Talajcsavar mindenhol

2023-12-31 00:01:01 | Módosítva: 2024-01-08 11:45:31

A talajcsavaros technológia egyik nagy előnye, hogy kézi gépekkel olyan helyeken is biztonságos alapot lehet létrehozni, amelyekhez a hagyományos munkagépek nem tudnak hozzáférni. Mivel a talajcsavar nem csak függőleges irányban terhelhető, így nem csak építmények, berendezések, szerkezetek rögzítésére használható, hanem kikötési pontok létrehozására is megfelelő.


A kutyaóltól az emeletes házig

A talajcsavaros technológia kiválóan alkalmas ideiglenes, illetve végleges lakóépület, raktárhelyiség, iroda, csarnok vagy mobilház alapozására, melynek anyaga lehet SIP panel, fa- vagy fémvázas szerkezet, gerenda, rönk, konténer, esetleg ezek kombinációja. Az alapterület pár négyzetmétertől akár 1000 négyzetméterig is terjedhet, földszintes vagy 1 emeletes kivitelben. Építésük megvalósulhat a helyszínen vagy daruzható változatban.

Talajcsavar használata esetén nincs szükség betonos alapozásra, így akár Natura 2000 területen is alkalmazható. A környezetbarát megoldás ingoványosabb talaj esetén is ideális választás, így akár vízben vagy mocsaras területen elhelyezett építmények, fix és úszó stégek alapozásához, rögzítéséhez, vagy kihorgonyzási pontok létrehozásához is alkalmas. Nagy előnyt jelent, hogy az alapozási munkálatoknál nem történik ásás, földmunka, így a növények gyökerei nem sérülnek, ezért a fák sem veszítik el stabilitásukat. Erdős, nehezen megközelíthető helyeken is kiválóan alkalmazható a talajcsavar.

Talajcsavarokkal a ház körül is számtalan építményt, szerkezetet vagy berendezést lehet végérvényesen vagy átmenetileg alapozni, rögzíteni. A több kivitelben és méretben elérhető talajcsavarok stabil alapot nyújtanak a kerti tároló, garázs vagy teraszelemek számára, de akár üvegház, lombház vagy lugas alátámasztásához is alkalmasak. A csavarok stabil alapot nyújtanak a talajra helyezett berendezések számára, emellett a sporteszközök, játszótéri elemek és árnyékolók telepítése is egyszerűen megvalósítható.Előfordul, hogy alapozás előtt nem megfelelően mérik fel a talaj statikai tulajdonságait, ami később számos problémához vezethet. A hibás tervezés, vagy a talaj szerkezetének változása miatt megsüllyedhet az építmény, amit a falakon keletkező repedések jelezhetnek. Ilyen esetben az alap utólagos megerősítésére van szükség, ami komoly előkészítést és mérnöki munkát igényel.

A talajcsavarok segítségével gyorsan megvalósítható a megsüllyedt alapok alácölöpözése. Előfordulhat, hogy kész ingatlanok területén van szükség utólagos megerősítésre, ahol nagy kárt okozna a földmunka és a betonozás. Ilyen esetben akár az épületen belül is megoldható a talajcsavar lehajtása minimális károk mellett.

Extrém felhasználási területek

Talajcsavaros megoldással gond nélkül megoldható a vízi építmények alapozása és a szintkülönbségek áthidalása. Készültek már talajcsavarokkal gyámolított pont, lemez- és sávalapok, amelyek másképpen nem voltak reálisan megoldhatóak a feltöltött talaj, a magas talajvízszint, a gyenge teherbírású vagy üreges föld, illetve a térfogatváltozó agyag miatt.

Számos olyan esetben valósult meg az építmények alapozása, amikor a hagyományos módszer nem, vagy csak igen költségesen lett volna kivitelezhető. Telepítettek már talajcsavarokat földben és föld alatt, vízben és víz alatt, mocsárban, kőfejtőben, lejtős területeken és nehezen megközelíthető terepeken is. A talajcsavarok teherbírását, ami az építmény állékonyságát befolyásolja, a helyszínen végzett próbaterheléssel igazolják.


Bővebb információ: www.talajcsavar.hu
+36-30-946-1243
1184 Budapest, Széchenyi István utca 22.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Figyeljünk az alapokra

Újépítésű házunk, lakásunk legfontosabb része az alapozás, mely eleve elrendeli építményünk jövőjét. Az alapozási hibák a legsúlyosabbak. Már a tervezési fázisban is lehetnek tévedések, a...


Szélkerék és hőszivattyús rendszerek talajcsavarokon

A talajcsavar kimondottan jó megoldás szélkerék felállításához, és egyre gyakrabban használják otthonaikban a hőszivattyú rendszerek kültéri egységének tartószerkezeteként is. Használatával időt...