Női szerszámok

2024-01-22 09:16:50 | Módosítva: 2024-01-22 09:18:58

Régen a barkácsolás szinte kizárólag a férfiak hobbija volt, persze ha a szabás-varrást is ide számítjuk, az meg női privilégium volt. Ma már egyre kevésbé használjuk ezt a barkácsolás kifejezést, mert sokkal inkább ház körüli, háztartási, kerti munkáról beszélünk, ez sokkal inkább leírja az ilyen típusú aktivitásunkat, és itt már összemosódik a női és a férfi tevékenységek közti különbség. A tapasztalat az, hogy napjainkban sokkal több hölgy foglalkozik a kertápolással, mint férfi, de a kisebb-nagyobb javítási munkákból is alaposan kiveszik a részüket.


Nem csak nőknek

Rájöttek erre a szerszám-, szerszámgép tervezők és gyártók is, és megjelentek a piacon az elsősorban hölgyeknek szánt eszközök is. Egyesek ezt divatként fogják fel, és arra mennek rá, hogy a csavarozó gép, meg a csavarhúzó nyele rózsaszínű legyen. Biztos igazuk van, és lehet, hogy a tevékeny nők eszközválasztásakor ez a szempont is megjelenik. Mi férfiak ritkán nézzük a gép színét, az olyan közömbös dolog számunkra. De hiba lenne azt feltételezni, hogy a hölgyeknél a külcsín az elsődleges szempont.Sokkal inkább az, hogy egy átlagos hölgy keze kisebb, mint a férfiaké, és rendszerint a fizikai ereje is kevesebb. A női szerszámoknál tehát a színhez képest sokkal fontosabb a súlya, a fogása, a markolat mérete, a könnyű kezelhetősége. A kifejezetten a szebbik nem számára tervezett és kifejlesztett, stílusos női szerszámokat és szerszámkészleteket ezek jellemzik. A géptervezők szerint felejtsük el tehát a csúnya és masszív, nehéz szerszámokat, mivel a női szerszámok többsége kisebb tömegű, jobb ergonómiai jellemzőkkel rendelkezik, és ráadásként stílusos rózsaszín dizájn biztosítja a nőies megjelenésüket. A tervezők külön figyelmet fordítanak a női szerszámok markolatára, amely a jobb és kényelmesebb fogás érdekében lényegesen kisebb és könnyebb, mint a hagyományos férfi szerszámok markolata. Ugyanakkor nem minden férfinak van hatalmas marka, sokszor ők is szívesebben dolgoznak egy kisebb, könnyebb géppel, kéziszerszámmal. Összességében a női szerszámokat és női szerszámkészleteket modern és vonzó megjelenés jellemzi, de ugyanakkor a női adottságokhoz való igazodás is, hogy minden hölgy örömmel vethesse magát az otthoni vagy kerti munkába. 
Mi mindent találunk a női szerszámok között? Alapvetően női kerti szerszámokat, valamint otthoni barkácsoláshoz és karbantartáshoz szükséges eszközöket, mint például az akkumulátoros női fúrógép és különféle csavarhúzók. Az egyes női szerszámok külön-külön is megvásárolhatók, de létezik komplett női szerszámkészlet is, amelyek mindegyike többek között zseblámpát, cserélhető hegyű csavarhúzót, mérőszalagot, fogókat, kalapácsot és más szükséges eszközöket tartalmaz.

A női szerszámkészlet része általában egy praktikus, elegáns szerszámtáska, amely kiváló minőségű, ergonomikus kialakítással rendelkezik a szerszámok könnyű használata érdekében.


A női kerti szerszámkészlet egy másik keresett és praktikus termék, amely sok lelkes kertészkedő hölgynek okoz örömet, s melyben együtt vannak az ágyások ápolásához leggyakrabban használt kerti szerszámok, mint például a kiskapa, gereblye, ásó, gyomláló, valamint a nélkülözhetetlen és egész évben használatos, biztonsági zárral ellátott metszőolló, vagy összecsukható ágvágó fűrész. A hölgyeknek szánt kerti gépeket is elsősorban a kisebb súly jellemzi. Nem mindegy, hogy amikor át kell emelni a fűnyírót, vagy fejmagasságban kell dolgozni a sövényvágóval – perceken keresztül –, akkor ezeknek mekkora a súlya. Nem mindegy, hogy egy nyesőollónak mekkora az áttétele, és mekkora erővel lehet vele hatékonyan dolgozni. A női kerti szerszámokhoz tartozik egy csinos szövetkötény is zsebekkel, hogy mindig kéznél legyenek a legfontosabb szerszámok, és természetesen egy praktikus hordozótáska, amelyben minden szerszámnak megvan a helye.


A hölgyek aktivitásával, a tevékeny életmód szeretetével azért a férfiaknak nem szabad visszaélni. A férfiak nem tekinthetik úgy, hogy „az asszony otthon úgy is mindent megcsinál”. A férfiak nagyobb fizikai erejére szükség van, és a nehéz gépek, a nehéz kéziszerszámok nem is állnak jól a női kézben. De amit szívesen csinálnak otthonaink szépítésére, ápolására, ahhoz érdemes a számukra szerethető szerszámokat, gépeket, kerti eszközöket beszerezni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10151/Noi_szerszamok_