helyiségekben is felhasználható.

Vinyl lapokkal az eddigi csempék is lefedhetők a konyhában vagy fürdőszobában, ami lehetővé teszi a helyiség megjelenésének gyors és viszonylag olcsó megújítását. A lapokat felhasználhatjuk az új helyiség berendezésének tervezésénél, ahol a klasszikus dekorációkat PVC lapokkal helyettesíthetjük. A vinyl lapok univerzális jellegüknek köszönhetően a lakás berendezésének stílusától függetlenül alkalmazhatók.

Beton motívummal rendelkező öntapadó vinyl csempe ideális választás a loft vagy indusztriális stílusú, a régi gyárakra és raktárokra emlékeztető lakásokba. Ott a nyers beton vagy lemez motívum mutat a legjobban a falon. Modern berendezésekhez viszont felhasználhatók az absztrakt, márvány vagy geometrikus mintákat tartalmazó motívumok. A klasszikus vagy retró stílust kedvelők számára kerámia motívumait vagy a növény és virág mintákat tartalmazó csempét ajánlunk.


A motívumok gazdag választéka és a vinyl csempe kétségtelen előnyei lehetőséget adnak a falak látványos kialakítására gyakorlatilag minden helyiségben. A nyomtatás szabadságának és a motívumok széles skálájának köszönhetően biztosan megtaláljuk a szobánkba vagy konyhánkba való öntapadó csempét. Semmi akadálya nincs annak sem, hogy a kiválasztott mintával ellátott vinyl csempékkel a folyosót, nappalit vagy a hálószobát díszítsük. A vinyl csempe tulajdonságai lehetővé teszik a gyermekszobában való biztonságos felhasználását is. Érdekes gyermekmintás kollekciók is kaphatók. Vízállóságuknak köszönhetően a falak borításának egyik módjává vált a nedves helyiségekben is a vinyl csempe, matrica, ezekben a helyiségekben, ugyanolyan jól fognak funkcionálni, mint a csempe.

A csempék több réteg tartós és rugalmas anyagból – vinylből – állnak. A vinyl lapok felső rétege úgy van nyomtatva, hogy hasonlítson egy természetes termék, például fa, kő vagy kerámia megjelenésére, textúrájára és mintázatára. A népszerű linóleumhoz hasonlóan a vinyl panelek is vízállóak és nagyon rugalmasak. A két burkolat között azonban óriási különbség van. A linóleum ugyan sokkal olcsóbb, de sokkal kevésbé tartós. A vinyl csempe nem csak tartós, hanem hasonlít a természetes munkalapokhoz, a betonhoz vagy a kőhöz. A vinyl lapok hatalmas előnye a könnyű tisztán tartásuk. Mindössze enyhe mosószerre vagy más környezetbarát tisztítószerre (például almaecetre) van szükség a lemosásukhoz.

A vinyl paneleket leggyakrabban a fürdőszobákban használják padlóburkolatként, de semmi sem akadályozza meg, hogy a falra is ragasszák őket. Egyre gyakrabban használják falpanelként, főként kis vastagságuk, könnyű szerelhetőségük, gondtalan ápolásuk és fához hasonló felületük miatt. A vízálló anyag sikeresen helyettesíti otthonunkban a fürdőszobai csempéket. A fürdőszoba felújításakor vagy befejezésekor érdemes a csúszásmentes felületű vinyl deszkákat választani. A fürdőszobában jól működnek mind a kattintható, mind a ragasztóval felragasztott modellek.
A fürdőszobában a falhoz ragasztott burkolatok segítségével nagyon könnyen átalakíthatjuk fürdőszobánkat. A régi kerámiát sem kell eltávolítani, mert a vinyl panelek közvetlenül a csempére ragaszthatók. A ragasztós modelleket azonban csak akkor válasszuk, ha a felület, amelyre szeretné őket elhelyezni, tökéletesen sima. Ha a fürdőszobában nincsenek csempék, válasszunk lebegő kialakítást.

A vinyl panelek lerakásakor győződjünk meg arról, hogy a rögzítési felület stabil, kemény, száraz és pormentes. A falra való felhelyezéshez használjunk speciális ragasztót, amelyet a fal teljes felületére kell felhordani. A panelek kis vastagsága miatt nagyon egyenletes felületet kell készíteni, amelyre a paneleket ragasztani fogjuk, mivel a vinyl egy rugalmas anyag, és egyenetlen alapokon a burkolat is egyenetlen lesz.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tervezze meg egyedi falburkolatát

A Modern Decor falburkoló-család változatosan variálható legújabb mintái nagyszerű alkalmat biztosítanak arra, hogy kreatív ötleteit felhasználva bárki, saját maga megtervezhesse a környezetéhez...


Belsőépítészeti tábla anyagok

Lakásunk egyedi arculatának formálásához igen sokféle alapanyag áll rendelkezésünkre. Ezek között a különféle táblaanyagokra is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. Alkalmazásuktól azonban a...