A természet formálta

2023-12-10 13:17:16 | Módosítva: 2023-12-10 13:17:16

A kerti fabútorok közül sokszor azok a leglátványosabbak, melyeknél meghagyják a fát minél inkább eredeti állapotában. Képes összeállításunkban erre mutatunk most jó példákat, mivel itt az alkotó a fára, mint alapanyagra nem akarta ráerőltetni a saját elképzeléseit, meghagyta inkább azt természetes valójában, és ennek köszönhetően még inkább szépet alkotott – a természettel és a fával karöltve.


Romániában, a Retyezát-hegységben található egy érdekes szabadidőpark. Pihenőpark, játszópark, dinoszaurusz park és állatsimogató egyben. Ennyi funkciót egy területre hozni elsőre furcsának tűnhet, ám a koncepció mögött mégis van logika, hiszen így a család minden tagja megtalálja a számításait. A gyerekek kedvence az állatsimogató, és a dinoszauruszos rész. A szabadidőparkban számos érdekes fajáték gondoskodik a szórakozásról, míg az idősebbek vagy a megfáradt fiatalok az erdei pihenőparkban tudnak kikapcsolódni, ahol a fák között számos nyugágyat tettek ki. Innen a patak csörgedezését hallgathatják a látogatók, és közben néha átvonul egy-egy nagy létszámú birkanyáj is az ott pihenők között.


Mindaz ami még érdekes lehet

A pihenőpark berendezései fából készült bútorok és hintaágyak kialakítása ugyanis igen rendhagyó. Már első ránézésre feltűnik, hogy ezek a kerti bútorok nem lettek „túlgondolva”, és ez előnyükre vált. A felhasznált faanyagot szinte átalakítás nélkül, vagy minimális átalakítással építették be a mesterek, ezzel meghagyva a fák természetes alakját. A bútorok funkcionális részei mellett a látványra is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a hinták vázát adó ágas fákon polcokat is kialakítottak, így új funkciót adva azoknak is. A felületkezelés, festés is egyszerű, minimalista, ám ez pont jól kiemeli az eredeti faagyag formáit. A színek nem vonják el erről a figyelmet – hiszen minden egyszínűre lett festve.

Álljon itt ötletadónak néhány kép a parkról, és kiemelten azokról a kerti bútorokról, melyek formáihoz a természet legalább annyit adott hozzá, mint maga a mester, aki elkészítette. Jó példa ez arra: nem biztos, hogy mindig mindent meg kell változtatni, helyette néha hasznosabb, ha meghagyjuk az eredeti formákat és ehhez igazítjuk a mi elképzeléseinket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Esőcsatorna javítása

Heves záporok, felhőszakadások idején megeshet, hogy az eresz nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékvizet, ezért az átbukik a csatorna peremén. Az őszi lombhullás miatt ez nem ritka...


Kondicionáló parkok, felnőtt-játszóterek

A kültéri kondigép-parkoknak, "felnőtt-játszótereknek" főként azokban az országokban vannak hagyományai, ahol az egészségügyben a gyógyítás helyett a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. Hazánkban ez...