Mikro atomreaktor

2023-11-24 12:45:01 | Módosítva: 2023-11-24 12:50:17

Hamarosan szabad lehet az út a konténerben is elférő mikroreaktorok kereskedelmi forgalomba hozatalához – nyilatkozta a Nano Nuclear Energy.


A nukleáris mikro reaktorokat gyors, mobil hőforrásokként kel elképzelni, amelyek akár 20 megawattnyi villamos energiát is képesek előállítani. Nagy előnyük a könnyű szállíthatóság, amely rendkívül hasznos lehet a hálózattól távol eső vagy vészhelyzetnek kitett területek energiaszükségletének fedezéséhez. „A mikroreaktorok célja valójában a távoli lakóhelyek, a bányászati projektek, a katasztrófa sújtotta területek, a töltőállomások és az adatközpontok kiszolgálása.


A Nano Nuclear versenytársai közé tartozik többek között az atomipar nagyágyúja, a Westinghouse, amely az eVinci mikroreaktor kialakításán dolgozik, valamint a japán Mitsubishi Heavy Industries.

A mikro reaktorok és más fejlett nukleáris technológiák iránti érdeklődés részben az éghajlatváltozással kapcsolatos aggodalmak miatt fokozódik. Egyes szakértők és aktivisták azonban azt állítják, hogy a világ radikálisan csökkentheti a szénhidrogéneket a nélkül is, hogy több atomenergiát használna.

Más szakértők szerint a nap- és a szélenergia kihasználása elérte technológiai korlátait. Ezek az eszközök az elmúlt 30 évben egyre hatékonyabbak lettek, és a költségeik valóban drasztikusan lecsökkentek. A helyzet jelenlegi állása szerint azonban nem várható további számottevő javulás ezeknek a technológiáknak a hatékonyságában. Egy mikroreaktor esetében viszont a határ a csillagos ég - a költségcsökkentés és a technológiai fejlődés szempontjából.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkészült az új csernobili szarkofág

Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény "rátolását" a sérült...


Japán három évtizeden belül lemond a nukleáris energiáról

A 2030-as évekre beszünteti a nukleáris energiatermelést Japán a kormány pénteken közzétett hosszú távú energetikai stratégiatervezete szerint.