A világ legnagyobb repülőgépe

2023-12-08 10:51:17 | Módosítva: 2023-12-08 10:55:41

A Stratolaunch Roc, a világ legnagyobb repülőgépe, amelynek szárnyai hosszabbak, mint egy futballpálya. Ezt a különleges repülőgépet rakéták és kisebb járművek szállítására szolgáló „anyahajónak” tervezték, mely feszegeti az űrtechnológia határait. A hatalmas monstrum a közelmúltban végzett egy hatórás tesztrepülést a Mojave-sivatagban.


Az óriásgép 2017-ben debütált, és 2019-ben esett át az első tesztrepülésen. Legutóbbi tesztrepülése során a Stratolaunch Roc hat órán keresztül repült, és elérte a 6800 m-es maximális magasságot. Ez a sikeres küldetés a repülőgép eddigi leghosszabb repülését jelentette, amely megmutatta kivételes teljesítményét és stabilitását.

Az anyahajó tehát légi pályára induló rakéták és hiperszonikus járművek szállítására szolgál. Óriási teherbírást kínál, akár 230 tonna súlyt is képes szállítani. Forradalmi kialakítása és képességei új lehetőségeket nyitnak meg a műholdak telepítése és a tudományos kutatás számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magyar fejlesztésű új műrepülőgép

Első alkalommal láthatta repülés közben a fővárosi közönség a teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású, versenysport céljára kialakított GENPRO típusú műrepülőgépet a Budaörsi AirShow...


Folyadék a kézipoggyászban

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan ismét felvihetjük folyadékot tartalmazó tárgyainkat a repülőgép fedélzetére.